GÖÇ İLE İLGİLİ DENEYİMLER PAYLAŞILDI
GÖÇ İLE İLGİLİ DENEYİMLER PAYLAŞILDI
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), Marmara Belediyeler Birliği, Çukurova Belediyeler Birliği ile İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliği ortaklığında yürütülen Yerel Yönetişimde Rezilyans (RESLOG-Türkiye) Projesi kapsamında, uluslararası kurumların alanda çalışan uzmanları TBB ev sahipliğinde önceki gün bir araya geldi.
TBB’nin internet sitesindeki bilgilere göre, Suriye’de meydana gelen yeni gelişmelerle birlikte, göç yönetişimi ve göçün Türkiye’deki belediyelere sosyo-ekonomik etkilerinin değerlendirildiği “Göç Diyalogları-Uluslararası Organizasyonlar Buluşması”nda; göç yönetimi, sosyal uyum, geçim kaynakları ve geri dönüş vb. alanlarında çalışmalar ve projeler yürüten uluslararası organizasyonların temsilcileri bir araya geldi.
TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan’ın yönetimindeki toplantının ilk oturumunda; “Suriyeli göçü kapsamında değişen gündemin değerlendirilmesi ve saha yansımaları” ikinci oturumunda ise “Türkiye ve Suriye’de değişen ihtiyaçlar doğrultusunda uluslararası organizasyonların öncelikleri, belediyelerin rol ve sorumlulukları” tartışıldı. Katılımcılar ayrıca gelecek çalışmalara yön verecek önerileri de değerlendirdi. Arslan açılış konuşmasında, yerel yönetimlerin hem göçmen toplulukları hem de ev sahibi toplulukların haklarına yönelik sosyal uyumu ve yerel kalkınmayı odağına alan bir yapı olduğunun altını çizerek TBB tarafından yürütülen göç çalışmalarını paylaştı. Sahadan elde edilen tecrübelerin gücüne inandıklarını ve bu deneyimleri paylaşmanın son derece önemli olduğunu söyleyen Arslan, Birlik bünyesinde kurulan Göç Uyum Komisyonuna dair detaylar aktardı. Sahada çalışanları, akademisyenleri ve STK’ları dinlemeden doğru politikalar üretmenin mümkün olmadığına dikkati çeken Arslan, ayrıca TBB tarafından yürütülen her projenin bir de göç ayağı olduğunu kaydetti.
Arslan’ın ardından söz alan RESLOG Türkiye Ulusal Proje Yöneticisi Burcu Özüpak Güleç, projeyle hem politika düzeyinde hem sistemsel değişiklikleri belirleyen farklı bileşenleri ve yerel kalkınmayı tetiklemeye çalışan faaliyetler yürüttüklerini kaydetti. 2018 yılından bu yana sadece göç değil, çok katmanlı şoklar yaşandığını anımsatan Güleç, buluşma kapsamında gelecek döneme dair yeni planlamalar yapmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
RESLOG nedir?
RESLOG-Türkiye; Türkiye Belediyeler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği, Çukurova Belediyeler Birliği ile İsveç Yerel Yönetimler ve Bölgeler Birliği ortaklığında yerel yönetimlerin kapasitelerinin ve dayanıklılıklarının artırılması, yerelde kapsayıcı hizmet sunumu ve birlikte yaşamın desteklenmesi amacıyla 2018 yılından beri yürütülen bir projedir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.