Kadınlar Hâlâ Sistematik Engellerle Karşılaşıyor

GÜNDEM 17.05.2025 - 10:34, Güncelleme: 17.05.2025 - 10:34 420 kez okundu.
 

Kadınlar Hâlâ Sistematik Engellerle Karşılaşıyor

İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) tarafından yayımlanan Dezavantajlı Çalışanlar Raporu, Türkiye’de kadınların iş hayatında hâlâ sistematik engellerle karşılaştığını ortaya koydu. Prof. Dr. Ramazan Tiyek’in editörlüğünde hazırlanan rapora göre, kadınlar işe girişte, terfide ve ücretlendirmede cinsiyet temelli ayrımcılıkla mücadele etmek zorunda kalıyor.
İLKE Vakfı'nın yeni raporu işgücü piyasasında cinsiyet eşitsizliklerini ortaya koydu TODAM Direktörü Prof. Dr. Ramazan Tiyek, kadınların iş yaşamındaki durumuna ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:  “Kadınların özellikle işe başlama ve istihdam süreçlerinde bazı problemlerle karşılaştıklarını, erkeklere nazaran kadın olmalarından dolayı ayrımcılığa maruz kaldıklarını, ayrıca ücret eşitliği noktasında da ciddi problemler yaşadıklarını söyleyebiliriz.”  Tiyek ayrıca, kadınların iş-yaşam dengesi kurmakta zorlandığını ve toplumsal roller nedeniyle bu yükün büyük oranda kadınların omuzlarında olduğunu belirtti:  “Ailede kadınlara atfedilen rollerin yerine getirilmesi noktasında iş yaşamıyla dengeyi sağlamakta zorlanıyorlar. Bu da, yıllar içinde kadınların sayısal olarak işgücüne katılımı artsa bile, oransal olarak ciddi bir ilerlemenin olmadığını gösteriyor.”  Engelliler İçin Hâlâ Erişilebilir Değil Raporda, kadınlar dışında diğer dezavantajlı grupların da istihdam süreçlerinde ciddi zorluklar yaşadığına dikkat çekiliyor. Özellikle engelli bireyler, istihdamda erişilebilirlik ve önyargılar nedeniyle sistem dışına itilmekte. Prof. Dr. Tiyek, engellilerin karşılaştığı yapısal sorunları şöyle ifade etti:  “Engelli bireylerin özellikle istihdama dahil olma ve bu süreçte engelli dostu çalışma ortamlarından yoksunlukları ile alakalı problemleri olduğunu ifade edebiliriz. Her ne kadar erişilebilirlik izleme kurulları aktif olsa da gerek ulaşım, gerek iletişim, gerekse iş ortamlarında sorunlar sürüyor.”  Özel Sektör Kotasında Ciddi Açık Türkiye’de kamu kurumlarında %4, özel sektörde ise %3 engelli kotası bulunmasına rağmen, özel sektörde bu oran büyük oranda karşılanmıyor. Raporda, bu alandaki boşlukların giderilmesi ve özel sektöre yönelik istihdam teşviklerinin artırılması gerektiği vurgulanıyor.  “Kamu kurumlarında bu kotalar dolduruluyor ya da doldurulmaya yakın, ancak özel sektör bu konuda hâlâ çok geride. Teşviklerin artırılması ve bu alanın denetim altına alınması gerekiyor,” dedi Tiyek.  Gençler, Yaşlılar ve Eski Hükümlüler de Risk Altında Raporda gençlerin, özellikle eğitim-iş piyasası geçişinde zorluk yaşadığı ve %22,5’inin ne eğitimde ne de istihdamda (NENİ) yer aldığı belirtiliyor. Yine yaşlı bireyler için esnek çalışma modellerinin yetersizliği ve dijital uyum zorlukları vurgulanıyor.                   Eski hükümlüler için ise en büyük engel toplumdaki önyargılar. Tiyek, bu bireylerin iş hayatına kazandırılması için İŞKUR ve sivil toplumun birlikte çalışması gerektiğini söyledi.   
İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) tarafından yayımlanan Dezavantajlı Çalışanlar Raporu, Türkiye’de kadınların iş hayatında hâlâ sistematik engellerle karşılaştığını ortaya koydu. Prof. Dr. Ramazan Tiyek’in editörlüğünde hazırlanan rapora göre, kadınlar işe girişte, terfide ve ücretlendirmede cinsiyet temelli ayrımcılıkla mücadele etmek zorunda kalıyor.

