Orman yangınlarına karşı gönüllü eğitimi

GÜNDEM 01.01.2025 - 13:02, Güncelleme: 01.01.2025 - 13:02 2597 kez okundu.
 

Orman yangınlarına karşı gönüllü eğitimi

Orman Genel Müdürlüğü’nce (OGM) sürdürülen orman yangınları gönüllüsü eğitimlerinin devam ettiği belirtildi.
 Bu kapsamda, orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi kapsamında yaklaşık 130 bin orman yangın gönüllüsü bulunduğu bildirildi. Genel Müdürlüğün resmi internet sitesindeki bilgilere göre, orman yangın gönüllüsü olabilmek için; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 18 yaşını bitirmiş olmak, en az İlkokul mezunu olmak gerekiyor. Eğitimlere ilişkin OGM, şu bilgileri aktardı: “2019 yılında Resmî Gazetede yayımlanan yönetmelik orman yangınlarıyla mücadele eden gönüllülerin hukuki statüsünü düzenlemek ve gönüllülerin çalışma, denetim usul ve esasları ile nitelik, görev, sorumluluk, eğitim, araç-gereç, kıyafetleri ile ilgili düzenlemeleri yapmak suretiyle, orman yangını söndürmede gönüllü olan kişilerin çalışmalarının planlı, etkin ve uyum içinde yürütülmesini sağlıyor.  Bu kapsamda yaptığımız çalışmalarda gönüllü adayları, teorik ve uygulamalı orman yangınlarıyla mücadele eğitimine tabi tutuluyor. Eğitimlerde; Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi ile ilgili temel prensipler, orman yangınlarında müdahale ekipleri ve organizasyonu, iş sağlığı ve güvenliği, emniyet tedbirleri ve talimatı, alınacak ve uyulacak emniyet tedbirleri, malzeme taşıma güvenliği, yangına hava araçları su atarken çalışanların uyacağı kurallar ve uygulamadaki yapılan hatalar konularında teorik eğitimler verilmekte. Teorik eğitimin ardından İlk yardım, kişisel koruyucu donanımlarının uygulamaları, araç ve teçhizat tanıtımı, orman yangın tatbikatı uygulama eğitimi ve değerlendirme sınavı ile eğitimler tamamlanmakta. Eğitim sonucunda yapılacak sınavlarda 70 ve üzeri not alarak başarı gösterenlere orman yangınlarıyla mücadele gönüllüsü olmaya hak ve yeterlilik kazanarak katılım belgeleri veriliyor. Genel Müdürlüğümüzce orman yangınlarıyla mücadele gönüllülerine, devlet ormanlarında çıkan yangınlarda kullanılmak üzere, iki yılda bir belirlenen araç-gereç, malzeme ve kişisel koruyucu donanım verilmekte. Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi kapsamında yaklaşık 130 bin orman yangın gönüllümüz bulunuyor. Orman yangın gönüllüsü olabilmek için; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 18 yaşını bitirmiş olmak, en az İlkokul mezunu olmak, sağlık yönünden bir engeli olmamak, adli sicil kaydı olmamak, teorik ve uygulamalı orman yangınları eğitimini almış ve sertifika almış olmak, şartları aranmaktadır. Gönüllü adaylar, 11.09.2019 tarih ve 30885 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Orman Yangınlarıyla Mücadelede Görev Yapan Gönüllüler Hakkında Yönetmelik" kapsamında; orman yangınlarıyla mücadele gönüllüsü olmak için web sitemizde yer alan Orman Yangın Gönüllüsü butonunda bulunan başvuru formunu doldurarak, Orman Bölge Müdürlüğüne/Orman İşletme Müdürlüğüne şahsen yada e-Devlet üzerinden online olarak müracaat edebilirler”
Orman Genel Müdürlüğü’nce (OGM) sürdürülen orman yangınları gönüllüsü eğitimlerinin devam ettiği belirtildi.

 Bu kapsamda, orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi kapsamında yaklaşık 130 bin orman yangın gönüllüsü bulunduğu bildirildi. Genel Müdürlüğün resmi internet sitesindeki bilgilere göre, orman yangın gönüllüsü olabilmek için; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 18 yaşını bitirmiş olmak, en az İlkokul mezunu olmak gerekiyor.
Eğitimlere ilişkin OGM, şu bilgileri aktardı:
“2019 yılında Resmî Gazetede yayımlanan yönetmelik orman yangınlarıyla mücadele eden gönüllülerin hukuki statüsünü düzenlemek ve gönüllülerin çalışma, denetim usul ve esasları ile nitelik, görev, sorumluluk, eğitim, araç-gereç, kıyafetleri ile ilgili düzenlemeleri yapmak suretiyle, orman yangını söndürmede gönüllü olan kişilerin çalışmalarının planlı, etkin ve uyum içinde yürütülmesini sağlıyor.  Bu kapsamda yaptığımız çalışmalarda gönüllü adayları, teorik ve uygulamalı orman yangınlarıyla mücadele eğitimine tabi tutuluyor.
Eğitimlerde; Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi ile ilgili temel prensipler, orman yangınlarında müdahale ekipleri ve organizasyonu, iş sağlığı ve güvenliği, emniyet tedbirleri ve talimatı, alınacak ve uyulacak emniyet tedbirleri, malzeme taşıma güvenliği, yangına hava araçları su atarken çalışanların uyacağı kurallar ve uygulamadaki yapılan hatalar konularında teorik eğitimler verilmekte. Teorik eğitimin ardından İlk yardım, kişisel koruyucu donanımlarının uygulamaları, araç ve teçhizat tanıtımı, orman yangın tatbikatı uygulama eğitimi ve değerlendirme sınavı ile eğitimler tamamlanmakta. Eğitim sonucunda yapılacak sınavlarda 70 ve üzeri not alarak başarı gösterenlere orman yangınlarıyla mücadele gönüllüsü olmaya hak ve yeterlilik kazanarak katılım belgeleri veriliyor.
Genel Müdürlüğümüzce orman yangınlarıyla mücadele gönüllülerine, devlet ormanlarında çıkan yangınlarda kullanılmak üzere, iki yılda bir belirlenen araç-gereç, malzeme ve kişisel koruyucu donanım verilmekte.
Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesi kapsamında yaklaşık 130 bin orman yangın gönüllümüz bulunuyor. Orman yangın gönüllüsü olabilmek için; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 18 yaşını bitirmiş olmak, en az İlkokul mezunu olmak, sağlık yönünden bir engeli olmamak, adli sicil kaydı olmamak, teorik ve uygulamalı orman yangınları eğitimini almış ve sertifika almış olmak, şartları aranmaktadır. Gönüllü adaylar, 11.09.2019 tarih ve 30885 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Orman Yangınlarıyla Mücadelede Görev Yapan Gönüllüler Hakkında Yönetmelik" kapsamında; orman yangınlarıyla mücadele gönüllüsü olmak için web sitemizde yer alan Orman Yangın Gönüllüsü butonunda bulunan başvuru formunu doldurarak, Orman Bölge Müdürlüğüne/Orman İşletme Müdürlüğüne şahsen yada e-Devlet üzerinden online olarak müracaat edebilirler”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.