GÜRER: "ÇİFTÇİ, 8 LİRAYA SATTIKLARI BUĞDAYIN TOHUMUNU 21 LİRAYA ALIYOR"

EKONOMİ 15.11.2024 - 13:39, Güncelleme: 15.11.2024 - 13:39 2724 kez okundu.
 

GÜRER: "ÇİFTÇİ, 8 LİRAYA SATTIKLARI BUĞDAYIN TOHUMUNU 21 LİRAYA ALIYOR"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: "Ekim Dönemi Başladı, Çiftçi Kaygılı"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, "Çiftçi, 8 liraya sattığı buğdayın tohumunu 21 liraya alıyor" diyerek üreticilerin içinde bulunduğu durumu eleştirdi. ÇİFTÇİLERİN ZOR DURUMDA OLDUĞUNU VURGULADI Gürer, ekim döneminin başladığını ve çiftçilerin büyük kaygı içinde olduğunu belirtti. "Çiftçinin traktörü, tarlası var ama üretimden bir kazanç elde edemiyor. Buna rağmen tarlasını ekmek zorunda" dedi. Çiftçilerin borçla tarım yapmaya devam ettiğini ve üretim maliyetlerinin arttığını vurguladı. MİLLİ GELİRİN YÜZDE BİRİ ÇİFTÇİYE VERİLMELİ Ömer Fethi Gürer, 2006 yılında yürürlüğe giren Tarım Kanunu'na atıfta bulunarak, çiftçilere milli gelirin yüzde biri kadar destek verilmesi gerektiğini hatırlattı. Ancak, iktidarın çiftçilere ayrılan destek bütçesinin yetersiz olduğunu belirten Gürer, 2025 yılı için belirlenen 635 milyar TL’lik destek yerine sadece 135 milyar TL ayrıldığını ifade etti. Ayrıca, son iki yılda çiftçilere ulaştırılamayan 800 milyar TL’lik desteğin birikmiş olduğuna dikkat çekti. ZARAR EDEN ÜRETİCİLERİN DURUMU Bu yıl çiftçilerin üretim yapmalarına rağmen kazanç elde edemediklerini belirten Gürer, özellikle tohumluk buğday fiyatlarına dikkat çekti. TMO’nun buğday alım fiyatını 9.250 TL olarak belirlediğini, ancak çiftçilerin tohumluk buğdayı 21.000 TL’ye almak zorunda kaldığını söyledi. Ayrıca gübre fiyatlarının da arttığını ve çiftçilerin bu yüksek fiyatlarla gübre almak zorunda kaldığını belirtti. MAZOT DESTEĞİ YETERSİZ Mazot desteğinin de yetersiz olduğuna değinen Gürer, çiftçilerin mazot fiyatlarındaki ÖTV ve KDV’nin aldıkları desteğin dört katına denk geldiğini ifade etti. İktidarın 20 milyar TL'lik mazot desteği sağladığını ancak çiftçilerin 45 milyar TL ÖTV ve KDV ödediğini belirtti. ÇİFTÇİLERİN ENDİŞELERİ Gürer, çiftçilerin büyük bir kaygı içinde olduğunu ve "Ürünümüz satılacak mı?" sorusunun akıllarında olduğunu belirtti. Geçen yıl tüccara 8 bin TL’ye sattıkları buğdayın tohumunu bu yıl 21 bin TL’ye almak zorunda kalan çiftçilerin, artan maliyetlerle birlikte büyük bir zorluk içinde olduklarını ifade etti.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: "Ekim Dönemi Başladı, Çiftçi Kaygılı"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, "Çiftçi, 8 liraya sattığı buğdayın tohumunu 21 liraya alıyor" diyerek üreticilerin içinde bulunduğu durumu eleştirdi.

ÇİFTÇİLERİN ZOR DURUMDA OLDUĞUNU VURGULADI

Gürer, ekim döneminin başladığını ve çiftçilerin büyük kaygı içinde olduğunu belirtti. "Çiftçinin traktörü, tarlası var ama üretimden bir kazanç elde edemiyor. Buna rağmen tarlasını ekmek zorunda" dedi. Çiftçilerin borçla tarım yapmaya devam ettiğini ve üretim maliyetlerinin arttığını vurguladı.

MİLLİ GELİRİN YÜZDE BİRİ ÇİFTÇİYE VERİLMELİ

Ömer Fethi Gürer, 2006 yılında yürürlüğe giren Tarım Kanunu'na atıfta bulunarak, çiftçilere milli gelirin yüzde biri kadar destek verilmesi gerektiğini hatırlattı. Ancak, iktidarın çiftçilere ayrılan destek bütçesinin yetersiz olduğunu belirten Gürer, 2025 yılı için belirlenen 635 milyar TL’lik destek yerine sadece 135 milyar TL ayrıldığını ifade etti. Ayrıca, son iki yılda çiftçilere ulaştırılamayan 800 milyar TL’lik desteğin birikmiş olduğuna dikkat çekti.

ZARAR EDEN ÜRETİCİLERİN DURUMU

Bu yıl çiftçilerin üretim yapmalarına rağmen kazanç elde edemediklerini belirten Gürer, özellikle tohumluk buğday fiyatlarına dikkat çekti. TMO’nun buğday alım fiyatını 9.250 TL olarak belirlediğini, ancak çiftçilerin tohumluk buğdayı 21.000 TL’ye almak zorunda kaldığını söyledi. Ayrıca gübre fiyatlarının da arttığını ve çiftçilerin bu yüksek fiyatlarla gübre almak zorunda kaldığını belirtti.

MAZOT DESTEĞİ YETERSİZ

Mazot desteğinin de yetersiz olduğuna değinen Gürer, çiftçilerin mazot fiyatlarındaki ÖTV ve KDV’nin aldıkları desteğin dört katına denk geldiğini ifade etti. İktidarın 20 milyar TL'lik mazot desteği sağladığını ancak çiftçilerin 45 milyar TL ÖTV ve KDV ödediğini belirtti.

ÇİFTÇİLERİN ENDİŞELERİ

Gürer, çiftçilerin büyük bir kaygı içinde olduğunu ve "Ürünümüz satılacak mı?" sorusunun akıllarında olduğunu belirtti. Geçen yıl tüccara 8 bin TL’ye sattıkları buğdayın tohumunu bu yıl 21 bin TL’ye almak zorunda kalan çiftçilerin, artan maliyetlerle birlikte büyük bir zorluk içinde olduklarını ifade etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.