“2024 çalışma hayatında yoğun bir mücadeleye sahne oldu”
“2024 çalışma hayatında yoğun bir mücadeleye sahne oldu”
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Dünya genelinde yaşanan ekonomik daralmanın etkisiyle enflasyon ve hayat pahalılığının temel gündem maddelerimizden biri olduğuna dikkat çekti.
Arslan, “HAK-İŞ olarak 2025 yılında; ekonomik krizlerin olmadığı, enflasyonun tek hanelere düştüğü, gelir dağılımı adaletsizliğinin ortadan kalktığı, refahın adil paylaşıldığı, istihdamın arttığı, işsizliğin azaldığı, asgari ücretin geçim ücreti olmaktan çıktığı ve sendikal baskıların son bulduğu emekçilerin yüzyılına yakışır daha güçlü bir Türkiye umut ediyoruz” dedi.
Arslan, “Bu ülkenin çalışanları, üretenleri, emeğiyle geçinenleri olarak ülkemizin gücüne ve potansiyeline güveniyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde sosyal diyalog anlayışıyla işçi-işveren ve hükümet hep birlikte bütün sorunlarımızın üstesinden gelebileceğimizi biliyoruz. Geçmişte başardık, yine yapabiliriz.” dedi.
HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yeni yıl dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“2024 yılı, çalışma hayatı ve sendikal hareket adına yoğun bir mücadele ve dayanışmaya sahne oldu. HAK-İŞ olarak Türk endüstriyel ilişkiler sistemini daha ileriye taşıyacak çalışmalara imza attık. Vergi, refahın adil paylaşımı ve emeklilik sistemi konusunda çözüm önerilerimizi içeren önemli raporları kamuoyu ile paylaştık.
Taleplerimizi meydanlardan güçlü bir şekilde dile getirdik. Önce 1 Mayıs’ta Kocaeli’nde ardından “Haklarımız İçin Meydanlardayız” temasıyla Kayseri, Kocaeli ve Gaziantep’te gerçekleştirdiğimiz görkemli mitinglerle, vergi adaletsizliği; sendikal baskılar, işten çıkarmalar ve sürgünler, Kamu Çerçeve Protokolü'ne ek protokol zam talebi, kayıt dışı istihdam, kapsam dışında kalanlar için kadro talebi, asgari ücretin yaşam ücreti olmaktan çıkarılması, örgütlenmenin önündeki engeller ve iş kazaları, yerel yönetimlerde KÇP’nin uygulanması, belediye şirketlerinde ilave tediyenin uygulanması, geçici ve mevsimlik işçilerin sorunlarının çözülmesi, yangın işçilerinin haklarının daha fazla ödenip daha iyi haklara kavuşması, Çaykur işçileri başta olmak üzere geçici ve mevsimlik işçilerin 12 ay çalışabilecekleri bir modelin uygulanması, emeklilikte staj ve çıralık mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmesi, ev işçilerinin İş Kanunu kapsamına alınması ve SGK kapsamındaki eksikliklerinin giderilmesi, kağıt toplayıcıların sosyal güvenlik ve sendikal haklarının sağlanacağı bir düzenleme başta olmak üzere çalışma hayatının gündemindeki konulara ilişkin taleplerimizi kamuoyu ile paylaştık.
2025 yılında; ekonomik krizlerin olmadığı, enflasyonun tek hanelere düştüğü, gelir dağılımı adaletsizliğinin ortadan kalktığı, refahın adil paylaşıldığı, istihdamın arttığı, işsizliğin azaldığı, asgari ücretin geçim ücreti olmaktan çıktığı ve sendikal baskıların son bulduğu emekçilerin yüzyılına yakışır daha güçlü bir Türkiye umut ediyoruz. Ülkemizin içinden geçtiği zorlukların farkındayız. Bu ülkenin çalışanları, üretenleri, emeğiyle geçinenleri olarak ülkemizin gücüne ve potansiyeline güveniyoruz. Birlik ve beraberlik içerisinde sosyal diyalog anlayışıyla işçi-işveren ve hükümet hep birlikte bütün sorunlarımızın üstesinden gelebileceğimizi biliyoruz. Geçmişte başardık, yine yapabiliriz.
HAK-İŞ olarak, Filistin’de, Gazze’de, Kudüs’te, Yemen’de, Ukrayna’da Mısır’da, Suriye’de, Arakan’da, Afrika’da, Doğu Türkistan’da ve Dünyanın neresinde olursa olsun yapılan zulüm, soykırım ve vahşetin son bulmasını, dünyada barışın egemen olmasını istiyoruz. Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların görevi, savaşları izlemek değil, kalıcı bir barışı tesis etmektir. HAK-İŞ olarak, Filistin ve Gazze’de BM başta olmak üzere uluslararası kuruluşların ve tüm dünyanın gözleri önünde yıllardır yaşanan ve son bir yıldır artık bir soykırıma dönüşen vahşetin son bulması talebimizi her platformda dile getirdik. HAK-İŞ olarak, Dünyanın yetim ve öksüz bıraktığı Filistin halkının haklı davasında, başkenti Kudüs olan özgür ve bağımsız Filistin devleti kurulana kadar mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. HAK-İŞ olarak 2025 yılında; savaşların son bulduğu ve barışın egemen olduğu bir dünya, ülkemizde de çalışma hayatındaki sorunların sona erdiği ve emekçilerin yüzyılı vizyonuna yakışır bir Türkiye umut ediyoruz. 2025 yılının ülkemize, milletimize, insanlığa ve büyük HAK-İŞ ailesine sağlık, mutluluk ve hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.