69 YIL SONRA YENİDEN İBADETE AÇILIYOR!

22.06.2019 - 16:48, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1579+ kez okundu.
 

69 YIL SONRA YENİDEN İBADETE AÇILIYOR!

  Yol genişletme çalışmalarından dolayı yıkılan 300 yıllık Caferpaşa Camii adeta küllerinden yeniden doğdu. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce aslına uygun yeniden inşa edilen camiinin Ağustos ayında ibadete açılması planlanıyor. Adana'da tarihi Taşköprü'nün merkez Seyhan ilçesi kısmında 64 yıl önce 'yol genişletme ve yeşil alan düzenleme' çalışmaları için yıktırılan Tarihi Caferpaşa Camii adeta küllerinden yeniden doğdu. Üzerinde çanak çömlek satılan daha sonra otoparka çevrilen cami, yapılan kazıların ardından aslına uygun yeniden yapıldı. 1650 yılında yaptırılan Tarihi Caferpaşa Camii ve medresesi, ‘Yol genişletme ve yeşil alan düzenlemesi' gerekçesiyle 1950'li yıllarda oldubittiyle yıkıldı, bir süre işyeri olarak kullanılan caminin yerinde en son çanak çömlek satılıyordu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce tarihi caminin yeniden ihya edilmesi için çalışma başlatıldı. Çömlek satılan alanda, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü ortak bir çalışma başlattı. Kazı çalışmalarında tarihi caminin temeline rastlandı. ORTAÇAĞ'DAN KALMA SİKKE BULUNDU Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Koruma Kurulu'nun gözetiminde yapılan çalışmanın ardından tarihi cami için proje hazırlattı. Buradaki çalışmalarda Ortaçağ'dan kalma 127 adet de sikke bulunmuştu. Şehir tarihi araştırmacıları, Adana'da yıkılmış, yok edilmiş, üstüne bina dikilmiş onlarca kayıp eser olduğunu söylüyor. Araştırmacılar, caminin, dünyanın halen kullanılan en eski köprüsünün ayağında 1951-52'de yıkılmasının öncesinde çizilen şehir gravürlerinde, çekilen tüm fotoğraflarda görüldüğünü anlattı. Adana Valiliği tarafından 2006'da hazırlatılan ‘Kentsel Kültür Envanteri'nde de Cafer Paşa Camii'nin il merkezinde tescillenen ilk yapı olduğu yazılıyor. Tarihi caminin halen Etnografya Müzesi'nde bulunan kitabesine göre, 1650'lerde yapıldığı, Cafer Paşa Camii'ni ‘yol genişletme ve yeşil alan düzenlemesi' gerekçesiyle dönemin Adana Belediye Başkanı Zahit Akdağ'ın yıktırdığı biliniyor. 69 YILLIK HASRET AĞUSTOS’TA BİTECEK Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce Temmuz 2016’da yeniden yapımına başlanan Tarihi Caferpaşa Camii rekonstrüksiyon çalışmalarının Ağustos ayında tamamlanması bekleniyor. Yaklaşık 300 yıl boyunca Taşköprü yakınında namaz kılınan cami, yıkımının üzerinden 69 yıl geçtikten sonra yeniden inanları ağırlayacak. Kıvanç Tekstil’in sponsorluğunda yapılan  Caferpaşa Camii’nin sözleşme bedeli yaklaşık 1,5 milyon lirayı buldu.         

 

Yol genişletme çalışmalarından dolayı yıkılan 300 yıllık Caferpaşa Camii adeta küllerinden yeniden doğdu. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce aslına uygun yeniden inşa edilen camiinin Ağustos ayında ibadete açılması planlanıyor.

Adana'da tarihi Taşköprü'nün merkez Seyhan ilçesi kısmında 64 yıl önce 'yol genişletme ve yeşil alan düzenleme' çalışmaları için yıktırılan Tarihi Caferpaşa Camii adeta küllerinden yeniden doğdu. Üzerinde çanak çömlek satılan daha sonra otoparka çevrilen cami, yapılan kazıların ardından aslına uygun yeniden yapıldı.

1650 yılında yaptırılan Tarihi Caferpaşa Camii ve medresesi, ‘Yol genişletme ve yeşil alan düzenlemesi' gerekçesiyle 1950'li yıllarda oldubittiyle yıkıldı, bir süre işyeri olarak kullanılan caminin yerinde en son çanak çömlek satılıyordu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce tarihi caminin yeniden ihya edilmesi için çalışma başlatıldı. Çömlek satılan alanda, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü ortak bir çalışma başlattı. Kazı çalışmalarında tarihi caminin temeline rastlandı.

ORTAÇAĞ'DAN KALMA SİKKE BULUNDU

Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Koruma Kurulu'nun gözetiminde yapılan çalışmanın ardından tarihi cami için proje hazırlattı. Buradaki çalışmalarda Ortaçağ'dan kalma 127 adet de sikke bulunmuştu. Şehir tarihi araştırmacıları, Adana'da yıkılmış, yok edilmiş, üstüne bina dikilmiş onlarca kayıp eser olduğunu söylüyor. Araştırmacılar, caminin, dünyanın halen kullanılan en eski köprüsünün ayağında 1951-52'de yıkılmasının öncesinde çizilen şehir gravürlerinde, çekilen tüm fotoğraflarda görüldüğünü anlattı. Adana Valiliği tarafından 2006'da hazırlatılan ‘Kentsel Kültür Envanteri'nde de Cafer Paşa Camii'nin il merkezinde tescillenen ilk yapı olduğu yazılıyor. Tarihi caminin halen Etnografya Müzesi'nde bulunan kitabesine göre, 1650'lerde yapıldığı, Cafer Paşa Camii'ni ‘yol genişletme ve yeşil alan düzenlemesi' gerekçesiyle dönemin Adana Belediye Başkanı Zahit Akdağ'ın yıktırdığı biliniyor.

69 YILLIK HASRET AĞUSTOS’TA BİTECEK

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce Temmuz 2016’da yeniden yapımına başlanan Tarihi Caferpaşa Camii rekonstrüksiyon çalışmalarının Ağustos ayında tamamlanması bekleniyor. Yaklaşık 300 yıl boyunca Taşköprü yakınında namaz kılınan cami, yıkımının üzerinden 69 yıl geçtikten sonra yeniden inanları ağırlayacak. Kıvanç Tekstil’in sponsorluğunda yapılan  Caferpaşa Camii’nin sözleşme bedeli yaklaşık 1,5 milyon lirayı buldu. 

 
 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.