Defne üretimi artırılacak

GÜNDEM 09.10.2024 - 11:02, Güncelleme: 09.10.2024 - 11:02 2301+ kez okundu.
 

Defne üretimi artırılacak

Orman Genel Müdürlüğü’nün defne sahalarında vatandaşlar ile uygulamalı tatbikatlar gerçekleştirdiği belirtildi
 Defne üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamak, üretim kayıplarını azaltmak ve orman köylüsünün gelirlerini artırmak amacıyla, Orman Genel Müdürlüğü olarak 2016-2020 yıllarını kapsayan 1. Defne Eylem Planı'nın ardından, 2022-2026 yıllarını kapsayan 2. Defne Eylem Planı başlatıldı. Bu plan, 15 Orman Bölge Müdürlüğü (Adana, Amasya, Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Mersin, Muğla, Sakarya, Sinop ve Zonguldak) tarafından uygulanıyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde konuya ilişkin şu bilgiler verildi: “Defne ve defne mamulleri, gıda, ilaç, kozmetik ve kimya sanayisi gibi birçok sektörde yaygın olarak kullanılmakta. Bu nedenle iç ve dış ticaretimiz her geçen gün artıyor. Türkiye, defne üretiminde yüksek potansiyeli ile en avantajlı ülkelerden biri. Ülkemiz, dünya defne ihtiyacının yüzde 90'ını karşılamakta ve kuru defne yaprağında dünya lideri konumunda. 2022-2023 yıllarında 4 bin 805 hektar alanda defne rehabilitasyonu gerçekleştirilmiş ve yıllık 45.000 ton defne üretimi sağlanmıştır. 2024 yılı sonu hedefi olarak ise 2 bin 250 hektar alanda rehabilitasyon ve 72 bin 500 ton defne üretimi planladık. Bununla birlikte orman yangınlarından zarar gören defne sahalarında da rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştiriyoruz. TÜİK verilerine göre, ülkemizde 2024'ün ilk 8 ayında 11 bin 277 ton defne ihracatı gerçekleştirilmiş ve bu ihracattan 42,6 milyon dolar gelir elde edilmiştir. 2023 yılında 45,4 milyon dolarlık defne ihracatı yapılmış olup, 2024 yılının daha yüksek bir ihracatla kapanması bekleniyor. Defne Eylem Planı kapsamında, Orman Genel Müdürlüğü kaynak yöneticileri ve toplayıcıların eğitimini de gerçekleştirmekte. Teknik elemanlarımız, defne üretimi ve rehabilitasyon çalışmaları yapan vatandaşlarımıza uygulamalı olarak rehberlik etmekte. Bu tatbikatlarda, defne sürgünü üretim teknikleri, defnenin kalite özellikleri, kültürü, ıslahı, rehabilitasyon yöntemleri ve üretim sonrası kaliteli yaprak verimi için gereken teknik ve idari uygulamalar gibi konular ele alınıyor.”
Orman Genel Müdürlüğü’nün defne sahalarında vatandaşlar ile uygulamalı tatbikatlar gerçekleştirdiği belirtildi

 Defne üretiminin sürdürülebilirliğini sağlamak, üretim kayıplarını azaltmak ve orman köylüsünün gelirlerini artırmak amacıyla, Orman Genel Müdürlüğü olarak 2016-2020 yıllarını kapsayan 1. Defne Eylem Planı'nın ardından, 2022-2026 yıllarını kapsayan 2. Defne Eylem Planı başlatıldı. Bu plan, 15 Orman Bölge Müdürlüğü (Adana, Amasya, Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Mersin, Muğla, Sakarya, Sinop ve Zonguldak) tarafından uygulanıyor.
Orman Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinde konuya ilişkin şu bilgiler verildi:
“Defne ve defne mamulleri, gıda, ilaç, kozmetik ve kimya sanayisi gibi birçok sektörde yaygın olarak kullanılmakta. Bu nedenle iç ve dış ticaretimiz her geçen gün artıyor. Türkiye, defne üretiminde yüksek potansiyeli ile en avantajlı ülkelerden biri. Ülkemiz, dünya defne ihtiyacının yüzde 90'ını karşılamakta ve kuru defne yaprağında dünya lideri konumunda.
2022-2023 yıllarında 4 bin 805 hektar alanda defne rehabilitasyonu gerçekleştirilmiş ve yıllık 45.000 ton defne üretimi sağlanmıştır. 2024 yılı sonu hedefi olarak ise 2 bin 250 hektar alanda rehabilitasyon ve 72 bin 500 ton defne üretimi planladık. Bununla birlikte orman yangınlarından zarar gören defne sahalarında da rehabilitasyon çalışmaları gerçekleştiriyoruz.
TÜİK verilerine göre, ülkemizde 2024'ün ilk 8 ayında 11 bin 277 ton defne ihracatı gerçekleştirilmiş ve bu ihracattan 42,6 milyon dolar gelir elde edilmiştir. 2023 yılında 45,4 milyon dolarlık defne ihracatı yapılmış olup, 2024 yılının daha yüksek bir ihracatla kapanması bekleniyor. Defne Eylem Planı kapsamında, Orman Genel Müdürlüğü kaynak yöneticileri ve toplayıcıların eğitimini de gerçekleştirmekte. Teknik elemanlarımız, defne üretimi ve rehabilitasyon çalışmaları yapan vatandaşlarımıza uygulamalı olarak rehberlik etmekte. Bu tatbikatlarda, defne sürgünü üretim teknikleri, defnenin kalite özellikleri, kültürü, ıslahı, rehabilitasyon yöntemleri ve üretim sonrası kaliteli yaprak verimi için gereken teknik ve idari uygulamalar gibi konular ele alınıyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.