DOĞAL VARLIKLARI KORUMAK İÇİN YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

GÜNDEM 15.12.2018 - 15:02, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1048+ kez okundu.
 

DOĞAL VARLIKLARI KORUMAK İÇİN YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR

TEMA Adana İl Temsilci Yardımcısı Feray Özyazgan:
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Adana İl Temsilci Yardımcısı Feray Özyazgan, TEMA’nın kurulduğu günden bugüne gönüllülerle; 14 milyon fidan diktiklerini, 700 milyon adet meşe palamudunu da toprakla buluşturduklarını söyledi.  YAŞANABİLİR BİR GELECEK İÇİN  TEMA İl Temsilciliği, EV’leniyoruz Fuarı kapsamında bir stant açtı. Özyazgan, TEMA gönüllüsü Esin Günışığı ile birlikte “Yaşanabilir bir gelecek için TEMA gönüllüsü olun” kampanyası yürütüyor. Özyazgan, İl Temsilcisi Muzaffer Tümen Batur’un öncülüğünde sürdürdükleri çalışmalarla, toplumun her kesiminden toprağı ve ağacı seven gönüllüler oluşturduklarını bildirdi.  Özyazgan, TEMA’nın bugün 81 ilde, ilçeler ve üniversitelerle birlikte yaklaşık 500 noktada gönüllü temsilciliklerle 650 bini aşkın gönüllüsü olduğunu anlattı. Özyazgan, “Doğal varlıkları korumak için daha yapacak çok işimiz, gidecek çok yolumuz var. Yaparız, yeter ki gönüller bir olsun” diye konuştu.  TOPRAKLARIMIZ BETONLA KAPATILMASIN Özyazgan, dünyada iklim değişikliğinin engellemesi için topraktaki karbonu korumak ve toprağın karbon tutma kapasitesini artırmak gerektiğine dikkat çekti. Özyazgan, şunları söyledi: “Bunun için meralar ve ormanlar korunmalıdır. Erozyonu engellemek için toprak ekili tutulmalı, örtücü bitkiler ekilmelidir. Çiftçiler, erozyonu azaltacak damla sulama benzeri uygulamalara öncelik vermelidir. Toprak sürümü gerekli olmadıkça yapılmamalıdır. Çok çeşitli ürünler ekilmeli, mono kültür tarım yapılmamalıdır. Sentetik gübre kullanımından vazgeçilmeli, tarım kimyasalları kullanılmamalı, kompost yapılmalıdır. Toprak üzerindeki ölü bitkilerin toprağa dönmesine izin verilmeli, anız yakılmamalıdır. Bilinçsiz şehirleşme engellenmeli, toprağın asfalt veya betonla kapatılmasına engel olunmalı, yerel ve ulusal yönetimlerden bu talep edilmelidir.” İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN HAREKETE GEÇ Özyazgan, iklim değişikliklerini engellemek için yapılacakları ise şöyle sıraladı: “Yenilebilir enerji kullan, yerel ve ulusal yönetimlerin yenilenebilir enerjiye öncelik vermesi için talepte bulun. Toplu taşıma ve bisiklet kullan, kısa mesafeli yürü. Kaldırımların ve bisiklet yollarının iyileştirilmesi için talepte bulun. Daha az uçak kullan, demiryolu yatırımlarının artırılması için talepte bulun. Enerji verimliliği yüksek elektrikli aletler kullan. Yerelde üretimli gıda ürünlerini tercih et. Çöpünü azalt, ambalajlı ürün satın alma, geri dönüşüm yap. Fosil yakıtlara dayalı enerji tüketimini engellemek için iklim örgütlerini destekle. İklim değişikliği konusunda bilgilen ve harekete geç.”
TEMA Adana İl Temsilci Yardımcısı Feray Özyazgan:

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Adana İl Temsilci Yardımcısı Feray Özyazgan, TEMA’nın kurulduğu günden bugüne gönüllülerle; 14 milyon fidan diktiklerini, 700 milyon adet meşe palamudunu da toprakla buluşturduklarını söyledi. 

YAŞANABİLİR BİR GELECEK İÇİN 
TEMA İl Temsilciliği, EV’leniyoruz Fuarı kapsamında bir stant açtı. Özyazgan, TEMA gönüllüsü Esin Günışığı ile birlikte “Yaşanabilir bir gelecek için TEMA gönüllüsü olun” kampanyası yürütüyor. Özyazgan, İl Temsilcisi Muzaffer Tümen Batur’un öncülüğünde sürdürdükleri çalışmalarla, toplumun her kesiminden toprağı ve ağacı seven gönüllüler oluşturduklarını bildirdi. 
Özyazgan, TEMA’nın bugün 81 ilde, ilçeler ve üniversitelerle birlikte yaklaşık 500 noktada gönüllü temsilciliklerle 650 bini aşkın gönüllüsü olduğunu anlattı. Özyazgan, “Doğal varlıkları korumak için daha yapacak çok işimiz, gidecek çok yolumuz var. Yaparız, yeter ki gönüller bir olsun” diye konuştu. 
TOPRAKLARIMIZ BETONLA KAPATILMASIN
Özyazgan, dünyada iklim değişikliğinin engellemesi için topraktaki karbonu korumak ve toprağın karbon tutma kapasitesini artırmak gerektiğine dikkat çekti. Özyazgan, şunları söyledi: “Bunun için meralar ve ormanlar korunmalıdır. Erozyonu engellemek için toprak ekili tutulmalı, örtücü bitkiler ekilmelidir. Çiftçiler, erozyonu azaltacak damla sulama benzeri uygulamalara öncelik vermelidir. Toprak sürümü gerekli olmadıkça yapılmamalıdır. Çok çeşitli ürünler ekilmeli, mono kültür tarım yapılmamalıdır. Sentetik gübre kullanımından vazgeçilmeli, tarım kimyasalları kullanılmamalı, kompost yapılmalıdır. Toprak üzerindeki ölü bitkilerin toprağa dönmesine izin verilmeli, anız yakılmamalıdır. Bilinçsiz şehirleşme engellenmeli, toprağın asfalt veya betonla kapatılmasına engel olunmalı, yerel ve ulusal yönetimlerden bu talep edilmelidir.”
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN HAREKETE GEÇ
Özyazgan, iklim değişikliklerini engellemek için yapılacakları ise şöyle sıraladı: “Yenilebilir enerji kullan, yerel ve ulusal yönetimlerin yenilenebilir enerjiye öncelik vermesi için talepte bulun. Toplu taşıma ve bisiklet kullan, kısa mesafeli yürü. Kaldırımların ve bisiklet yollarının iyileştirilmesi için talepte bulun. Daha az uçak kullan, demiryolu yatırımlarının artırılması için talepte bulun. Enerji verimliliği yüksek elektrikli aletler kullan. Yerelde üretimli gıda ürünlerini tercih et. Çöpünü azalt, ambalajlı ürün satın alma, geri dönüşüm yap. Fosil yakıtlara dayalı enerji tüketimini engellemek için iklim örgütlerini destekle. İklim değişikliği konusunda bilgilen ve harekete geç.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.