Kuzeybatı Suriye'deki İhtiyaçlar Artarken, IOM ve AB Desteğiyle 31.500’den Fazla Kişiye Hayati Yardım Sağlandı

SAĞLIK-YAŞAM 30.08.2024 - 13:52, Güncelleme: 30.08.2024 - 13:52 2396+ kez okundu.
 

Kuzeybatı Suriye'deki İhtiyaçlar Artarken, IOM ve AB Desteğiyle 31.500’den Fazla Kişiye Hayati Yardım Sağlandı

13 yıllık çatışmanın ardından, Kuzeybatı Suriye'deki insani durum kötüleşmeye devam ediyor.
4.2 milyon kişi temel ihtiyaçlarını karşılamak için yardıma muhtaç durumda ve yerinden edilmiş insanların sayısı 2024 yılında artış gösterdi. İdlib Valiliği'ndeki en savunmasız toplulukları desteklemek amacıyla, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Avrupa Birliği, Uluslararası İnsani Yardım Derneği (İYD) ile iş birliği içinde 28 kampta 31.500'den fazla kişiye hayati yardım sağladı. Mayıs 2023 ile Temmuz 2024 arasında IOM’nin sınır ötesi operasyonlarının bir parçası olarak uygulanan proje, insani yaşam koşullarına uygun barınma birimlerinin kurulmasını, su, sanitasyon ve hijyen (WASH) hizmetlerinin iyileştirilmesini ve çok amaçlı nakit yardımının sağlanmasını mümkün kıldı. Bölgede hala çadırlarda yaşayan 800.000 kişi varken, üç ayrı kampta inşa edilen 871 yeni barınma ünitesi, 3.300 kişinin daha insani yaşam koşullarına kavuşmasını sağlayacak. Çelik çerçeve, yalıtım malzemesi, kilitlenebilir giriş ve güneş enerjisiyle çalışan aydınlatma sistemi içeren prefabrik üniteler, daha fazla dayanıklılık sunuyor. Her birim bir mutfak, oturma alanı, banyo ve tuvalet içeriyor. Bu yardımı alan Khaled, "Bu üniteler, büyük bir fark yarattı –büyük bir psikolojik rahatlama sağladı. Artık zor koşullardan kaynaklanan gergin ruh halini yaşamıyoruz," diyor. Önceki zorlu koşullardan bahsederken, "Her yıl, çadırın uçmasını önlemek için etrafına taş koymak zorunda kalıyorduk," diye ekliyor. IOM Türkiye Misyon Şefi Gerard Karl Waite, "Bu barınma üniteleri maliyet açısından verimli, 10 yıla kadar dayanaklı, ailelere daha fazla mahremiyet sağlıyor ve onları sert hava koşullarından koruyor."diyor. IOM, barınma ünitelerini rehabilite edilen ve genişletilen su şebekelerine ve kanalizasyon ağlarına bağladı. Temiz suya doğrudan erişim, halk sağlığını korumak için hayati önem taşıyor; zira topluluklar, küresel olarak artan sıcaklıklar sebebiyle kolera salgınının ağır sonuçlarıyla yüzleşmişti. IOM ayrıca 22 kampta su, sanitasyon ve hijyen altyapısını iyileştirdi ve hijyen kitleri dağıttı. IOM, hanelerden ve pazar yerlerinden atıkları toplayarak tarım ve gıda güvenliğine katkıda bulunan bir komposta dönüştüren Malzeme Geri Kazanım Tesisi gibi türünün ilk örneği olan bir atık yönetimi çözümü hayata geçirdi. Bölgedeki 10 kişiden 7'sinin gıda güvencesizliği yaşadığı bir durumda, IOM, sekiz kampta ailelere temel ihtiyaçlarını güvence altına almaları için esneklik sağlayan çok amaçlı nakit yardımı dağıttı. Toplamda 1.589 haneye sekiz dağıtım turunda 1.144.300 ABD doları dağıtıldı. Haneler, her turda 100 ABD doları aldı. IOM Türkiye Misyon Şefi Gerard Karl Waite,"Dünyanın dikkatinin Suriye krizinden uzaklaştığı ve finansmanın en düşük seviyede olduğu bir dönemde, Avrupa Birliği’ne, IOM’nin hayati önem taşıyan girişimlerine verdiği destekten dolayı minnettarız. Sahip olduğumuz kaynaklarla daha fazlasını yapmaya kararlıyız." diyor.    
13 yıllık çatışmanın ardından, Kuzeybatı Suriye'deki insani durum kötüleşmeye devam ediyor.

