Gürer: “Gizlilik maddesine neden ihtiyaç duyuldu?”
Gürer: “Gizlilik maddesine neden ihtiyaç duyuldu?”
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenledği basın toplantısında, Cumhurbaşkanlığı tarafından imzalanan uluslararası anlaşmalar arasında yer alan Türkiye ile Kamboçya Krallığı arasında yapılan ormanlık alan işbirliği mutabakatını eleştirdi. Gürer, anlaşmanın dikkat edilerek kaydedildiğini ve taşınan riskleri kamuoyuyla paylaştı.
"Gecede yayımlanan bu anlaşmalardan biri, Türkiye ile Kamboçya arasında ormanlık alanlarda işbirliğine yönelik bir mutabakattır" diyen Gürer, anlaşmanın Dışişleri Bakanlığı tarafından imzalandığını belirtti. "Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü sistemlerine göre, Kamboçya'da 10,94 milyon hektar ormanlık alan varken, Türkiye'de bu rakam 23,25 milyon hektardır. Türkiye, Kamboçya'nın iki katı orman alanına sahipken, böyle bir anlaşmanın hangi gereklilikle yapıldığı merak uyandırdı"
Gürer ayrıca Venezuela ile yapılan tarım desteğine ilişkin açıklamalarda da bulundu.
"Kamboçya ile Türkiye arasında 7.396 kilometre mesafe var" diyen Gürer, söz konusu ülkenin Türkiye'den uçağıyla 22 saat mesafeden dikkat çekmek, "Daha önce Sudan ile yapılan tarım geliştirme gibi, bu anlaşmanın da benzer bir akıbete uğrayabileceği endişesini taşıyoruz" dedi.
ANLAŞMANIN İÇERİĞİ VE GİZLİLİK MADDESİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kamboçya ile yapılan anlaşmanın detaylarına da değindi: "Kamboçya ile yapılan anlaşma, orman ve orman arazisi kaydı, entegre toplama yönetimi, orman ağaçları ve fidanlarının üretimi, orman yangınları ile mücadele, dağılma ve arazi bozulması ile mücadele, sürdürülebilir orman yönetiminin verileri, sürdürülebilir olarak kaydedilmesi, odun dışı ürün ve hizmetlerinden faydalanma, orman ve ormanları ile mücadele etmek için kullanılanlar gibi kompozisyonlar. Ayrıca, ormancılıkta izleme, rapor ve Anlaşma, ormancılık alanında teknik bilgi paylaşımı, ortakların, toplantıların, seminerlerin, eğitim programlarının ve ziyaretlerinin düzenlenmesi kapasitesinin artırılması ve Tarım Bakanlığı tarafından sağlanmakta olup, ilgili ticari anlaşmaların desteklenmesi de sağlanmaktadır.
CHP'li Ömer Fethi Gürer, anlaşmada dikkat çekici noktanın gizlilik sözleşmesi olduğunu savundu. Gürer, "Bu anlaşmanın içeriğinde ilginç bir madde var. Çok da rastlamadığımız bir şey. Diyor ki: "Taraflardan her biri kayıtlı olarak aksi kararlaştırılmadıkça iş ve mutabakat zaptına isteyip istemediğiniz için diğer kaynaklardan alınan ve diğer noktalarda sağlanan tüm belge, bilgi ve diğer veriler gizli olarak temin edilebilir." Ormanla ilgili ne yapıldı? Ne kadar gider var?” diye sorduğumuzda, “Yapılan anlaşmanın gizliliği var, onun için bilgi veremeyeceğiz” demekten ibaret bir madde gibi görünüyor. Buna neden ihtiyaç duyulmuş, bilinmiyor” sorularını yöneltti.
"KENDİ SORUNLARIMIZI ÇÖZELİM"
Gürer, Türkiye'nin Avrupa Birliğiyle ormanların gelişmesinin daha sağlıklı bir şekilde büyümesiyle, "7396 km ötesindeki ormanların varlığına ek olarak, ekvator iklimi ile şiddet iklim uyumumuz da yok. Ne geliştirilecek? Turistik seyahatlerden başka çalıştaylar, toplantılar ve buna benzer giderler mi? Ayrıca, kurtuluş alan bir düzenlemeye göre, buradan ne zaman, ne kadar? Bu konulardan ne beklediğini. Sudan'da örnek, bu konuda Türkiye'nin modeli olarak, ancak olarak uygulama yanlış bir girişimde bulunduğunu gösteriyor." dedi.
Gürer ayrıca Sudan örneğini hatırlatarak, "Sudan'da bir tarım anlaşması yapıldı, şirket kuruldu, 10 yıl gidip gelindi, sonunda anlaşma anlaşmaları sağlandı. Bu süreç ne kazandı?" şeklinde konuştu.
