Küçük ölçekli balıkçılar desteklenecek

GÜNDEM 05.09.2024 - 13:44, Güncelleme: 05.09.2024 - 13:44 1863 kez okundu.
 

Küçük ölçekli balıkçılar desteklenecek

Deniz ve iç sularda küçük ölçekli balıkçılığın av, avcılık ve sosyo-ekonomik verilerinin toplanması ve sürdürülebilir yönetimin sağlanması amacıyla balıkçı gemisi sahiplerine 2025 ve 2026 yıllarında destekleme yapılacak.
 Desteklemeye ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Küçük Ölçekli Balıkçılığın Desteklenmesi Tebliği”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Desteklemeden; geçerli bir ruhsata sahip olan, iç sularda faaliyet gösteren balıkçı gemilerinin tamamı ile denizlerde faaliyet gösteren 12 metreden küçük (12 metre hariç) boylarındaki balıkçı gemilerinin sahipleri faydalanabilecek. Destekleme için balıkçı gemisinin başvuru tarihindeki sahibi/sahipleri veya bunlar adına balıkçı gemisi yetkilisi müracaatta bulunacak ve o tarihteki Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SUBİS) kayıtlarında yer alan en büyük boy uzunluğu esas alınacak. Tebliğe göre, aynı balıkçı gemisi ve ruhsat tezkeresi için birden fazla destekleme başvurusu yapılamayacak. Destekleme başvurusu kabul edildikten sonra balıkçı gemisi ve ruhsat tezkeresinde yapılacak hiçbir değişiklik, yeni destekleme başvuru hakkı doğurmayacak. Birden fazla balıkçı gemisine sahip olanlar her bir balıkçı gemisi için ayrı ayrı müracaat edebilecek. Bakanlıkça hazırlanan anket sorularından kendi faaliyet alanı ile ilgili olanları cevaplamayan balıkçı gemi sahipleri destekleme ödemesinden yararlanamaz. Tebliğdeki iş ve işlemlerin başlangıç ve bitiş tarihleri Genel Müdürlükçe Bakanlığın internet sitesinde ilan edilecek. KADIN BALIKÇILARA DAHA FAZLA ÖDENECEK 2025 ve 2026 yılı destekleme dönemi için; desteklemeye başvuru hakkı olup, 8760 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının, Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihte balıkçı gemisinin sahibi veya ortağı olan kadınlara; desteklemeye başvurduğu tarihte sahiplik veya ortaklığın devam ediyor olması ve şahsı veya ortakları adına desteklemeye bizzat başvuru yapmaları halinde, gemi başına ödenecek birim destekleme tutarının yüzde 35 daha fazlası ödenecek.  Cumhurbaşkanı Kararının yayımlandığı tarih ve sonrasında balıkçı gemisi ruhsatlarında, kadın sahip ve kadın ortaklar ile ilgili yapılacak değişiklikler ilave yüzde 35 destekleme alma hakkı kazandırmayacak. Desteklemeden yararlanmak isteyen balıkçı gemisi sahipleri veya balıkçı gemisi yetkilileri, Genel Müdürlükçe Bakanlık internet sitesinde ilan edilen tarihlerde gemisinin ruhsat tezkeresinin düzenlendiği il/ilçe müdürlüklerine dilekçe ve belgelerle şahsen müracaat edecek. Desteklemeye uygun bulunarak işleme alınan balıkçı gemisinin müracaatı il/ilçe müdürlüğünce SUBİS’e kayıt edilecek. Desteklemeye başvuru yapan balıkçı gemilerinin kadın sahipleri veya kadın ortaklarının, 8760 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yayımlandığı tarihteki SUBİS kayıtlarındaki gemi sahipleri listesinde yer alıp almadığı il/ilçe müdürlüğünce kontrol edilecek. Listede yer alan ve bizzat başvuru yapan balıkçı gemilerinin kadın sahipleri veya kadın ortaklarına, gemi boyuna göre tanımlanan destekleme tutarının yüzde 35 daha fazlası verilecek.
Deniz ve iç sularda küçük ölçekli balıkçılığın av, avcılık ve sosyo-ekonomik verilerinin toplanması ve sürdürülebilir yönetimin sağlanması amacıyla balıkçı gemisi sahiplerine 2025 ve 2026 yıllarında destekleme yapılacak.