4.2 milyon kişi temel ihtiyaçlarını karşılamak için yardıma muhtaç durumda ve yerinden edilmiş insanların sayısı 2024 yılında artış gösterdi.

İdlib Valiliği'ndeki en savunmasız toplulukları desteklemek amacıyla, Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ve Avrupa Birliği, Uluslararası İnsani Yardım Derneği (İYD) ile iş birliği içinde 28 kampta 31.500'den fazla kişiye hayati yardım sağladı.

Mayıs 2023 ile Temmuz 2024 arasında IOM’nin sınır ötesi operasyonlarının bir parçası olarak uygulanan proje, insani yaşam koşullarına uygun barınma birimlerinin kurulmasını, su, sanitasyon ve hijyen (WASH) hizmetlerinin iyileştirilmesini ve çok amaçlı nakit yardımının sağlanmasını mümkün kıldı.

Bölgede hala çadırlarda yaşayan 800.000 kişi varken, üç ayrı kampta inşa edilen 871 yeni barınma ünitesi, 3.300 kişinin daha insani yaşam koşullarına kavuşmasını sağlayacak. Çelik çerçeve, yalıtım malzemesi, kilitlenebilir giriş ve güneş enerjisiyle çalışan aydınlatma sistemi içeren prefabrik üniteler, daha fazla dayanıklılık sunuyor. Her birim bir mutfak, oturma alanı, banyo ve tuvalet içeriyor.

Bu yardımı alan Khaled, "Bu üniteler, büyük bir fark yarattı –büyük bir psikolojik rahatlama sağladı. Artık zor koşullardan kaynaklanan gergin ruh halini yaşamıyoruz," diyor. Önceki zorlu koşullardan bahsederken, "Her yıl, çadırın uçmasını önlemek için etrafına taş koymak zorunda kalıyorduk," diye ekliyor.

IOM Türkiye Misyon Şefi Gerard Karl Waite, "Bu barınma üniteleri maliyet açısından verimli, 10 yıla kadar dayanaklı, ailelere daha fazla mahremiyet sağlıyor ve onları sert hava koşullarından koruyor."diyor.

IOM, barınma ünitelerini rehabilite edilen ve genişletilen su şebekelerine ve kanalizasyon ağlarına bağladı. Temiz suya doğrudan erişim, halk sağlığını korumak için hayati önem taşıyor; zira topluluklar, küresel olarak artan sıcaklıklar sebebiyle kolera salgınının ağır sonuçlarıyla yüzleşmişti.

IOM ayrıca 22 kampta su, sanitasyon ve hijyen altyapısını iyileştirdi ve hijyen kitleri dağıttı. IOM, hanelerden ve pazar yerlerinden atıkları toplayarak tarım ve gıda güvenliğine katkıda bulunan bir komposta dönüştüren Malzeme Geri Kazanım Tesisi gibi türünün ilk örneği olan bir atık yönetimi çözümü hayata geçirdi.

Bölgedeki 10 kişiden 7'sinin gıda güvencesizliği yaşadığı bir durumda, IOM, sekiz kampta ailelere temel ihtiyaçlarını güvence altına almaları için esneklik sağlayan çok amaçlı nakit yardımı dağıttı. Toplamda 1.589 haneye sekiz dağıtım turunda 1.144.300 ABD doları dağıtıldı. Haneler, her turda 100 ABD doları aldı.

IOM Türkiye Misyon Şefi Gerard Karl Waite,"Dünyanın dikkatinin Suriye krizinden uzaklaştığı ve finansmanın en düşük seviyede olduğu bir dönemde, Avrupa Birliği’ne, IOM’nin hayati önem taşıyan girişimlerine verdiği destekten dolayı minnettarız. Sahip olduğumuz kaynaklarla daha fazlasını yapmaya kararlıyız." diyor. 

  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.