Buğdayda taban fiyat MUTLU ETMEDİ!

GÜNDEM 06.06.2022 - 18:31, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 3076+ kez okundu.
 

Buğdayda taban fiyat MUTLU ETMEDİ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı mahsulü ekmeklik buğdayın asgari fiyatını ton başına 6 bin 50 lira olarak açıkladı, 1.000 lira da destekleme primi verileceğini söyledi. Bu açıklama ile geçen yıl tonu 2 bin 250 lira olan buğday taban fiyatı yüzde 213 oranında arttı.    İki yıl önce 20,5 milyon ton olan buğday üretimi, geçen yıl yüzde 13,9 azalışla 17,65 milyon ton oldu. Geçen yıl buğday hasadı 10 Mayıs’ta başladı, eylül ayı başında tamamlandı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Mayıs 2021’de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday için alım fiyatını ton başına 2 bin 250 lira olarak açıkladı.    Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, buğdayda taban fiyatın 8 liranın altında kalmasının sürdürülebilir tarım açısından uygun olmadığını söyledi. İncefikir, TMO rakamlarının piyasa fiyatından yüksek olması gerektiğine dikkat çekerek, “Çiftçi, açıklanan rakamla TMO, beni koruyor, ezdirmiyor, demeli.” dedi.    Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise, TMO’ya fiyatını haftalık güncelleme yetkisi verilmesini istedi. Doğru, “Buğdayda piyasa fiyatı 7 bin 50 lirayı geçerse ne olacak?” diye sordu. Doğru, 1000 liralık pirimin erken ödenmesi halinde çiftçinin ofise yönlenebileceğini anlatarak, prim için sonbaharın gösterilmesini olumsuz olarak niteledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı mahsulü ekmeklik buğdayın asgari fiyatını ton başına 6 bin 50 lira olarak açıkladı, 1.000 lira da destekleme primi verileceğini söyledi. Bu açıklama ile geçen yıl tonu 2 bin 250 lira olan buğday taban fiyatı yüzde 213 oranında arttı. 

 

İki yıl önce 20,5 milyon ton olan buğday üretimi, geçen yıl yüzde 13,9 azalışla 17,65 milyon ton oldu. Geçen yıl buğday hasadı 10 Mayıs’ta başladı, eylül ayı başında tamamlandı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17 Mayıs 2021’de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday için alım fiyatını ton başına 2 bin 250 lira olarak açıkladı. 

 

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, buğdayda taban fiyatın 8 liranın altında kalmasının sürdürülebilir tarım açısından uygun olmadığını söyledi. İncefikir, TMO rakamlarının piyasa fiyatından yüksek olması gerektiğine dikkat çekerek, “Çiftçi, açıklanan rakamla TMO, beni koruyor, ezdirmiyor, demeli.” dedi. 

 

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise, TMO’ya fiyatını haftalık güncelleme yetkisi verilmesini istedi. Doğru, “Buğdayda piyasa fiyatı 7 bin 50 lirayı geçerse ne olacak?” diye sordu. Doğru, 1000 liralık pirimin erken ödenmesi halinde çiftçinin ofise yönlenebileceğini anlatarak, prim için sonbaharın gösterilmesini olumsuz olarak niteledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.