Adana Sağlık Platformu Sözcüsü, Tabip Odası Başkanı Menteş: Hekimler yoksulluk sınırının 2 katı maaş almalı

GÜNDEM 15.03.2022 - 19:28, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1860+ kez okundu.
 

Adana Sağlık Platformu Sözcüsü, Tabip Odası Başkanı Menteş: Hekimler yoksulluk sınırının 2 katı maaş almalı

Adana Sağlık Platformu Sözcüsü, Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, “Yeni başlayan pratisyen hekim, diş hekimi ve asistan maaşları yoksulluk sınırının 2 katı uzman hekim maaşı 2,5 katı olmalı” dedi. Türk-İş verilerine göre, şubatta yoksulluk sınırı 15 bin lirayı aşmıştı.    Adana Sağlık Platformu bileşenleri; Adana Tabip Odası, Adana Diş Hekimleri Odası, Adana Eczacı Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Genel Sağlık İş, Adana Aile Hekimleri Derneği, Dev Sağlık İş, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, özlük haklarını içeren taleplerinin yerine getirilmesi için Grev ve “Beyaz Yürüyüş” yaptı. Yürüyüşe, akademisyenlerle bazı siyasi partiler, siyasetçiler ve dernekler destek verdi. Merkez Seyhan ilçesi Kasım Gülek köprüsü üzerinde toplanan Adana Sağlık Platformu üyeleri,  Uğur Mumcu meydanına kadar yürüdü. Adana Sağlık Platformu Sözcüsü Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, burada yaptığı konuşmada, özlük haklarının iyileştirilmesini ve taleplerinin çözülmesini istedi. Menteş, yeni başlayan pratisyen hekim, diş hekimi ve asistan maaşları nın yoksulluk sınırının 2 katı, uzman hekim maaşının ise yoksulluk sınırının 2,5 katı olması gerektiğini söyledi.   Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sosyal güvenlik primlerinin tavandan ve çalışılan kurumlar tarafından ödenmesini isteyen Menteş, “En düşük ücret yoksulluk sınırının iki katı olmalıdır. Tüm hekimler için 7200 ek gösterge, sağlık emekçileri için en az 3600 ek gösterge ve tüm sağlık emekçileri için göreve başladığımız günden bu yana her yıla 120 gün yıpranma payı verilmelidir” diye konuştu.  Menteş, aile hekimlerinin  en az yoksulluk sınırının iki katı maaş alması gerektiğini ve ASM’lerin kamu tarafından yapılması ve donanımının sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Menteş, “Aile hekimliğindeki ceza yönetmeliği derhal kaldırılmalıdır.  Asistan hekimlerin nöbet ertesi izinlerinin ücretli olarak kullanılması sağlanmalıdır.  Güvenli, sağlıklı çalışma alanları sağlanmalı ve uygulanabilir etkin bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalıdır.” ifadelerini kullandı.  Menteş, şöyle devam etti: “Emekli Sandığı, SSK, Bağkur ayırmaksızın tüm hekimlerin emekli maaşları en az yoksulluk sınırının üstünde olmalıdır. En düşük sağlık emekçisi maaşı yoksulluk sınırının en az bir buçuk katı olmalıdır. Covid-19 illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı kabul edilmelidir. Tüm işyerlerinde Ücretsiz kreş hakkı sağlanmalıdır. Liyakatli ve sınavla; mülakatsız yönetici ataması yapılmalıdır. Servis sorumlularının çalışanlar tarafından seçilmesi sağlanmalıdır. Sağlıkta personel eksikliğini gidermek için derhal güvenceli atamalar yapılmalıdır.”

Adana Sağlık Platformu Sözcüsü, Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, “Yeni başlayan pratisyen hekim, diş hekimi ve asistan maaşları yoksulluk sınırının 2 katı uzman hekim maaşı 2,5 katı olmalı” dedi. Türk-İş verilerine göre, şubatta yoksulluk sınırı 15 bin lirayı aşmıştı. 

 

Adana Sağlık Platformu bileşenleri; Adana Tabip Odası, Adana Diş Hekimleri Odası, Adana Eczacı Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Genel Sağlık İş, Adana Aile Hekimleri Derneği, Dev Sağlık İş, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, özlük haklarını içeren taleplerinin yerine getirilmesi için Grev ve “Beyaz Yürüyüş” yaptı. Yürüyüşe, akademisyenlerle bazı siyasi partiler, siyasetçiler ve dernekler destek verdi.


Merkez Seyhan ilçesi Kasım Gülek köprüsü üzerinde toplanan Adana Sağlık Platformu üyeleri,  Uğur Mumcu meydanına kadar yürüdü. Adana Sağlık Platformu Sözcüsü Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, burada yaptığı konuşmada, özlük haklarının iyileştirilmesini ve taleplerinin çözülmesini istedi. Menteş, yeni başlayan pratisyen hekim, diş hekimi ve asistan maaşları nın yoksulluk sınırının 2 katı, uzman hekim maaşının ise yoksulluk sınırının 2,5 katı olması gerektiğini söyledi.

 

Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sosyal güvenlik primlerinin tavandan ve çalışılan kurumlar tarafından ödenmesini isteyen Menteş, “En düşük ücret yoksulluk sınırının iki katı olmalıdır. Tüm hekimler için 7200 ek gösterge, sağlık emekçileri için en az 3600 ek gösterge ve tüm sağlık emekçileri için göreve başladığımız günden bu yana her yıla 120 gün yıpranma payı verilmelidir” diye konuştu. 


Menteş, aile hekimlerinin  en az yoksulluk sınırının iki katı maaş alması gerektiğini ve ASM’lerin kamu tarafından yapılması ve donanımının sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Menteş, “Aile hekimliğindeki ceza yönetmeliği derhal kaldırılmalıdır.  Asistan hekimlerin nöbet ertesi izinlerinin ücretli olarak kullanılması sağlanmalıdır.  Güvenli, sağlıklı çalışma alanları sağlanmalı ve uygulanabilir etkin bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalıdır.” ifadelerini kullandı. 


Menteş, şöyle devam etti: “Emekli Sandığı, SSK, Bağkur ayırmaksızın tüm hekimlerin emekli maaşları en az yoksulluk sınırının üstünde olmalıdır. En düşük sağlık emekçisi maaşı yoksulluk sınırının en az bir buçuk katı olmalıdır. Covid-19 illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı kabul edilmelidir. Tüm işyerlerinde Ücretsiz kreş hakkı sağlanmalıdır. Liyakatli ve sınavla; mülakatsız yönetici ataması yapılmalıdır. Servis sorumlularının çalışanlar tarafından seçilmesi sağlanmalıdır. Sağlıkta personel eksikliğini gidermek için derhal güvenceli atamalar yapılmalıdır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.