AİLE HEKİMLERİ TİCARET YAPANLAR KADAR VERGİ VERMEMELİ

DÜNYA 07.03.2024 - 10:12, Güncelleme: 07.03.2024 - 10:12 1910+ kez okundu.
 

AİLE HEKİMLERİ TİCARET YAPANLAR KADAR VERGİ VERMEMELİ

AHEF (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu) Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, aile hekimlerinin temel hak edişlerinin yoksulluk sınırı altında kaldığına dikkat çekti.
Dr. Nehir, “Sağlık Bakanlığı’na ve Maliye Bakanlığı’na sesleniyoruz; biz ticaret yapmıyoruz. Maaşımızın yüzde 25'i vergiye gidiyor. AHEF olarak talebimiz, zaten kamu hizmeti veren aile hekimliği çalışanlarının vergilerinin yüzde 15'te sabitlenmesi; ayrıca verilen ek ödemelerin vergi dışında tutulmasıdır” dedi.   Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, aile hekimlerinin yıl boyunca ödediği verginin, orta ölçekli bir tüccarın ödediğinden çok daha fazla olduğunu vurguladı. Kamu hizmeti sunan diğer kurumlara bağlı memurlarda sabit ek ödemeler vergi matrahına dahil edilmezken aile hekimlerinde durumun böyle olmadığına dikkat çeken Dr. Nehir, aile hekimliği çalışanları zor yaşam koşulları ile boğuşurken bir de ortalama yılın yarısından sonra yüzde 35 vergi dilimiyle karşılaşıyor. Yani her 100 liradan 35 TL kesinti görüyorlar” ifadesinde bulundu. Son iki yıl içerisinde vergi kesintilerindeki artışın yüzde 116 olduğuna ve aile hekimlerinin gelir artışının ise yüzde 87’de kaldığına değinen Dr. Türkü Yağmur Nehir, bu durum aile hekimliğinin tercih edilebilirliğini ortadan kaldırıyor diyerek kamudan aile hekimliğine geçişin azaldığına, 100 aile hekimliği biriminden 20'sinde aile sağlığı çalışanı olmadığına dikkat çekti. AHEF Başkanı Dr. Nehir, yüksek vergi kesintisinin önümüzdeki yıllarda ciddi boyutta aile sağlığı çalışanı açığına sebep olacağını belirtti ve yeni açılacak aile hekimliği birimleri için aile hekimliğine geçişlerin de önünde önemli engel olacağını sözlerine ekledi. “Mesleğe geçen yeni hekimler aile hekimliğini bu ağır ekonomik şartlar nedeniyle artık istemiyor. Görevinin başında olan aile hekimleri yıllar içinde giderek daha fazla gelir kaybına uğradı. Yıl boyunca sürekli vergi dilimlerine girerek büyük kesintilere maruz kalıyoruz. Vergi matrahı toplamında ana hak edişimize ek olarak performans, destek ve teşvik ödemeleri gibi ek ödemeler de hesaba katılıyor. Emekliliğimize yansımayan, günü kurtarmak amacıyla getirilen ek ödemeler üzerinden de vergi ödeyerek daha elimize geçmeden kesintilerle karşı karşıya bırakılıyoruz.” Son yıllarda pandemi ve deprem felaketi gibi ağır toplumsal olaylarda özveriyle çalışan aile hekimlerinin bu vergi yükünden kurtarılmasını istediklerini belirten Dr. Türkü Yağmur Nehir şunları dile getirdi. “Sorumluluğumuz gün geçtikçe artarken, oransal olarak kazancımız düşüyor ve satın alma gücümüz azalıyor. Vergi kesintilerinin gözden geçirilmesini ve bu konuda aile hekimlerine yan haklar tanınmasını ilgili Bakanlıklardan talep ediyoruz.”
AHEF (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu) Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, aile hekimlerinin temel hak edişlerinin yoksulluk sınırı altında kaldığına dikkat çekti.

Dr. Nehir, “Sağlık Bakanlığı’na ve Maliye Bakanlığı’na sesleniyoruz; biz ticaret yapmıyoruz. Maaşımızın yüzde 25'i vergiye gidiyor. AHEF olarak talebimiz, zaten kamu hizmeti veren aile hekimliği çalışanlarının vergilerinin yüzde 15'te sabitlenmesi; ayrıca verilen ek ödemelerin vergi dışında tutulmasıdır” dedi.

 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, aile hekimlerinin yıl boyunca ödediği verginin, orta ölçekli bir tüccarın ödediğinden çok daha fazla olduğunu vurguladı. Kamu hizmeti sunan diğer kurumlara bağlı memurlarda sabit ek ödemeler vergi matrahına dahil edilmezken aile hekimlerinde durumun böyle olmadığına dikkat çeken Dr. Nehir, aile hekimliği çalışanları zor yaşam koşulları ile boğuşurken bir de ortalama yılın yarısından sonra yüzde 35 vergi dilimiyle karşılaşıyor. Yani her 100 liradan 35 TL kesinti görüyorlar” ifadesinde bulundu.

Son iki yıl içerisinde vergi kesintilerindeki artışın yüzde 116 olduğuna ve aile hekimlerinin gelir artışının ise yüzde 87’de kaldığına değinen Dr. Türkü Yağmur Nehir, bu durum aile hekimliğinin tercih edilebilirliğini ortadan kaldırıyor diyerek kamudan aile hekimliğine geçişin azaldığına, 100 aile hekimliği biriminden 20'sinde aile sağlığı çalışanı olmadığına dikkat çekti.

AHEF Başkanı Dr. Nehir, yüksek vergi kesintisinin önümüzdeki yıllarda ciddi boyutta aile sağlığı çalışanı açığına sebep olacağını belirtti ve yeni açılacak aile hekimliği birimleri için aile hekimliğine geçişlerin de önünde önemli engel olacağını sözlerine ekledi. “Mesleğe geçen yeni hekimler aile hekimliğini bu ağır ekonomik şartlar nedeniyle artık istemiyor. Görevinin başında olan aile hekimleri yıllar içinde giderek daha fazla gelir kaybına uğradı. Yıl boyunca sürekli vergi dilimlerine girerek büyük kesintilere maruz kalıyoruz. Vergi matrahı toplamında ana hak edişimize ek olarak performans, destek ve teşvik ödemeleri gibi ek ödemeler de hesaba katılıyor. Emekliliğimize yansımayan, günü kurtarmak amacıyla getirilen ek ödemeler üzerinden de vergi ödeyerek daha elimize geçmeden kesintilerle karşı karşıya bırakılıyoruz.”

Son yıllarda pandemi ve deprem felaketi gibi ağır toplumsal olaylarda özveriyle çalışan aile hekimlerinin bu vergi yükünden kurtarılmasını istediklerini belirten Dr. Türkü Yağmur Nehir şunları dile getirdi. “Sorumluluğumuz gün geçtikçe artarken, oransal olarak kazancımız düşüyor ve satın alma gücümüz azalıyor. Vergi kesintilerinin gözden geçirilmesini ve bu konuda aile hekimlerine yan haklar tanınmasını ilgili Bakanlıklardan talep ediyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.