Toplumsal Değişim Rüzgarı: Türkiye'de Yerel Yönetimlerde Kadınların Gücü Yükseliyor!

GÜNDEM 01.04.2024 - 15:44, Güncelleme: 01.04.2024 - 15:44 1720+ kez okundu.
 

Toplumsal Değişim Rüzgarı: Türkiye'de Yerel Yönetimlerde Kadınların Gücü Yükseliyor!

Yerel seçimlerde 81 ilin 11’inde kadın belediye başkanı seçildi. Türkiye’de milyonlarca seçmen beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için dün sandık başına gitti.
TÜRKİYE'DE 81 İLİN 11'İNİ KADIN BAŞKANLAR YÖNETECEK  Ülke genelinde heyecanla takip edilen seçimlerde, 11 ilde kadın adaylar kazandı. Bu sayı 2019 yerel seçimlerinden iki kat fazla. İstanbul‘da da üç ilçede kadın belediye başkanı kazandı, Başkentte ise bir kadın belediye başkanı kazandı. CHP’DE ALTI KADIN BAŞKAN İstanbul'da üç ilçede ve Başkent Ankara'da bir ilçede kadın belediye başkanları seçilirken, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına yeniden AK Partili Fatma Şahin seçildi. Türkiye'nin beş büyük şehrinden biri olan Adana'da, CHP'nin adayı olan Oya Tekin Seyhan İlçesi'ni yönetecek. CHP'de altı kadın başkan, DEM Partisi'nden dört kadın başkan ve diğer partilerden eşbaşkanlık yoluyla kazanan dört kadın aday bulunuyor.İstanbul'un 39 ilçesinden sadece üçünde CHP'li kadın adaylar belediye başkanı olarak seçilirken, Ankara'da ise 25 ilçeden yalnızca birinde kadın aday kazandı.   İZMİR'DE 8 KADIN BAŞKAN CHP'Lİ İzmir'de ise 30 ilçeden sekizinde CHP'li kadınlar belediye başkanı oldu.Ancak, Türkiye'nin beşinci büyük şehri olan Bursa'da kadın belediye başkanı seçilmemesi dikkat çekiyor. AK Parti'nin seçimi kaybetmesiyle büyükşehir belediyesinin CHP'ye geçmesine rağmen, hiçbir ilçede kadın belediye başkanı seçilmemiş olması eşitsizlik tartışmalarını yeniden gündeme getiriyor. Hangi Şehirlerde Kadın Belediye Başkanları Kazandı? CHP Aydın: Özlem Çerçioğlu Afyonkarahisar: Burcu Köksal Bilecik: Melek Mızrak Subaşı Edirne: Filiz Gencan Akın Eskişehir: Ayşe Ünlüce Tekirdağ: Candan Yüceer AK Parti Gaziantep: Fatma Şahin DEM Parti Diyarbakır: Ayşe Serra Bucak Küçük Siirt: Sofya Alağaş Batman: Gülüstan Sönük Ağrı: Hazal Aras 5 BÜYÜKŞEHİRE KADIN BAŞKAN Buna göre 5 büyükşehiri kadın başkan yönetecek. O büyükşehirler Özlem Çerçioğlu ile Aydın, Ayşe Serra Bucak Küçük ile Diyarbakır, Ayşe Ünlüce ile Eskişehir, Fatma Şahin ile Gaziantep ve Candan Yüceer ile Tekirdağ oldu. 2019’daki yerel seçimlerde kadın aday oranı yüzde 7,89 olarak gerçekleşmişti. O yıl seçimlerin sonunda 81 ilin 4’ünde kadın belediye başkanı seçildi. Son seçimde ise bu sayıda artış oldu. İLÇELERDE KAZANAN KADIN BAŞKANLAR İstanbul Bakırköy: Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu Üsküdar: Sinem Dedetaş Maltepe: Esin Köymen Ankara Akyurt: Hilal Ayık İzmir Çeşme: Lal Denizli Foça: Saniye Fıçı Karabağlar: Emine Helil İnay Kınay Karaburun: İlkay Girgin Erdoğan Karşıyaka: Behice Yıldız Ünsal Kınık: Sema Bodur Konak: Nilüfer Çınarlı Mutlu Selçuk: Filiz Ceritoğlu Adana Seyhan: Oya Tekin Antalya Akseki: İlkay Akca Korkuteli: Saniye Caran İbradı: Hatice Sekmen TÜRKİYE' NİN EN GENÇ KADIN BAŞKANI Çanakkale'nin Yenice ilçesinin tanınmış iş insanlarından Mehmet Çelik’in kızı olan 22 yaşındaki Zeynep Çelik, Mahalli İdareler Seçimlerine bağımsız olarak girdi. Seçimde zafer kazanan Zeynep Çelik, resmi olmayan sonuçlara göre Kalkım Beldesinin Belediye Başkanı oldu. Bu neticeyle Çelik, Türkiye’nin en genç kadın belediye başkanı unvanını kazandı.
Yerel seçimlerde 81 ilin 11’inde kadın belediye başkanı seçildi. Türkiye’de milyonlarca seçmen beş yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek için dün sandık başına gitti.

