Akdeniz Meyve Sineği ile toplu mücadele başlıyor!
Akdeniz Meyve Sineği ile toplu mücadele başlıyor!
Meyve bahçelerine büyük zarar veren Ceratitis capitata ile ilk mücadele 18 Ağustos’ta yapılacak.
Adana'da Akdeniz Meyve Sineği'ne karşı toplu mücadele yapılacak.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, Akdeniz Meyve Sineği ile mücadele kapsamında il genelinde 18 Ağustos Perşembe ile 21 Ağustos Pazar günü arasında uygulanmak üzere; erkenci ve orta erkenci narenciye bahçelerinin ruhsatlı ilaçlarla kesinlikle zehirli yem kısmi dal ilaçlaması şeklinde ilaçlanması konusunda toplu mücadele kararı alındığını bildirdi.
Özellikle narenciye ve sert çekirdekli meyveler üzerinde büyük tahribata yol açan Akdeniz Meyve Sineği konusunda bu yıl Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce biyolojik ve biyoteknik mücadele yapılmasını desteklemek ve teşvik etmek amacıyla üreticilere 42 bin adet tuzak dağıtıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin’in verdiği bilgiye göre, 2008 yılından bu yana Akdeniz Meyve Sineği ile etkin mücadele edililyor. Narenciyede en büyük problemi yaşatan Akdeniz Meyve Sineği, ihracata da büyük darbe vuruyor. Sinek vuruğu olan ürün ihracat edildiğinde alıcı ülkeler ihracatı kesiyor. Tekin, “Bu durumdan üreticimiz ciddi zarar görüyor. Nisan ayından itibaren yaz döneminde Akdeniz Meyve Sineği ile ciddi mücadele edilmesi gerekiyor. Sahada bu konuda çalışma yapılırken bu sineğe sebep olan etkenlerin de ortadan kaldırılması önemli” diyor. dedi.
Akdeniz Meyve Sineği’nin bir tanesinin yılda 250 yumurta verdiğini anımsatan Tekin, “Bir de bunun döngüsüyle binlerce çarpan etkisi oluyor. Dağıtılan 42 bin adet tuzağın hepsine bir sinek girmiş olsa bile mücadeleye çok ciddi katkı sağlanacaktır.” diye konuştu.
Adana İli Turunçgil Alanlarında Akdeniz Meyvesineği'ne Karşı Biyoteknik ve Zehirli Yem Kısmi Dal İlaçlama Uygulamaları Projesi ile üreticilere yüzde 50 hibe desteğiyle toplam 7.000 dekar alanda kitle yakalama tuzakları, ayrıca yüzde 100 hibe desteğiyle de yaklaşık 4.680 dekar alanda Zehirli Yem Kısmi Dal İlaçlama uygulamasında kullanılacak cezbedici ve kimyasal preparat dağıtıldı. Kitle yakalama tuzağı ve pestisit uygulamaları ile birlikte proje toplam 11.680 dekar alanda uygulanıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.