İnsanı yavaş yavaş öldüren gizli tehlike; hipertansiyon

GÜNDEM 09.01.2020 - 18:14, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2085+ kez okundu.
 

İnsanı yavaş yavaş öldüren gizli tehlike; hipertansiyon

Prof. Dr. Yahya Sağlıker, her dört kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğunu belirterek, “Adana’da kimi hastalığından habersiz 500 bin hipertansiyon hastası var” dedi.  Sağlıker, Dünya Tıp Literatürüne geçen ve kendi ismiyle anılan ‘Sağlıker Sendromu’ hastalığını da tanımlamış olan bir Türk bilim insanı olarak biliniyor. Dünyanın dörtte birinin tansiyon hastası olduğuna dikkat çeken Sağlıker, bu hastalığın görünme sıklığının dünyada yüzde 27-28 oranında olduğunu kaydetti. İnsan vücudunun tam bir damar yumağı olduğunu anlatan Sağlıker, şunlar kaydetti: “Vücuttaki basınç yükseldiğinde tüm organlar bundan etkilenir, zarar görür. Bu nedenle hipertansiyon tedavisi çok önemlidir. Tedavi edilmediğinde geri dönüşümü olmayan organ hasarlarına yol açabilir. Örneğin beyin kanaması, felç, kalp yetmezliği, beyin ödemi, böbrek yetmezliği, üre görme bozuklukları (erken önlem alınmazsa diyaliz kaçınılmazdır), körlük hastalığı, albumin hastalığı, göz dibi kanamaları, göz damarlarında spazm, büyük damarların tıkanması ve bacağın kesilmesi gibi sorunlara yol açar.” ÖLÇÜLÜ TUZ TÜKETİN  İnsanların tuzsuz yaşayamayacağını söyleyen Sağlıker, “Tuz yemeyin diye söylemlerde bulunanlar var. Bu doğru değil. Önemli olan tüketim miktarına dikkat etmek. Ekmek ve salçadaki tuz yeterli, ilave almayınız. Tamamen kesmek doğru olmaz” diye konuştu. Tansiyonu belirli aralıklarla ölçmek gerektiğine vurgu yapan Sağlıker, stresten ve stresli ortamlardan uzak durulmasını tavsiye etti. Sağlıker, şöyle devam etti: “Sigara çok zararlı, bir sigara tansiyonu yarım saat yükseltir. O nedenle kesinlikle uzak durulmalı. İdeal kiloya gelmek, spor yapmak, alkol alımını azaltmak gerekir. Çay, kahve, kakao, neskafe, kafein içeren gıdalardan uzak durun. Aşırı tatlı, hamurlu, unlu gıdalar çok tüketilmemeli. Hiçbir şeyi tamamen kesin demiyoruz. Yiyeceklerde katı yağ kullanmak yerine sıvı yağ (zeytinyağı) kullanmalıyız. Düzenli egzersiz yapmalı, vücudu hareketli tutmak gerekir. Ağır sporlar tabi ki olmaz. İlaçlar doktor tavsiyesine göre düzenli ve zamanında kullanılmadır.”  BELİRTİLERİ Yüksek tansiyonun en sık rastlanan belirtilerinin baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışları olduğunun altını çizen Sağlıker, “Şayet, kan basıncı normalse tansiyon 120/ 80 olur. Eğer 130/ 90 olduğunda hipertansiyondur. Bu değer 160 / 100 mmHg ise ciddi, 180 / 110 mmHg ise çok ağır bir durum söz konusudur” dedi.

Prof. Dr. Yahya Sağlıker, her dört kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğunu belirterek, “Adana’da kimi hastalığından habersiz 500 bin hipertansiyon hastası var” dedi. 

Sağlıker, Dünya Tıp Literatürüne geçen ve kendi ismiyle anılan ‘Sağlıker Sendromu’ hastalığını da tanımlamış olan bir Türk bilim insanı olarak biliniyor. Dünyanın dörtte birinin tansiyon hastası olduğuna dikkat çeken Sağlıker, bu hastalığın görünme sıklığının dünyada yüzde 27-28 oranında olduğunu kaydetti. İnsan vücudunun tam bir damar yumağı olduğunu anlatan Sağlıker, şunlar kaydetti: “Vücuttaki basınç yükseldiğinde tüm organlar bundan etkilenir, zarar görür. Bu nedenle hipertansiyon tedavisi çok önemlidir. Tedavi edilmediğinde geri dönüşümü olmayan organ hasarlarına yol açabilir. Örneğin beyin kanaması, felç, kalp yetmezliği, beyin ödemi, böbrek yetmezliği, üre görme bozuklukları (erken önlem alınmazsa diyaliz kaçınılmazdır), körlük hastalığı, albumin hastalığı, göz dibi kanamaları, göz damarlarında spazm, büyük damarların tıkanması ve bacağın kesilmesi gibi sorunlara yol açar.”
ÖLÇÜLÜ TUZ TÜKETİN 
İnsanların tuzsuz yaşayamayacağını söyleyen Sağlıker, “Tuz yemeyin diye söylemlerde bulunanlar var. Bu doğru değil. Önemli olan tüketim miktarına dikkat etmek. Ekmek ve salçadaki tuz yeterli, ilave almayınız. Tamamen kesmek doğru olmaz” diye konuştu.
Tansiyonu belirli aralıklarla ölçmek gerektiğine vurgu yapan Sağlıker, stresten ve stresli ortamlardan uzak durulmasını tavsiye etti. Sağlıker, şöyle devam etti: “Sigara çok zararlı, bir sigara tansiyonu yarım saat yükseltir. O nedenle kesinlikle uzak durulmalı. İdeal kiloya gelmek, spor yapmak, alkol alımını azaltmak gerekir. Çay, kahve, kakao, neskafe, kafein içeren gıdalardan uzak durun. Aşırı tatlı, hamurlu, unlu gıdalar çok tüketilmemeli. Hiçbir şeyi tamamen kesin demiyoruz. Yiyeceklerde katı yağ kullanmak yerine sıvı yağ (zeytinyağı) kullanmalıyız. Düzenli egzersiz yapmalı, vücudu hareketli tutmak gerekir. Ağır sporlar tabi ki olmaz. İlaçlar doktor tavsiyesine göre düzenli ve zamanında kullanılmadır.”
 BELİRTİLERİ
Yüksek tansiyonun en sık rastlanan belirtilerinin baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışları olduğunun altını çizen Sağlıker, “Şayet, kan basıncı normalse tansiyon 120/ 80 olur. Eğer 130/ 90 olduğunda hipertansiyondur. Bu değer 160 / 100 mmHg ise ciddi, 180 / 110 mmHg ise çok ağır bir durum söz konusudur” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.