BEREKETLİ TOPRAKLARI, İYİ TARIM KURTARACAK!

GÜNDEM 08.10.2021 - 15:49, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1341+ kez okundu.
 

BEREKETLİ TOPRAKLARI, İYİ TARIM KURTARACAK!

Adana’da, bereketli tarım topraklarının hem çoraklaşması önleyecek hem de ihracatı artırmaya katkı sağlayacak “iyi tarım” uygulamaları yüz güldürüyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, iyi tarım uygulaması yapılan alanların 100 bin dönüm artarak 695 bin dekara ulaştığını söyledi.
İyi tarım uygulamalarında;  üretimde kullanılan gübre ve ilaçların ruhsatlı, belirlenen dozda ve tarihte kullanılması, sertifikalı tohum ve fidan tercih edilmesi, toprak ve üründeki kalıntıların analizinin yapılması, kullanılan ilaç ve gübrelerin poşet ve ambalajlarının saklanıp geri dönüşüme teslim edilmesi, ilaç kullanımı sonrası bitkinin ilacı üzerinden attıktan sonra hasat edilmesi, sulamada kapalı sistemler kullanılarak toprağın çoraklaşmasının önlenmesi gerekiyor.    İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, iyi tarım uygulaması yapılan tarla ve bahçelerden elde edilen ürünlerin ‘insan sağlığına zararlı kalıntılar’ içermediğinden son yıllarda özellikle iç ve dış pazarda tercih edildiğini anımsatarak, bundan dolayı uygulamaya Çukurova çiftçisinin ilgi gösterdiğini bildirdi.      İHRACATTA SÜREKLİLİK SAĞLANACAK  Tekin, iyi tarım uygulamalarının Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı hedeflerine uyduğunu kaydederek, ürünleri iç ve dış pazarda tercih edilen bu uygulamanın yaygınlaşması için Tarım Bakanlığı’nın da destekler veriliyor. Bu destek, dekara 20 ile 150 lira arasında değişiyor, diğer desteklerle dekar başına alınan miktarlar artıyor. Bu sayede hem Avrupa hem dünyanın çeşitli ülkelerine yapılan ihracatımız başarılı bir çizgi seyrediyor. İyi tarım sayesinde de ihracatımızın sürekliliği sağlanacaktır.”  NARENCİYE ÜRETİCİSİ İYİ TARIMI SEVDİ  İyi tarım uygulamalarının en fazla narenciyede uygulandığını, bunu örtü altı sebze ve meyve üretiminin takip ettiğine dikkat çeken Tekin, "Adana'da şu anda 695 bin dönüm alanda iyi tarım uygulamaları yapılıyor. İyi tarımda hedefimiz bu yıl 1 milyon dekar olacak. Önümüzdeki yıllarda bu rakamı 3 milyon dekar alana yükseltmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin, bu konuda sahada sürekli eğitim ve yayım çalışmaları yaparak çiftçileri bilgilendirdiklerini sözlerine ekledi.
Adana’da, bereketli tarım topraklarının hem çoraklaşması önleyecek hem de ihracatı artırmaya katkı sağlayacak “iyi tarım” uygulamaları yüz güldürüyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, iyi tarım uygulaması yapılan alanların 100 bin dönüm artarak 695 bin dekara ulaştığını söyledi.

İyi tarım uygulamalarında;  üretimde kullanılan gübre ve ilaçların ruhsatlı, belirlenen dozda ve tarihte kullanılması, sertifikalı tohum ve fidan tercih edilmesi, toprak ve üründeki kalıntıların analizinin yapılması, kullanılan ilaç ve gübrelerin poşet ve ambalajlarının saklanıp geri dönüşüme teslim edilmesi, ilaç kullanımı sonrası bitkinin ilacı üzerinden attıktan sonra hasat edilmesi, sulamada kapalı sistemler kullanılarak toprağın çoraklaşmasının önlenmesi gerekiyor. 

 

İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, iyi tarım uygulaması yapılan tarla ve bahçelerden elde edilen ürünlerin ‘insan sağlığına zararlı kalıntılar’ içermediğinden son yıllarda özellikle iç ve dış pazarda tercih edildiğini anımsatarak, bundan dolayı uygulamaya Çukurova çiftçisinin ilgi gösterdiğini bildirdi. 

 

 


İHRACATTA SÜREKLİLİK SAĞLANACAK 
Tekin, iyi tarım uygulamalarının Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı hedeflerine uyduğunu kaydederek, ürünleri iç ve dış pazarda tercih edilen bu uygulamanın yaygınlaşması için Tarım Bakanlığı’nın da destekler veriliyor. Bu destek, dekara 20 ile 150 lira arasında değişiyor, diğer desteklerle dekar başına alınan miktarlar artıyor. Bu sayede hem Avrupa hem dünyanın çeşitli ülkelerine yapılan ihracatımız başarılı bir çizgi seyrediyor. İyi tarım sayesinde de ihracatımızın sürekliliği sağlanacaktır.” 


NARENCİYE ÜRETİCİSİ İYİ TARIMI SEVDİ 
İyi tarım uygulamalarının en fazla narenciyede uygulandığını, bunu örtü altı sebze ve meyve üretiminin takip ettiğine dikkat çeken Tekin, "Adana'da şu anda 695 bin dönüm alanda iyi tarım uygulamaları yapılıyor. İyi tarımda hedefimiz bu yıl 1 milyon dekar olacak. Önümüzdeki yıllarda bu rakamı 3 milyon dekar alana yükseltmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin, bu konuda sahada sürekli eğitim ve yayım çalışmaları yaparak çiftçileri bilgilendirdiklerini sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.