424 bin kamu çalışanı kadroya geçti 3 bin 600 kişi mi fazla geliyor!
424 bin kamu çalışanı kadroya geçti 3 bin 600 kişi mi fazla geliyor!
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, Türkiye genelindeki 3 bin 600 kamu dışı aile sağlığı çalışanının kadroya geçinceye kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.
Nennioğlu, sendika il binasında yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Nennioğlu, Memur-Sen’in gayretleri ile 424 bin kamu çalışanının kadroya geçirileceğini anımsatarak, Aile Sağlığı Merkezleri’nin en stratejik sağlık çalışanları olan ve 12 yıldır gurbette görev yapan kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının ise kadro dışı bırakılmasına tepki gösterdi. Nennioğlu, birinci basamak sağlık hizmetinde her vatandaşın bir aile hekimi bir de aile sağlığı çalışanı bulunduğunu bildirdi. Bu kişilerin, her ailenin tüm sağlığını korumak geliştirmek ve hastalık halinde erkenden tedavisini sağladıklarına dikkat çeken Nennioğlu, “Kısacası ailenin koruyucu melekleridir. Pandemi boyunca önce onlara koruyucu sağlık hizmeti vermiş, gebe, bebek, yaşlı tüm sağlık taramaları, aşıları hiç sekteye uğramadan devam etmiştir ve etmektedir. 12 yıldır en ücra, kırsal bölgelerde yaşayan ailelere hizmet götürmektedirler. Ancak Aile Hekimliği sisteminde çalışanlar ‘kamu’ ve ‘kamu dışı’ melekler olarak maalesef bölünmüştür. Koruyucu sağlık hizmeti veren 3600 kamu dışı aile sağlığı çalışanı var. Peki onları kim koruyor? Koruyucu sağlık hizmeti veren aile sağlığı çalışanları 12 yıldır devleti tarafından korunmayı bekliyor. Maalesef kamu dışı aile sağlığı çalışanları korumasız kalmıştır” dedi.
Memur-Sen’in gayretleriyle 424 bin kamu görevlisi kadroya geçerken, en stratejik, en mahrum, en ücra yerlerde görev yapan kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının kadro dışı bırakılması karşısında bir haksızlığa dur demek istediklerini kaydeden Nennioğlu, şunları kaydetti: “Kamu dışı aile sağlığı çalışanları kpss puanı ile yerleştirilmediği için kadroya alınmadığı söyleniyor. Hekim memur olurken KPSS’ye mi giriyor, Diş hekimi memur olurken KPSS’ye mi giriyor, Eczacı memur olurken KPSS’ye mi giriyor? Bu saydıklarımızın hepsi KPSS olmadan memur olmaktadır. Halbuki kamu dışı aile sağlığı çalışanları arkadaşlarımızın bir çoğu KPSS’ye girmiş ve yüksek puanlar almıştır. Alım yapılırken sadece KPSS şartı aranmamıştır. Bu arkadaşlarımızla sözleşme yapılmış ve atamaları valilik onaylı yapılmıştır. Adları kamu dışı aile sağlığı çalışanı ama kendileri kamu çalışanıdır. Kadro hakları verilmeyerek çok mağdur edilmişlerdir. Aynı işleri yapmalarına rağmen; -Eş durumu tayin hakları yoktur. Oysaki ailenin birlikte olması anayasal bir haktır. -Doğum sonrası izin hakları yoktur. Bu hakkın olmaması hem anne sağlığı hem bebek sağlığı açısından insan haklarına aykırıdır. -Askerlik sonrası dönüş hakkı yoktur. -Kıdem ihbar ve tazminat hakkı yoktur. -İş güvenceleri yoktur. -Hastalık izin hakları yoktur. -Yer değiştirme hakları yoktur. Bu hakları olmayan kamu dışı 12 yıldır köle düzeninde çalışmaktadırlar ve iş güvencesi zayıf olduğundan hem hastalar hem de amirleri tarafından mobing uygulanmaktadırlar. Bununla ilgili çok acıklı hikayeler vardır.
Bu işin tek çaresi Adana’da 73 Türkiye genelinde 3600 kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının kadroya alınmasıdır. Bu arkadaşlarımız kadroya alınıncaya kadar mücadelemiz devam edecektir.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.