ÖZLEM ÖZGEÇ
Köşe Yazarı
ÖZLEM ÖZGEÇ
 

Sulamalarda dijital çağ

  Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak amacıyla sulamalarda “dijital çağ” başlatmış. Sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkmak günümüzde hayati önem taşıyor. Bu doğrultuda DSİ Genel Müdürlüğü ilk etapta, Uşak, Manisa ve İzmir’de başlatacağı “İşletmelerdeki Borulu Sulamalara Sayaç Takılması” projesiyle, toplam 400 bin 533 dekar arazideki sulama sistemi değiştirmeyi öngörüyor. Böylelikle yeni sistemde üretici elindeki karta önceden birliklerden ya da belirlenen noktalardan yükleme yaptıracak. Ardından da o kartı sayaca okutarak, arazisini sulayacak. Sulama maliyetlerinin düşürülmesi ve su verimliliğinin artırılması planlanan proje sayesinde su tüketiminde yüzde 40’a varan tasarruf hedefleniyor. Dileğim o ki, bu proje hayat bulur. Çünkü küresel ısınma ile birlikte daha çok hissedilmeye başlanan su sıkıntısının önüne bir ölçüde de olsa geçilmiş olur. Tarımsal sulamada kullanılan vahşi sulama, tarımsal üretime pek fazla bir yarar sağlamadığı gibi su tüketimini de büyük ölçüde olumsuz yönde etkiliyor. Şurası bir gerçek ki bugün ülkemiz de büyük bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Dünyada milyonlarca insanın, çocuğun temiz ve sağlıklı içme suyuna erişemediğini gözönüne alırsak, bir damla suyun ne kadar önemli ne kadar yaşamsal olduğunu daha iyi anlarız.
Ekleme Tarihi: 01 Eylül 2023 - Cuma

Sulamalarda dijital çağ

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak amacıyla sulamalarda “dijital çağ” başlatmış.
Sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkmak günümüzde hayati önem taşıyor. Bu doğrultuda DSİ Genel Müdürlüğü ilk etapta, Uşak, Manisa ve İzmir’de başlatacağı “İşletmelerdeki Borulu Sulamalara Sayaç Takılması” projesiyle, toplam 400 bin 533 dekar arazideki sulama sistemi değiştirmeyi öngörüyor. Böylelikle yeni sistemde üretici elindeki karta önceden birliklerden ya da belirlenen noktalardan yükleme yaptıracak. Ardından da o kartı sayaca okutarak, arazisini sulayacak. Sulama maliyetlerinin düşürülmesi ve su verimliliğinin artırılması planlanan proje sayesinde su tüketiminde yüzde 40’a varan tasarruf hedefleniyor.
Dileğim o ki, bu proje hayat bulur. Çünkü küresel ısınma ile birlikte daha çok hissedilmeye başlanan su sıkıntısının önüne bir ölçüde de olsa geçilmiş olur.
Tarımsal sulamada kullanılan vahşi sulama, tarımsal üretime pek fazla bir yarar sağlamadığı gibi su tüketimini de büyük ölçüde olumsuz yönde etkiliyor. Şurası bir gerçek ki bugün ülkemiz de büyük bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Dünyada milyonlarca insanın, çocuğun temiz ve sağlıklı içme suyuna erişemediğini gözönüne alırsak, bir damla suyun ne kadar önemli ne kadar yaşamsal olduğunu daha iyi anlarız.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.