KENDİ ÜLKEMİZİN TARIMINA ODAKLANALIM
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın mevcut sorunlarına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Tarım ve Orman Bakanlığı'nın mevcut yapısıyla zaten Türkiye'de tarımı yönetemediği bir gerçek. Gıdada mevcut denetim eksikliği de mevcut. Bunun yanı sıra ormanlarla ilgili ortaya çıkan patlama ve diğer sorunlarla ilgili bilgilerde ortaya çıkıyor. Siz, kendi durumunuzda tarımı yönetemezken, ormanlarla ilgili çözülmemişken ya da gıdada yapılması pek çok iş varken, başka yerlerdeki ormanları göstererek ve nasıl düzelteceksiniz? bir soru işareti”
VENEZUELA İLE TARIM ANLAŞMASI GÜNDEMDE
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlenen basın toplantısında, Venezuela ile yapılan tarım anlaşmasına süt, "Bu anlaşma, Türkiye'den 10.563 kilometre uzaklıkta, Güney Amerika'da yer alan Venezuela ile yapıldı" diye konuştu.
Gürer, Venezuela ile yapılan anlaşmanın ayrıntılarına değinerek, "Bu anlaşmada, Venezuela'ya teknik açıdan yardımcı olunacağı, oradaki ürünlerle ilgili farklı bilgiler aktarılacağı, onun daha iyi ürün yetiştirmesinin sağlanacağı gibi ifadeler yer alıyordu. Ancak, bu büyümeyle ilgili sonraki dönem bakanlarının aynı özelliklere sahip olmadığı ortaya çıktı.
Sudan'ın yurt dışında Nijer ve Venezuela'da yapılan çalışmalarla ilgili, bakanlık bilgi verdiği gibi, “Bizim böyle bir konuda bilgimiz yok” diye yazılı yanıtlar verildi. Dışişleri Bakanlığı ise “Anlaşma var” diyordu. Nijer'le ilgili, hatta “TİGEM görevi var” deniliyordu. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı, 'Yok böyle bir anlaşma' diye yanıt verebiliyordu."
BİTKİ KARANTİNASI VE İŞBİRLİĞİ GÜNDEMDE
Gürer, Venezüella ile yapılan anlaşmanın bitki karantinası alanında iyileştirilmesinin fayda sağlayacağı şeylerin artacağını belirtti. "Venezuela’daki burada yapılan anlaşmada, bitki örtüsü alanında yardımın sağlanmasının genişletilmesi. Anlaşmaların ardından bir anlaşma da bu doğrultuda geldi" dedi.
TÜRKİYE'NİN TARIM SORUNLARI
CHP'li Gürer, "22 yıllık uygulamalarda ortaya çıkan tablo da iç açıcı değil. Her bakanın değiştiğinde politika değişiyor, her bakanlıkta yeni bir mevzuat çalışma ve programı açıklanıyor. Şuradaki bölümlerde alınan parçalar ne de önceki destekleme çalışmaları, istenilen değişiklik ve gerçekleştirilebiliyor. Siyasi iktidar, tarım kanunu çıkarmasına rağmen 21. maddeye göre milli gelirin %1'ini çiftçiye verme taahhüdünü gerçekleştirmiyor. 2025 yılında milli gelirin %1'i 615 milyar lira oluyor; Ancak çiftçiye destek sadece 135 milyar lira. Bu durumda bozulmuş kanun uygulanmıyor, toplanan parçalar hayata geçirilmiyor. Sulamada sorun var, arazi toplulaştırmada sorun var, sıra üretim maliyetlerindeki artışın yanı pazarlamada sorun var. Kooperatifçilikte sorun var, raftaki bozulmayan içerikle ilgili yurttaşların gıdaya desteğinde yaşadığı olumsuzluklara karşı tek güvence sorunu olan bakanlığın yeterli denetim yapmasında var" dedi.
"ÖNCE KENDİ TARIMIMIZI GELİŞTİRELİM"
Türkiye'nin başka imzala bilgi aktarımının eleştiriye açık olduğunu vurgulayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Türkiye'de şu an 21 üründe arz açığı var. Buğday, arpa, pamuk, mısır gibi yapılar ürünlerde sorun yaşanırken, başka ülkelerin tarımda üremeye yönelik patlamaları teşvik eden büyümeyi" kullandı.
Ömer Fethi Gürer, konuşmasını şu çağrıyla sonlandırdı: "Kendi çiftçimizi, besicimizi, üreticimizi sahiplenelim. Tarıma gerekli destekleri verelim. Yaşanan afetler karşı üreticimizi koruyucu önlemler geliştirelim. Önceliğimiz Türkiye'nin tarımını geliştirmek olmalı"
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.