 Desteklemeye ilişkin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Küçük Ölçekli Balıkçılığın Desteklenmesi Tebliği”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Desteklemeden; geçerli bir ruhsata sahip olan, iç sularda faaliyet gösteren balıkçı gemilerinin tamamı ile denizlerde faaliyet gösteren 12 metreden küçük (12 metre hariç) boylarındaki balıkçı gemilerinin sahipleri faydalanabilecek.
Destekleme için balıkçı gemisinin başvuru tarihindeki sahibi/sahipleri veya bunlar adına balıkçı gemisi yetkilisi müracaatta bulunacak ve o tarihteki Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SUBİS) kayıtlarında yer alan en büyük boy uzunluğu esas alınacak. Tebliğe göre, aynı balıkçı gemisi ve ruhsat tezkeresi için birden fazla destekleme başvurusu yapılamayacak. Destekleme başvurusu kabul edildikten sonra balıkçı gemisi ve ruhsat tezkeresinde yapılacak hiçbir değişiklik, yeni destekleme başvuru hakkı doğurmayacak. Birden fazla balıkçı gemisine sahip olanlar her bir balıkçı gemisi için ayrı ayrı müracaat edebilecek. Bakanlıkça hazırlanan anket sorularından kendi faaliyet alanı ile ilgili olanları cevaplamayan balıkçı gemi sahipleri destekleme ödemesinden yararlanamaz. Tebliğdeki iş ve işlemlerin başlangıç ve bitiş tarihleri Genel Müdürlükçe Bakanlığın internet sitesinde ilan edilecek.
KADIN BALIKÇILARA DAHA FAZLA ÖDENECEK
2025 ve 2026 yılı destekleme dönemi için; desteklemeye başvuru hakkı olup, 8760 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının, Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihte balıkçı gemisinin sahibi veya ortağı olan kadınlara; desteklemeye başvurduğu tarihte sahiplik veya ortaklığın devam ediyor olması ve şahsı veya ortakları adına desteklemeye bizzat başvuru yapmaları halinde, gemi başına ödenecek birim destekleme tutarının yüzde 35 daha fazlası ödenecek.  Cumhurbaşkanı Kararının yayımlandığı tarih ve sonrasında balıkçı gemisi ruhsatlarında, kadın sahip ve kadın ortaklar ile ilgili yapılacak değişiklikler ilave yüzde 35 destekleme alma hakkı kazandırmayacak.
Desteklemeden yararlanmak isteyen balıkçı gemisi sahipleri veya balıkçı gemisi yetkilileri, Genel Müdürlükçe Bakanlık internet sitesinde ilan edilen tarihlerde gemisinin ruhsat tezkeresinin düzenlendiği il/ilçe müdürlüklerine dilekçe ve belgelerle şahsen müracaat edecek. Desteklemeye uygun bulunarak işleme alınan balıkçı gemisinin müracaatı il/ilçe müdürlüğünce SUBİS’e kayıt edilecek. Desteklemeye başvuru yapan balıkçı gemilerinin kadın sahipleri veya kadın ortaklarının, 8760 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yayımlandığı tarihteki SUBİS kayıtlarındaki gemi sahipleri listesinde yer alıp almadığı il/ilçe müdürlüğünce kontrol edilecek. Listede yer alan ve bizzat başvuru yapan balıkçı gemilerinin kadın sahipleri veya kadın ortaklarına, gemi boyuna göre tanımlanan destekleme tutarının yüzde 35 daha fazlası verilecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.