İLKE Vakfı'nın yeni raporu işgücü piyasasında cinsiyet eşitsizliklerini ortaya koydu

TODAM Direktörü Prof. Dr. Ramazan Tiyek, kadınların iş yaşamındaki durumuna ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

 “Kadınların özellikle işe başlama ve istihdam süreçlerinde bazı problemlerle karşılaştıklarını, erkeklere nazaran kadın olmalarından dolayı ayrımcılığa maruz kaldıklarını, ayrıca ücret eşitliği noktasında da ciddi problemler yaşadıklarını söyleyebiliriz.”

 Tiyek ayrıca, kadınların iş-yaşam dengesi kurmakta zorlandığını ve toplumsal roller nedeniyle bu yükün büyük oranda kadınların omuzlarında olduğunu belirtti:

 “Ailede kadınlara atfedilen rollerin yerine getirilmesi noktasında iş yaşamıyla dengeyi sağlamakta zorlanıyorlar. Bu da, yıllar içinde kadınların sayısal olarak işgücüne katılımı artsa bile, oransal olarak ciddi bir ilerlemenin olmadığını gösteriyor.”

 Engelliler İçin Hâlâ Erişilebilir Değil

Raporda, kadınlar dışında diğer dezavantajlı grupların da istihdam süreçlerinde ciddi zorluklar yaşadığına dikkat çekiliyor. Özellikle engelli bireyler, istihdamda erişilebilirlik ve önyargılar nedeniyle sistem dışına itilmekte.

Prof. Dr. Tiyek, engellilerin karşılaştığı yapısal sorunları şöyle ifade etti:

 “Engelli bireylerin özellikle istihdama dahil olma ve bu süreçte engelli dostu çalışma ortamlarından yoksunlukları ile alakalı problemleri olduğunu ifade edebiliriz. Her ne kadar erişilebilirlik izleme kurulları aktif olsa da gerek ulaşım, gerek iletişim, gerekse iş ortamlarında sorunlar sürüyor.”

 Özel Sektör Kotasında Ciddi Açık

Türkiye’de kamu kurumlarında %4, özel sektörde ise %3 engelli kotası bulunmasına rağmen, özel sektörde bu oran büyük oranda karşılanmıyor. Raporda, bu alandaki boşlukların giderilmesi ve özel sektöre yönelik istihdam teşviklerinin artırılması gerektiği vurgulanıyor.

 “Kamu kurumlarında bu kotalar dolduruluyor ya da doldurulmaya yakın, ancak özel sektör bu konuda hâlâ çok geride. Teşviklerin artırılması ve bu alanın denetim altına alınması gerekiyor,” dedi Tiyek.

 Gençler, Yaşlılar ve Eski Hükümlüler de Risk Altında

Raporda gençlerin, özellikle eğitim-iş piyasası geçişinde zorluk yaşadığı ve %22,5’inin ne eğitimde ne de istihdamda (NENİ) yer aldığı belirtiliyor. Yine yaşlı bireyler için esnek çalışma modellerinin yetersizliği ve dijital uyum zorlukları vurgulanıyor.

                  Eski hükümlüler için ise en büyük engel toplumdaki önyargılar. Tiyek, bu bireylerin iş hayatına kazandırılması için İŞKUR ve sivil toplumun birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.