“2053 NET SIFIR KARBON HEDEFİNE CİDDİ KATKI SAĞLADIK”
“2053 NET SIFIR KARBON HEDEFİNE CİDDİ KATKI SAĞLADIK”
Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Mahmut Sami Şahin
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin, ithalatta uygunluk denetimleri kapsamında bu yıl içinde yaklaşık 40 bin kontrol gerçekleştirdiklerini, 3 bin 500’e yakın kalite dışı ve standart dışı ürünün ülkemize girmesini engellediklerini söyledi. Şahin, ayrıca TSE’nin yeşil dönüşüm alanında test, sertifikasyon, eğitim ve bilgilendirme faaliyetleriyle Türkiye’nin 2053 net sıfır karbon hedefine ciddi katkılar sağladığını da ifade etti.
Şahin, Adana Sanayi Odası’nda düzenlenen “ TSE Sektör Buluşmaları”nda yaptığı konuşmada, Ticaret Bakanlığı ile diğer yetkili kuruluşların verdikleri görevlerle sınırlı olmak üzere ithalatta uygunluk denetimleri gerçekleştirdiklerini anımsatarak, bu talepler kapsamında firma müracaatlarının, Ticaret Bakanlığı’nın talep sistemine yapıldığını, talep sistemindeki risk analizi sonucuna göre TSE’ye yönlendirme yapıldığını bildirdi. İthalatta standartlara uygunluk denetimi tebliği, C işareti taşıması gereken bazı ürünlerin ithalat denetimi tebliği ve araç parçalarının ithalat denetimi kapsamında fiili denetimlerini gerçekleştirdiklerini aktaran Şahin, “Yönlendirilen ürünlerin mevzuata uygunluğu, belge kontrolü, işaret kontrolü, fiziki muayene ve laboratuvar testlerini yapıyoruz. Bu yıl içinde yaklaşık 40 bine yakın kontrolde 3 bin 500 kalite dışı, standart dışı ürünlerin ülkemize girmesini engelledik” dedi.
"SANAYİCİLERİN YAŞAYABİLECEĞİ OLASI ENGELLERİ BERTARAF EDİYORUZ"
İş dünyasının talepleri ve sanayideki gelişmeler doğrultusunda hizmet çeşitliliğini artırdıklarını kaydeden Şahin, hizmet ağlarını yaygınlaştırarak hedeflerini hızla değişen dünyadaki gelişmelere cevap ve yön verebilir politikalara uyarladıklarını vurguladı. Ülkemizde ve dünyada yaşanan gelişmeler ışığında paydaşların sorunlarına ve taleplerine kulak vereceklerini dile getirilen sorunları ve talepleri hep birlikte yapıcı çözümlere kavuşturmaya çalışacaklarına değinen Şahin, “İş dünyasının gösterdiği gayretlerin başarıya ulaşması için standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında önlerini açmak istiyoruz. Karşılaşılacak teknik engelleri bertaraf etmek ve küresel ticaretteki yolculuklarına eşlik ve rehberlik etme çabasındayız. TSE, Türk sanayisinin daha az maliyetle yüksek kaliteli üretim yapmasının, inovasyon faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürmesinin, uluslararası standartlara uygun ürün ve hizmet sağlayarak uluslararası pazarlarda anahtarı konumundadır. Avrupa Birliği'nin standardizasyon kuruluşu üyeliklerimizle ülkemizin bu kuruluşlarda güçlü bir oy hakkına sahip olmasını da sağlıyoruz. Dünyanın birçok ülkesindeki kuruluşlarla yaptığımız ikili anlaşmalarla sanayicilerimizin yaşayabileceği olası teknik engelleri de bertaraf ediyoruz. İslam ülkeleri standardizasyon ve meteoroloji enstitüsünün kurulmasına öncülük eden enstitümüz, Türk Cumhuriyetlerde de standardizasyon teşkilatlarının tek çatı altında toplanmasını sağlamıştır.” diye konuştu.
"2053 NET SIFIR KARBON HEDEFİNE CİDDİ KATKILAR SAĞLIYORUZ"
TSE’nin yeşil dönüşüm alanında test, sertifikasyon, eğitim ve bilgilendirme faaliyetleriyle Türkiye’nin 2053 net sıfır karbon hedefine ciddi katkılar sağladığını aktaran Şahin, ekim ayında yürürlüğe giren sınırda karbon düzenlemesine yönelik çalışmalara başladıklarını belirtti. Bu düzenlemede, ihracatçıların zorluk yaşamaması amacıyla Avrupa Birliği’nin belirleyeceği standartları uyumlaştırdıklarını kaydeden Şahin, “İhracatçılarımızın geçiş periyodunda yükümlü oldukları izleme ve raporlama gerekliliklerine yönelik eğitimler düzenliyoruz. Karşılıklı tanımaya zemin hazırlayacak şekilde belgelendirme faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Karbon kredilendirme projelerinin kayıt altına alınması ve karbon kredilerinin sertifikalandırılmasına yönelik Ulusal Karbon Kredilendirme Programını yakında başlatacağız. Eylül ayı itibarıyla Su Verimliliği Yönetim Sistemi belgelendirmesine başladık. Ülkemizin karbon nötr hedeflerine katkı sağlamak amacıyla Sürdürülebilir Veri Merkezi Belgelendirme Programını iş dünyamızın hizmetine sunduk. Havaalanı Karbon Akreditasyon Programı, İklim Dostu Kuruluş Belgelendirmesi, Sera Gazı Emisyon Raporlarının Doğrulanması, Su Ayak İzi – Karbon Ayak İzi Raporlama ve Doğrulaması gibi hizmetlerimizle ülkemizin yeşil dönüşümündeki önemli rolümüzü sürdürüyoruz.”
