KESK’liler, “Geçinemiyoruz” deyip postane önünde bordro yaktı!

GÜNDEM 14.01.2022 - 17:00, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1858+ kez okundu.
 

KESK’liler, “Geçinemiyoruz” deyip postane önünde bordro yaktı!

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Adana Şubeler Platformu Sözcüsü Mürşit Enis Akyüz, çarşıya, pazara, mutfağa yansıyan zamların Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyonunun en az iki katı olduğunu belirterek, “Tek çıkış ortak mücadeleyi yükseltmekten geçiyor” dedi.
KESK üyeleri, Cemalpaşa Postanesi önünde TÜİK’in gerçeği yansıtmayan rakamları ile oluşturulan maaş zammı ve yükselen enflasyona karşı bordro yaktı. KESK Dönem Sözcüsü Mürşit Enis Akyüz, Memur Sen’in imzaladığı Toplu İş Sözleşmesi’nden bu yana emekçilerin emeğinin karşılığını almak için alanlarda olduğunu söyledi. Akyüz, “Ömrümüz boyunca alacağımız tüm maaşları birleştirsek alamayacağımız ev ve arabalara sahip olan ancak sosyal medyada, ‘gerekirse kuru ekmek yeriz’ edebiyatı yapanlara karnımız tok. Milyonlarca vergi borcu silinen şirketler varken, kimse bize aynı gemideyiz, tasarruf edeceğiz demesin. Bizim istediğimiz bir lütuf değil, alın terimizin karşılığını istiyoruz” ifadelerini kullandı.    Akyüz, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 4 bin lirayı, yoksulluk sınırının 13 bin lirayı bulduğunu anımsatarak, bekar bir çalışanın yaşam maliyetinin 5 bin lirayı aştığını anlattı. Yeni yılın ilk dakikalarında elektriğe yüzde 50 ile yüzde 127 arasında, doğalgaza yüzde 25, vergi, resim ve harçlara yüzde 36 zam yapıldığını aktaran Akyüz, şunları kaydetti: “ Son bir haftadaki katmerli zamlar Asgari Ücrete yapılan yüzde 50,4 artışı bile çoktan eritti. Kamu emekçilerine önümüzdeki altı ay için yüzde 7,5’luk maaş zammı dayatıyorlar. Enflasyon farkını öne çekmekten ibaret yüzde 2,5 artışı ‘refah payı’ diye yutturmak istiyorlar. Verdikleri ekstra bir zam yok, refah payı da yok, sadece Temmuz’da alacağımız enflasyon farkını öne çekmekten başka yaptıkları bir şey yok. Bu karanlık tabloda geçinemiyoruz, nefes alamıyoruz.” Çalışanların üstüne çöken zifiri karanlıktan kurtulmak için hangi sendika olursa olsun birleşme çağrında bulunan Akyüz, daha sonra açıklamaya katılanlarla birlikte bordro yaktı.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Adana Şubeler Platformu Sözcüsü Mürşit Enis Akyüz, çarşıya, pazara, mutfağa yansıyan zamların Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyonunun en az iki katı olduğunu belirterek, “Tek çıkış ortak mücadeleyi yükseltmekten geçiyor” dedi.

KESK üyeleri, Cemalpaşa Postanesi önünde TÜİK’in gerçeği yansıtmayan rakamları ile oluşturulan maaş zammı ve yükselen enflasyona karşı bordro yaktı. KESK Dönem Sözcüsü Mürşit Enis Akyüz, Memur Sen’in imzaladığı Toplu İş Sözleşmesi’nden bu yana emekçilerin emeğinin karşılığını almak için alanlarda olduğunu söyledi. Akyüz, “Ömrümüz boyunca alacağımız tüm maaşları birleştirsek alamayacağımız ev ve arabalara sahip olan ancak sosyal medyada, ‘gerekirse kuru ekmek yeriz’ edebiyatı yapanlara karnımız tok. Milyonlarca vergi borcu silinen şirketler varken, kimse bize aynı gemideyiz, tasarruf edeceğiz demesin. Bizim istediğimiz bir lütuf değil, alın terimizin karşılığını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

Akyüz, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 4 bin lirayı, yoksulluk sınırının 13 bin lirayı bulduğunu anımsatarak, bekar bir çalışanın yaşam maliyetinin 5 bin lirayı aştığını anlattı. Yeni yılın ilk dakikalarında elektriğe yüzde 50 ile yüzde 127 arasında, doğalgaza yüzde 25, vergi, resim ve harçlara yüzde 36 zam yapıldığını aktaran Akyüz, şunları kaydetti: “ Son bir haftadaki katmerli zamlar Asgari Ücrete yapılan yüzde 50,4 artışı bile çoktan eritti. Kamu emekçilerine önümüzdeki altı ay için yüzde 7,5’luk maaş zammı dayatıyorlar. Enflasyon farkını öne çekmekten ibaret yüzde 2,5 artışı ‘refah payı’ diye yutturmak istiyorlar. Verdikleri ekstra bir zam yok, refah payı da yok, sadece Temmuz’da alacağımız enflasyon farkını öne çekmekten başka yaptıkları bir şey yok. Bu karanlık tabloda geçinemiyoruz, nefes alamıyoruz.”


Çalışanların üstüne çöken zifiri karanlıktan kurtulmak için hangi sendika olursa olsun birleşme çağrında bulunan Akyüz, daha sonra açıklamaya katılanlarla birlikte bordro yaktı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.