ÖZLEM ÖZGEÇ
Köşe Yazarı
ÖZLEM ÖZGEÇ
 

Yaya geçidinde dolmuş durağı olur mu?

  Dün, üreten Adana’dan tüketen Adana’ya uzanan süreci kısaca değerlendirmeye çalışmıştım. Bugün de güzel kentimizin bir başka kronik sorunundan bahsetmek istiyorum: Kentiçi ulaşım ve trafik. Ne yazık ki, Adana’nın ana arterleri artık trafik yükünü kaldıramaz hale geldi. Yeni yollar, caddeler, bulvarlar, bağlantı yolları açılmadığı içindir ki, ulaşım adeta çileye dönüşüyor. Daha da önemlisi… Kentin belli noktalarında hangi mantıkla, hangi şehircilik bilimiyle bağdaşır şekilde oluşturulan dolmuş durakları konusu var. Örnekler vereyim… Yüreğir tarafından Turhan Cemal Beriker Bulvarı’ndan, Atatürk Caddesi’nde sağa dönüşte ve üstelik Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlık girişinin önündeki yaya geçidi, özel halk otobüsleri ve dolmuşların bekleme durağı. Bu noktada özel halk otobüsleri ve dolmuşlar yolcu alıp indiriyor. Durum caddenin karşı tarafında da aynı. Başka bir örnek… Atatürk Caddesi’nden gelip, Teknosa’nın önünden İnönü Caddesi’ne dönüşteki hemen yaya geçidi. Tam yaya geçidinde özellikle dolmuşlar, yolcu indirip bindiriyor. Burada karşıdan karşıya geçmek gerçekten maharet istiyor. Yayalar için yanan yeşil ışıkta bile özel araçlar olsun, toplu taşıma araçları olsun, kurala uyan yok. Zaten bu yerde yayalar için yeşil ışık 9-10 saniye gibi çok kısa bir süre yanıyor, kurallara uymayan sürücüler yüzünden insanlar, karşıdan karşıya geçerken, cambaz gibi davranmak zorunda bırakılıyor. Bu noktalar Adana’nın yaya olsun, araç trafiği bakımından olsun en işlek yerleri.Yaya geçidinde ya da hemen yanında nasıl dolmuş durağı olabilir, anlayan varsa bana da anlatsın.Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, İl Trafik Müdürlüğü yetkilileri, bahsettiğim sadece bu iki yerde bir gün tebdil-i kıyafet yapıp, üç beş dakika beklerlerse ne demek istediğim rahatça anlaşılabilir. Merak ediyorum; toplu taşıma hizmeti veren esnaf buraları zaman içinde kendiliğinden bir durak haline mi getirdi, yoksa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi’nin kararıyla mı duraklara dönüştürüldü. Adana’nın cadde ve sokakları, sadece toplu taşıma araçlarına ait olmamalı.
Ekleme Tarihi: 11 Ağustos 2023 - Cuma

Yaya geçidinde dolmuş durağı olur mu?

 

Dün, üreten Adana’dan tüketen Adana’ya uzanan süreci kısaca değerlendirmeye çalışmıştım. Bugün de güzel kentimizin bir başka kronik sorunundan bahsetmek istiyorum: Kentiçi ulaşım ve trafik.

Ne yazık ki, Adana’nın ana arterleri artık trafik yükünü kaldıramaz hale geldi. Yeni yollar, caddeler, bulvarlar, bağlantı yolları açılmadığı içindir ki, ulaşım adeta çileye dönüşüyor.

Daha da önemlisi…

Kentin belli noktalarında hangi mantıkla, hangi şehircilik bilimiyle bağdaşır şekilde oluşturulan dolmuş durakları konusu var.

Örnekler vereyim…

Yüreğir tarafından Turhan Cemal Beriker Bulvarı’ndan, Atatürk Caddesi’nde sağa dönüşte ve üstelik Büyükşehir Belediyesi’nin başkanlık girişinin önündeki yaya geçidi, özel halk otobüsleri ve dolmuşların bekleme durağı. Bu noktada özel halk otobüsleri ve dolmuşlar yolcu alıp indiriyor. Durum caddenin karşı tarafında da aynı.

Başka bir örnek…

Atatürk Caddesi’nden gelip, Teknosa’nın önünden İnönü Caddesi’ne dönüşteki hemen yaya geçidi. Tam yaya geçidinde özellikle dolmuşlar, yolcu indirip bindiriyor. Burada karşıdan karşıya geçmek gerçekten maharet istiyor. Yayalar için yanan yeşil ışıkta bile özel araçlar olsun, toplu taşıma araçları olsun, kurala uyan yok. Zaten bu yerde yayalar için yeşil ışık 9-10 saniye gibi çok kısa bir süre yanıyor, kurallara uymayan sürücüler yüzünden insanlar, karşıdan karşıya geçerken, cambaz gibi davranmak zorunda bırakılıyor.

Bu noktalar Adana’nın yaya olsun, araç trafiği bakımından olsun en işlek yerleri.Yaya geçidinde ya da hemen yanında nasıl dolmuş durağı olabilir, anlayan varsa bana da anlatsın.Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, İl Trafik Müdürlüğü yetkilileri, bahsettiğim sadece bu iki yerde bir gün tebdil-i kıyafet yapıp, üç beş dakika beklerlerse ne demek istediğim rahatça anlaşılabilir.

Merak ediyorum; toplu taşıma hizmeti veren esnaf buraları zaman içinde kendiliğinden bir durak haline mi getirdi, yoksa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım ve Koordinasyon Merkezi’nin kararıyla mı duraklara dönüştürüldü.

Adana’nın cadde ve sokakları, sadece toplu taşıma araçlarına ait olmamalı.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.