ENKAZ ATIKLARI YAŞAMI TEHDİT EDİYOR

GÜNDEM 07.02.2024 - 12:42, Güncelleme: 07.02.2024 - 17:24 3564+ kez okundu.
 

ENKAZ ATIKLARI YAŞAMI TEHDİT EDİYOR

Kahramanmaraş Depreminin Ardından Çevre Felaketi: Depremin 1. Yılında Hatay'da Yaklaşık 40 Milyon Tona Yakın Enkazın Oluştuğu Hesaplanıyor.
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te yaşanan depremin birinci yılında, çevre felaketiyle ilgili önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Depremlerin ardından oluşan enkaz atıklarıyla mücadele edilirken, çevresel risklerin önlenmesi için çaba harcanıyor. BBC Türkçe'nin araştırmasına göre, enkaz atıklarının doğaya ve yaşama zarar verme potansiyeli büyük. Türk Tabipleri Birliği, Hatay Barosu, Çevre Mühendisleri Odası ve diğer emek ve meslek örgütleri, enkaz atıklarının yerleşim alanları, hastaneler, ibadet yerleri, zeytinlik bölgeleri ve sulak alanlar gibi hassas bölgelere dökülmemesi için mücadele veriyor. Bu amaçla Nisan ayında başlatılan dava süreci halen devam ederken, davacılar "telafisi mümkün olmayan zararlar" yaşandığı gerekçesiyle davanın uzun sürdüğünü savunuyorlar. Enkaz atıklarının toprağı ve su kaynaklarını zehirlediğine dair artan endişeler de gündemde. 4 MİLYON METREKARELİK ALAN GEREKİYOR 6 Şubat depremlerinin ardından oluşan enkaz atık miktarının 100 ile 138 milyon ton arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu, kabaca 18 milyondan fazla Afrika filinin ağırlığına denk geliyor. Bu büyük miktarın depolanması için yaklaşık 4 milyon metrekarelik alan gerekiyor, ki bu da 560 futbol sahasına denk geliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Mart 2023'te yayımlanan raporunda enkaz atıklarında asbestten beyaz eşyaya ve ilaçlara kadar çevreye zarar verebilecek maddelerin bulunduğu belirtiliyor. Hatay ve Kahramanmaraş'taki enkaz döküm noktalarının 2023'den 2024'e dramatik bir değişim yaşadığına dair görgü tanıklarının ifadeleri, çevresel risklerin boyutunu gözler önüne seriyor. 6 Şubat depremlerinden en büyük yıkımın gerçekleştiği Hatay'da yaklaşık 40 milyon tona yakın enkazın oluştuğu hesaplanıyor. Bu, kentin depolama kapasitesinin epey üzerinde bir büyüklük. Kentteki bazı enkaz atıklarının tarımsal ve sulak alanlara döküldüğüne dair itirazlar devam ederken, çevre felaketinin boyutları hala netlik kazanmış değil.
Kahramanmaraş Depreminin Ardından Çevre Felaketi: Depremin 1. Yılında Hatay'da Yaklaşık 40 Milyon Tona Yakın Enkazın Oluştuğu Hesaplanıyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'te yaşanan depremin birinci yılında, çevre felaketiyle ilgili önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Depremlerin ardından oluşan enkaz atıklarıyla mücadele edilirken, çevresel risklerin önlenmesi için çaba harcanıyor. BBC Türkçe'nin araştırmasına göre, enkaz atıklarının doğaya ve yaşama zarar verme potansiyeli büyük. Türk Tabipleri Birliği, Hatay Barosu, Çevre Mühendisleri Odası ve diğer emek ve meslek örgütleri, enkaz atıklarının yerleşim alanları, hastaneler, ibadet yerleri, zeytinlik bölgeleri ve sulak alanlar gibi hassas bölgelere dökülmemesi için mücadele veriyor. Bu amaçla Nisan ayında başlatılan dava süreci halen devam ederken, davacılar "telafisi mümkün olmayan zararlar" yaşandığı gerekçesiyle davanın uzun sürdüğünü savunuyorlar. Enkaz atıklarının toprağı ve su kaynaklarını zehirlediğine dair artan endişeler de gündemde.

4 MİLYON METREKARELİK ALAN GEREKİYOR
6 Şubat depremlerinin ardından oluşan enkaz atık miktarının 100 ile 138 milyon ton arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu, kabaca 18 milyondan fazla Afrika filinin ağırlığına denk geliyor. Bu büyük miktarın depolanması için yaklaşık 4 milyon metrekarelik alan gerekiyor, ki bu da 560 futbol sahasına denk geliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Mart 2023'te yayımlanan raporunda enkaz atıklarında asbestten beyaz eşyaya ve ilaçlara kadar çevreye zarar verebilecek maddelerin bulunduğu belirtiliyor. Hatay ve Kahramanmaraş'taki enkaz döküm noktalarının 2023'den 2024'e dramatik bir değişim yaşadığına dair görgü tanıklarının ifadeleri, çevresel risklerin boyutunu gözler önüne seriyor. 6 Şubat depremlerinden en büyük yıkımın gerçekleştiği Hatay'da yaklaşık 40 milyon tona yakın enkazın oluştuğu hesaplanıyor. Bu, kentin depolama kapasitesinin epey üzerinde bir büyüklük. Kentteki bazı enkaz atıklarının tarımsal ve sulak alanlara döküldüğüne dair itirazlar devam ederken, çevre felaketinin boyutları hala netlik kazanmış değil.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.