TÜRKİYE'DE 81 İLİN 11'İNİ KADIN BAŞKANLAR YÖNETECEK

 Ülke genelinde heyecanla takip edilen seçimlerde, 11 ilde kadın adaylar kazandı. Bu sayı 2019 yerel seçimlerinden iki kat fazla. İstanbul‘da da üç ilçede kadın belediye başkanı kazandı, Başkentte ise bir kadın belediye başkanı kazandı.

CHP’DE ALTI KADIN BAŞKAN

İstanbul'da üç ilçede ve Başkent Ankara'da bir ilçede kadın belediye başkanları seçilirken, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığına yeniden AK Partili Fatma Şahin seçildi. Türkiye'nin beş büyük şehrinden biri olan Adana'da, CHP'nin adayı olan Oya Tekin Seyhan İlçesi'ni yönetecek. CHP'de altı kadın başkan, DEM Partisi'nden dört kadın başkan ve diğer partilerden eşbaşkanlık yoluyla kazanan dört kadın aday bulunuyor.İstanbul'un 39 ilçesinden sadece üçünde CHP'li kadın adaylar belediye başkanı olarak seçilirken, Ankara'da ise 25 ilçeden yalnızca birinde kadın aday kazandı.
 
İZMİR'DE 8 KADIN BAŞKAN CHP'Lİ

İzmir'de ise 30 ilçeden sekizinde CHP'li kadınlar belediye başkanı oldu.Ancak, Türkiye'nin beşinci büyük şehri olan Bursa'da kadın belediye başkanı seçilmemesi dikkat çekiyor. AK Parti'nin seçimi kaybetmesiyle büyükşehir belediyesinin CHP'ye geçmesine rağmen, hiçbir ilçede kadın belediye başkanı seçilmemiş olması eşitsizlik tartışmalarını yeniden gündeme getiriyor.

Hangi Şehirlerde Kadın Belediye Başkanları Kazandı?
CHP
Aydın: Özlem Çerçioğlu
Afyonkarahisar: Burcu Köksal
Bilecik: Melek Mızrak Subaşı
Edirne: Filiz Gencan Akın
Eskişehir: Ayşe Ünlüce
Tekirdağ: Candan Yüceer
AK Parti
Gaziantep: Fatma Şahin
DEM Parti
Diyarbakır: Ayşe Serra Bucak Küçük
Siirt: Sofya Alağaş
Batman: Gülüstan Sönük
Ağrı: Hazal Aras

5 BÜYÜKŞEHİRE KADIN BAŞKAN

Buna göre 5 büyükşehiri kadın başkan yönetecek. O büyükşehirler Özlem Çerçioğlu ile Aydın, Ayşe Serra Bucak Küçük ile Diyarbakır, Ayşe Ünlüce ile Eskişehir, Fatma Şahin ile Gaziantep ve Candan Yüceer ile Tekirdağ oldu. 2019’daki yerel seçimlerde kadın aday oranı yüzde 7,89 olarak gerçekleşmişti. O yıl seçimlerin sonunda 81 ilin 4’ünde kadın belediye başkanı seçildi. Son seçimde ise bu sayıda artış oldu.

İLÇELERDE KAZANAN KADIN BAŞKANLAR

İstanbul
Bakırköy: Ayşegül Özdemir Ovalıoğlu
Üsküdar: Sinem Dedetaş
Maltepe: Esin Köymen
Ankara
Akyurt: Hilal Ayık
İzmir
Çeşme: Lal Denizli
Foça: Saniye Fıçı
Karabağlar: Emine Helil İnay Kınay
Karaburun: İlkay Girgin Erdoğan
Karşıyaka: Behice Yıldız Ünsal
Kınık: Sema Bodur
Konak: Nilüfer Çınarlı Mutlu
Selçuk: Filiz Ceritoğlu
Adana
Seyhan: Oya Tekin
Antalya
Akseki: İlkay Akca
Korkuteli: Saniye Caran
İbradı: Hatice Sekmen

TÜRKİYE' NİN EN GENÇ KADIN BAŞKANI

Çanakkale'nin Yenice ilçesinin tanınmış iş insanlarından Mehmet Çelik’in kızı olan 22 yaşındaki Zeynep Çelik, Mahalli İdareler Seçimlerine bağımsız olarak girdi. Seçimde zafer kazanan Zeynep Çelik, resmi olmayan sonuçlara göre Kalkım Beldesinin Belediye Başkanı oldu. Bu neticeyle Çelik, Türkiye’nin en genç kadın belediye başkanı unvanını kazandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.