TSE’nin Fotovoltaik Modül Test Laboratuvarımız ile yenilenebilir enerji sektörüne önemli katkılar sağladığını, bu laboratuvarla milli sermayenin ülkemizde kalmasına katkı sunduklarını aktaran Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizin dijital dönüşüm sürecini de standardizasyon, test, belgelendirme ve eğitim faaliyetlerimizle destekliyoruz. Belgelendirme ve test hizmetlerimizle, teknolojik ürünlerimizin kalite ve güvenliğinin artırılmasına katkı sağlıyoruz. Sızma testi uzmanı, beyaz şapkalı hacker, bilgi ve iletişim güvenliği rehberliği gibi eğitim programlarımızla dijital dünyamızın insan kaynağını güçlendiriyoruz. Yazılım ürünlerinin fonksiyonel, performans ve güvenlik testlerini gerçekleştiriyoruz. Enstitümüz bünyesinde kurduğumuz Yapay Zekâ Ayna Komitesi çalışmalarını sürdürüyor.”
Ülkemizin gururu Togg’un Araç Tip Onay Test süreçlerini, prototip aracın hazırlanması, ön testler ile tip testleri, dokümantasyonu ve belgelendirme çalışmalarını yerine getirdiklerini aktaran Şahin, demiryolu araç ve hatlarında tip onay belgelendirmesi bağımsız emniyet değerlendirme kuruluşu yetkisi çerçevesinde, TÜRASAŞ imalatı Milli Elektrikli Tren Setinin Ulusal Yeterlilik Onayını verdiklerini bu hizmet ile bu alanda Türkiye’nin yurt dışına bağımlılıktan kurtulduğunu dile getirdi.
"KALİTE KAMPÜSÜ İLE KAPASİTEMİZİ ARTIRACAĞIZ"
Faaliyetlerini ulusal ve uluslararası akreditasyon çerçevesinde sürdüren TSE’nin Ankara’da 90 bin metrekarelik alanda inşası devam eden Kalite Kampüsü ile kapasitesini daha da büyüterek ve yakın coğrafyadaki kuruluşlara da hizmet sunmaya başlayacağına dikkat çeken Şahin, “Türkiye’nin kalite üssü olacak kampüs; teknolojik bilginin ülkemize transferi, stratejik sermayenin yurt içinde kalması, ekonomimizin sürdürülebilir bir biçimde güçlenmesi ve insan kaynağının yetkinleştirilmesi gibi kazanımlar sağlayacak.” dedi.
Adana Sanayi Odası Başkanı (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, standartlar aracılığıyla sağlanan uyumluluk ve kalitenin Türkiye'nin uluslararası alanda rekabetçiliğine önemli avantajlar sağladığını, TSE’nin bu alandaki çalışmalarını önemsediklerini bildirdi. Günümüzde tüm dünyanın ortak dilinin standartlar olduğunu ve standartlara uygun ve kaliteli üretim yapan sanayicilerin çok çeşitli pazarlara rahatlıkla ulaşabildiklerine dikkat çeken Kıvanç, standartların piyasaların sağlıklı işlemesini, farklı şirketler tarafından üretilen bileşenlerin birlikte çalışmasını mümkün kıldığını, üretim süreçlerini iyileştirdiğini, maliyetleri düşürdüğünü ve verimliliği artırarak sürdürülebilirliğe katkıda bulunduğunu kaydetti.
Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç de tarımın en önemli merkezlerinin başında gelen Çukurova'da, ihracattaki rekabetçiliği kaybetmemek için karbon salımının azaltılması ve uyum sağlanmasıyla ilgili çalışmaya liderlik ederek TSE'yle çalışmak istediklerini söyledi. 2026 yılının Ocak ayından itibaren tarımsal ihracatta engellerle karşılaşılabileceğine dikkat çeken Bilgiç, “Yeşil mutabakatı önemsiyoruz ve karbon salımını azaltmayı hedefliyoruz. TSE'nin laboratuvar çalışmaları, standart çalışmalarını yakından takip ediyor, birlikte iş birliğini önemsiyoruz” dedi.
Bu arada, TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş da katılımcıları yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.