Endüstriyel haberleşme ve yapay zekâ üretim kabiliyetine yeni bir soluk getiriyor

TEKNOLOJİ 22.12.2023 - 15:09, Güncelleme: 22.12.2023 - 15:09 5649+ kez okundu.
 

Endüstriyel haberleşme ve yapay zekâ üretim kabiliyetine yeni bir soluk getiriyor

17. İstanbul Bilişim Kongresi’nde konuşmacı olarak yer alan CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol, akıllı fabrika çağında endüstriyel haberleşme ve yapay zekâ teknolojilerine dikkat çekti
Türkiye Bilişim Derneği (TBD) İstanbul şubesi ev sahipliğinde Üretken Yapay Zekâ ile İnsan Yaratıcılığının Yükselişi temasıyla düzenlenen 17.İstanbul Bilişim Kongresi, 18 Aralık tarihinde Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşti. Endüstriyel haberleşme ve kontrol ağı CC-Link’in dünya genelinde yaygınlaşması için faaliyet gösteren CLPA (CC-Link Partner Association) ise kongrenin sponsorları arasında yerini aldı. Moderatörlüğünü TBD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Elif Kartal’ın üstlendiği Sanayi ve Yapay Zekâ konulu panele; CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol, İstanbul Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Evren Şeker, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay ve Tecmony Kurucusu Ceyhun Güler konuşmacı olarak katıldı.   Rekabet gücü endüstriyel haberleşme ve yapay zekâ teknolojilerinden geçiyor Sanayinin gelişimiyle birlikte fabrikalardaki makineler ve sistemler arası iletişimin hızı ve niteliği giderek artarken değişen ve kişiselleşen beklentilere cevap verebilmenin aynı oranda önem kazandığına dikkat çeken CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol; “Sanayiden üretime kadar hayatın her katmanında karşımıza çıkan dijital dönüşümde endüstriyel ağlar ve yapay zekâ teknolojileri rekabette belirleyici bir güce sahip. Bu noktada CLPA olarak geliştirdiğimiz Zaman Duyarlı Ağ TSN-Time Sensitive Network teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olan CC-Link IE TSN akıllı fabrika çağında performans, üretkenlik ve verimliliğin kilit noktasında yer alıyor. Bu teknoloji modern Sanayi 4.0 uygulamalarının üreteceği büyük hacimli verileri işleyebiliyor ve bunun sonucunda ise ağ güvenirliği, üretkenlik ve kalite güvence stratejilerini bir sonraki aşamaya taşımaya yardımcı oluyor. CC-Link IE TSN aynı zamanda farklı süreçlerin aynı ağı paylaşmasına izin verme yeteneğiyle OT/IT bütünleşmesinin de temelini oluşturuyor. Böylece üretim alanında oluşan makine işletim verileri, daha yüksek seviyedeki IT sistemleriyle daha kolay paylaşılabiliyor. Bu da gelecekte işletim iyileştirmeleri sağlamak amacıyla makine operasyon analizlerinde yapay zekâ sistemlerinden yararlanılmasına kapı aralıyor” şeklinde konuştu.
17. İstanbul Bilişim Kongresi’nde konuşmacı olarak yer alan CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol, akıllı fabrika çağında endüstriyel haberleşme ve yapay zekâ teknolojilerine dikkat çekti

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) İstanbul şubesi ev sahipliğinde Üretken Yapay Zekâ ile İnsan Yaratıcılığının Yükselişi temasıyla düzenlenen 17.İstanbul Bilişim Kongresi, 18 Aralık tarihinde Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleşti. Endüstriyel haberleşme ve kontrol ağı CC-Link’in dünya genelinde yaygınlaşması için faaliyet gösteren CLPA (CC-Link Partner Association) ise kongrenin sponsorları arasında yerini aldı. Moderatörlüğünü TBD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Elif Kartal’ın üstlendiği Sanayi ve Yapay Zekâ konulu panele; CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol, İstanbul Üniversitesi Bilgisayar ve Bilişim Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Evren Şeker, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri, Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay ve Tecmony Kurucusu Ceyhun Güler konuşmacı olarak katıldı.

 

Rekabet gücü endüstriyel haberleşme ve yapay zekâ teknolojilerinden geçiyor

Sanayinin gelişimiyle birlikte fabrikalardaki makineler ve sistemler arası iletişimin hızı ve niteliği giderek artarken değişen ve kişiselleşen beklentilere cevap verebilmenin aynı oranda önem kazandığına dikkat çeken CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol; “Sanayiden üretime kadar hayatın her katmanında karşımıza çıkan dijital dönüşümde endüstriyel ağlar ve yapay zekâ teknolojileri rekabette belirleyici bir güce sahip. Bu noktada CLPA olarak geliştirdiğimiz Zaman Duyarlı Ağ TSN-Time Sensitive Network teknolojisinden yararlanan dünyanın ilk endüstriyel açık ağı olan CC-Link IE TSN akıllı fabrika çağında performans, üretkenlik ve verimliliğin kilit noktasında yer alıyor. Bu teknoloji modern Sanayi 4.0 uygulamalarının üreteceği büyük hacimli verileri işleyebiliyor ve bunun sonucunda ise ağ güvenirliği, üretkenlik ve kalite güvence stratejilerini bir sonraki aşamaya taşımaya yardımcı oluyor. CC-Link IE TSN aynı zamanda farklı süreçlerin aynı ağı paylaşmasına izin verme yeteneğiyle OT/IT bütünleşmesinin de temelini oluşturuyor. Böylece üretim alanında oluşan makine işletim verileri, daha yüksek seviyedeki IT sistemleriyle daha kolay paylaşılabiliyor. Bu da gelecekte işletim iyileştirmeleri sağlamak amacıyla makine operasyon analizlerinde yapay zekâ sistemlerinden yararlanılmasına kapı aralıyor” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.