YEŞİL KAMPUSE DOĞRU

GÜNDEM 22.03.2022 - 09:12, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 3268+ kez okundu.
 

YEŞİL KAMPUSE DOĞRU

Çukurova Üniversitesi’nin sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde kampüsünü daha da yeşil yapmak için Çukurova Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi – ÇESAM ile Adana 5 Ocak Rotary Kulübü 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında bir etkinlik düzenlemiştir.  Bu etkinlik kapsamında plastik PET şişelerde satın aldığımız içme suyunun ekonomik, çevresel ve sağlık açısından etkileri hakkında farkındalığın geliştirilmesi hedeflenmiştir. 500 mL’lik bir PET şişenin üretilmesi için 125 mL petrol tüketilmesi gereklidir. Bu üretim sırasında her yıl yaklaşık 2,5 milyon ton CO2 üretilerek iklim değişikliğinin etkilerinin artırılmasına katkı sağlanmaktadır. Bugüne kadar üretilen 10 milyar ton plastiğin sadece 2’si geri dönüştürülebilmiştir. Çöp olarak attığımız plastiklerin doğada yok olmadığı ve parçalanarak mikro ve nano plastiklere dönüşmesi tüm canlıların sağlığını tehdit etmektedir. Dünya Su gününde en temel ihtiyacımız olan suya ulaşırken çevremizi ve sağlığımızı tehdit eden bu konulara dikkat çeken faaliyetler gerçekleştirilmiştir.  İletişim Fakültesi öğrencilerinden su ayak izimizi bilmek ve tüketim alışkanlıklarımız hakkında verilen bir sunumun ardından Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerinden Doç.Dr.Sedat Gündoğdu “PET Şişe - Sularda Mikroplastik Riski” başlıklı bir konuşma yapmıştır. Zaman zaman yapılan çöp toplama etkinliklerinden farklı olarak gençlere yönelik plastik çöp atmama alışkanlığının kazandırılması için üniversite kampüsü içinde öğrencilerle birlikte çevreye atılan PET şişeler toplanmıştır.  Çöp halinde toplanan PET şişeler karşılığında, 5 Ocak Rotary Kulübü tarafından hediye edilen kullanıma hazır su mataraları öğrencilere dağıtılmıştır.  Toplanan PET şişe kapaklarının, Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrencilerinin sürdürdüğü “Ayaklarım Olur musun?” etkinliğiyle iş birliğinde omurilik felçlilerine tekerlekli sandalye kazandırmak için bağışlanmıştır. Toplanan PET şişelerden geri dönüşüm firmasına satılarak elde edilen gelirinin Polio Vakfına bağış yapılması ve bu projeye sponsorlar bulunarak kampüs içerisinde öğrencilerin hijyen ve temiz içme suyu kaynağına erişebileceği, çeşme ya da çeşmeler yaptırılması planlanmıştır.

Çukurova Üniversitesi’nin sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde kampüsünü daha da yeşil yapmak için Çukurova Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi – ÇESAM ile Adana 5 Ocak Rotary Kulübü 22 Mart Dünya Su Günü kapsamında bir etkinlik düzenlemiştir.  Bu etkinlik kapsamında plastik PET şişelerde satın aldığımız içme suyunun ekonomik, çevresel ve sağlık açısından etkileri hakkında farkındalığın geliştirilmesi hedeflenmiştir.

500 mL’lik bir PET şişenin üretilmesi için 125 mL petrol tüketilmesi gereklidir. Bu üretim sırasında her yıl yaklaşık 2,5 milyon ton CO2 üretilerek iklim değişikliğinin etkilerinin artırılmasına katkı sağlanmaktadır. Bugüne kadar üretilen 10 milyar ton plastiğin sadece 2’si geri dönüştürülebilmiştir. Çöp olarak attığımız plastiklerin doğada yok olmadığı ve parçalanarak mikro ve nano plastiklere dönüşmesi tüm canlıların sağlığını tehdit etmektedir.

Dünya Su gününde en temel ihtiyacımız olan suya ulaşırken çevremizi ve sağlığımızı tehdit eden bu konulara dikkat çeken faaliyetler gerçekleştirilmiştir.  İletişim Fakültesi öğrencilerinden su ayak izimizi bilmek ve tüketim alışkanlıklarımız hakkında verilen bir sunumun ardından Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerinden Doç.Dr.Sedat Gündoğdu “PET Şişe - Sularda Mikroplastik Riski” başlıklı bir konuşma yapmıştır.

Zaman zaman yapılan çöp toplama etkinliklerinden farklı olarak gençlere yönelik plastik çöp atmama alışkanlığının kazandırılması için üniversite kampüsü içinde öğrencilerle birlikte çevreye atılan PET şişeler toplanmıştır.  Çöp halinde toplanan PET şişeler karşılığında, 5 Ocak Rotary Kulübü tarafından hediye edilen kullanıma hazır su mataraları öğrencilere dağıtılmıştır.  Toplanan PET şişe kapaklarının, Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı öğrencilerinin sürdürdüğü “Ayaklarım Olur musun?” etkinliğiyle iş birliğinde omurilik felçlilerine tekerlekli sandalye kazandırmak için bağışlanmıştır. Toplanan PET şişelerden geri dönüşüm firmasına satılarak elde edilen gelirinin Polio Vakfına bağış yapılması ve bu projeye sponsorlar bulunarak kampüs içerisinde öğrencilerin hijyen ve temiz içme suyu kaynağına erişebileceği, çeşme ya da çeşmeler yaptırılması planlanmıştır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.