ADANALI GÜNEŞE KOŞTU!
ADANALI GÜNEŞE KOŞTU!
ADANA- Ülkemizin doğusunda hala kar yağışı devam ederken ‘fakir-fukara’ memleketi olarak bilinen Adana’da bahar günleri yaşanıyor. Havanın güneşli olmasını fırsat bilenler, Seyhan nehri kıyısında gezindi, parklarda çocuklarıyla stres attı.
Kış aylarıyla birlikte adeta ‘kabuklarına çekilen’ler bahardan kalma günler yaşandığı an kendilerini dışarı atıyor. Yaz geldiğinde kışı, kış geldiğinde yazı arayanlarımız var. Her mevsiminin kendine özgü güzelliği var şüphesiz. Kış gelince aylarca ev-iş arasında mekik dokuyup kendilerine fırsat ayıramayanlar da oluyor. Mart ayıyla birlikte Adana’da güneş kendini göstermeye başlayınca çocuktan yaşlısına, kadınından erkeğine herkes adeta vücutlarında eksilen ‘D vitamini’ kapmak için açık alanlara akın etti. Seyhan nehrinde balık avlayanlar olurken, parkta güneşli havanın tadını çıkarıp çocuklarıyla top koşturanlar, uçurtma uçuranlar oldu.
GÜNEŞTEN FAYDALANMAK HERKESE İYİ GELİR
Bu arada, sağlık konularındaki açıklamalarıyla ünlü Prof.Dr. Osman Müftüoğlu’nun güneşten faydalanma konusundaki açıklamalarına da bir göz atalım: “Vücudumuzdaki D vitamini açığını kapatmak için mutlaka güneşlenmek, bedenimizi güneşle buluşturup cildimize D vitamini ürettirmek zorundayız.15-20 dakika güneşlenmek bile ortalama 5000 ünite D vitamini üretmenizi sağlıyor. Sık sık ama kısa süreli 15-30 dakikalık güneş banyoları sırasında vücudunuz daha fazla D vitamini üretir. Güneşte kalma süreniz ne kadar uzarsa, D vitamini üretimi de o kadar düşüyor. D vitamini eksikliği, hipertansiyon, kalp krizi, kalp yetmezliği, beyin felçleri daha sık görülüyor. Parkinson hastalığı, multiple skleroz ve depresyona yakalanma riski artıyor. Astım ve benzeri alerji hastalıkları görülebiliyor. Grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, bazen de zatürree gibi akciğer enfeksiyonları artıyor. Çocuklarda diyabet riski yükseliyor. Kalın bağırsak, meme, prostat kanserine yakalanma riski artıyor. (EGEMEN)
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.