Arslan: “Kadınlar sendikal hareketin temel taşıdır”
Arslan: “Kadınlar sendikal hareketin temel taşıdır”
HAK-İŞ’e bağlı Hizmet-İş Sendikası Kadın Komitesi tarafından, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, ‘Örgütlü Gücümüz Mücadele Sözümüz’ temasıyla gerçekleştirilen Kadın Komitesi Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısında kadınların sendikal çalışmalardaki önemi vurgulandı.
Toplantıya Genel Başkan Arslan’ın yanı sıra, Genel Sekreter Eda Akbulut, Genel Sekreter Yardımcısı ve Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin, Hizmet-İş Sendikası Genel Başkan Vekili Halil Özdemir, Genel Başkan Yardımcıları Celal Yıldız ve Mehmet Keskin, Kurucu Başkanı ve 22., 23. ve 24. Dönem AK Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Genel Sekreteri Av. Oğuz Aksoy, Genel Denetleme Kurulu Üyeleri, akademisyenler, Hizmet-İş Sendikası Genel Merkez Kadın Komite Başkanı Hatice Ayhan ve Yardımcıları, Şubelerin Kadın Yönetim Kurulu Üyeleri, Kadın Komite Başkanları ve Yardımcıları ile uzmanlar katıldı.
Genel Başkan Mahmut Arslan, sendikal mücadelede kadınlara yönelik çalışmalarının önemini vurgulayarak, Konfederasyonları HAK-İŞ’in en etkin komitelerinden biri olan kadın komitesinin, sendikal yapının en yoğun ve en etkin komitelerinden biri olduğunu belirterek, HAK-İŞ’in bu alandaki öncü rolünü ve kadınların sendikal mücadelesine katkılarını değerlendirdi.
“Kadınlar Sendikal Hareketin Temel Taşıdır”
Hizmet-İş Sendikası Kadın Komitesinin çalışmalarını her hafta düzenli etkinliklerle sürdürdüğünü belirten Arslan, kadın çalışanların, Sendika ve Konfederasyonlarını geleceğe taşımadaki rolüne dikkat çekerek, “Kadınlar yalnızca korunması gereken bireyler değil, aynı zamanda sendikal hareketin temel taşı olarak görülmesi gerekiyor. Kadınların bulunduğu her yerde düzen, intizam ve seviyenin arttığını görüyoruz. Bu nedenle kadınların potansiyelini daha fazla değerlendirmek zorundayız” dedi.
“Uluslararası Alanda Örnek Çalıştaylar Yapıyoruz”
Arslan, HAK-İŞ tarafından gerçekleştirilen kadın çalıştaylarının uluslararası düzeyde ses getirdiğini ve HAK-İŞ’in bu alandaki çalışmalarının örnek alındığını dile getirerek, “İkinci kez düzenlenen çalıştayımız yalnızca şekil ve görsellik açısından değil, içerik olarak da büyük bir farkındalık oluşturdu. Uluslararası kuruluş temsilcileri de etkinliklere büyük ilgi gösterdi” diye konuştu.
Kadınların Sendikal Mücadelesi ve Hakları
HAK-İŞ’in kadınların sendikal mücadeleye katılımını artırmaya yönelik çalışmaları olduğunu ifade eden Arslan, Hizmet-İş Sendikası’nın kadın üye sayısının 58 bine yükseldiğini de belirterek, sendikal mücadelenin yalnızca kadınların sorunlarına odaklanmadığını, ülkenin tüm sorunlarına çözüm aramak için bir kadın-erkek birlikteliğini temel aldığını dile getirdi.
“ILO’nun C190 Sözleşmesi’ni Toplu İş Sözleşmelerimizde Uyguluyoruz”
Kadın çalışanların yaşadığı sorunlara çözüm bulmak adına HAK-İŞ/Hizmet-İş olarak birçok girişimde bulunduklarını ve bu sorunlarla mücadeleyi öğrenerek çeşitli alanlarda faaliyet gösterdiklerini söyleyen Arslan, Türkiye’nin henüz ILO’nun C190 Sözleşmesi’ni imzalamamış olmasına rağmen HAK-İŞ olarak bu sözleşme hükümlerini toplu iş sözleşmelerine dahil etmeye çalıştıklarını belirtti. Kadına yönelik şiddet ve tacizle mücadelede eksiklikler olduğunu da belirten Arslan, HAK-İŞ/Hizmet-İş olarak şiddetin her türüne karşı olduğumuzu ve tüm sendikal yapıların bu ilkeye sıkı sıkıya bağlı kalması gerektiğini söyledi.
“Sendikal Mücadeleye Devam Edeceğiz”
Sendikal mücadelenin uzun soluklu ve kararlı bir şekilde devam etmesi gerektiğini belirten Arslan, “Hayal kurmazsak hiçbir şey başaramayız. Hayallerimizin peşinden koşacağız ve rüyalarımızı hayata geçireceğiz. Taşeron sistemini nasıl çöpe attıysak, ev işçilerin haklarını da savunmaya devam edeceğiz” dedi. HAK-İŞ’in misyonunun yalnızca Türkiye ile sınırlı olmadığını da vurgulayan Arslan, HAK-İŞ’in hem ülke içinde hem de küresel düzeyde mazlumların sesi olmaya devam edeceğini belirtti.
Akbulut: “Kadın Emekçilerin Mücadelesi Güçlenerek Devam Ediyor”
HAK-İŞ Genel Sekreteri Eda Akbulut da yaptığı konuşmasında Hizmet-İş’in kadın emeği konusunda uzun yıllardır sürdürdüğü öncü çalışmalarına dikkat çekerek, HAK-İŞ’in kadın örgütlenmesi konusunda bu modelden ilham aldığını ifade etti. Akbulut, yıllardır süregelen kadın örgütlenmesi çalışmalarının bugün daha güçlü bir noktaya ulaştığını belirterek, “Bugün salonda yaklaşık 200 kadın sendikacı, kadın lider görüyorum. Sayılar artsa da değişmeyen şey, kadın emekçilerin mücadelesindeki heyecan ve kararlılık. Ev işçilerini tek tek ziyaret ederek, sendikal mücadeleye katılmalarını sağlamak kolay bir iş değil. Ama onlar, bu mücadelede Hizmet-İş’i tercih ettiler ve bu işin en iyi şekilde burada yürütüleceğine inandılar” diye konuştu.
Zengin: “Kadın Emeğini Güçlendirmek İçin Mücadeleye Devam Ediyoruz”
HAK-İŞ Genel Sekreter Yardımcısı ve Kadın Komite Başkanı Fatma Zengin de yaptığı konuşmada, kadın emeğinin örgütlenmesi ve kayıt dışı çalışan kadın işçilerin haklarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, Türkiye’de kadın işgücünün yüzde 32’sinin kayıt dışı çalıştığını ve birçok sektörde ağır çalışma koşullarıyla mücadele ettiğini vurguladı. Yaşanan tüm zorluklara karşı yürütülen örgütlenme çalışmalarının önemine değinen Zengin, ev işçilerinin örgütlenmesi sürecine de değinerek, “Başladığımızda sayımız birkaç bindi, şimdi 35 bin kadın ev işçimiz sendikalı. Hedefimiz bu sayıyı çok daha yukarılara taşımak. Ev işçilerinin kayıtlı istihdama dahil edilmesi için MYK, İŞKUR, ÇASGEM ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile iş birliği yapıyoruz” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.