"ORTA HASARLI BİNALAR SESSİZ TEHLİKE"

GÜNDEM 09.08.2024 - 14:17, Güncelleme: 09.08.2024 - 16:30 3346+ kez okundu.
 

"ORTA HASARLI BİNALAR SESSİZ TEHLİKE"

İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak'tan Önemli Uyarılar: Orta Hasarlı Binalar, Büyük Tehlike Oluşturmaya Devam Ediyor!
Adana'nın Kozan ilçesinde 7 Ağustos 2024 sabahı meydana gelen art arda depremler, kentin deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşmesine neden oldu. 4,6 ve 4,5 büyüklüğündeki depremler, can kaybı yaşanmadan atlatılırken, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, orta hasarlı binaların yarattığı tehlikelere dikkat çekerek yetkilileri acil önlem almaya davet etti.Hıdır Çak, yaptığı açıklamada, deprem sonrası kentteki orta hasarlı binaların durumunun hala belirsiz olduğunu ve bu binaların büyük bir tehlike arz ettiğini vurguladı. Çak, "6 Şubat depremleri sonrası Adana'da 13 bina yıkıldı, 13 bina ise acil olarak yıktırıldı. Ancak depremde orta hasarlı olarak tespit edilen 4 bin 62 binanın durumu hala muallaktadır. Bu binaların neredeyse tamamı, ağır hasarlı bina statüsüne dönüşmüştür" dedi. "TEHLİKE SADECE BİNALARLA SINIRLI DEĞİL" "HAVADA KALAN KARARLAR SORUNU ÇÖZMÜYOR" Çak, orta hasarlı binaların sadece içinde yaşayanlar için değil, çevresindeki insanlar ve işletmeler için de büyük bir tehlike oluşturduğunu belirtti. "Bu binaların alt katlarında tüm tehlikeye rağmen faaliyet gösteren işletmeler ve meskenlerde oturan vatandaşlar var. Hasarlı binalar, olası bir küçük ya da büyük depremde sadece orada kalanlar için değil, çevresi için de büyük risk teşkil ediyor" diye konuştu. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi konusunda yapılan düzenlemelerin yetersiz kaldığını ifade eden Çak, "Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için ruhsat verme süresi 5 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı. Ancak bu uzatma da sorunu çözmekten uzak kaldı. Belediyeler belirsizlikler nedeniyle güçlendirme başvurularına onay vermekten çekiniyor, iskan raporu olmayan binaların başvuruları ise dikkate alınmıyor. Bu durum, vatandaşlarımızı daha da mağdur ediyor" dedi. "DEPREM ÖNLEMLERİ İÇİN SAMİMİYET ŞART" "BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇİLMELİ" Çak, açıklamasının sonunda merkezi ve yerel yönetimleri, deprem önlemleri konusunda samimi olmaya ve halkın yararına olan kararlara imza atmaya çağırdı. "Deprem gerçeğini göz ardı edemeyiz. Merkezi ve yerel yönetimlerin, deprem önlemleri konusunda samimi olması ve bu kararların titizlikle uygulanmasını sağlaması gerekmektedir. Aksi halde, sadece bugünü değil, geleceğimizi de tehlikeye atıyoruz" ifadelerini kullandı. 7 Ağustos 2024’te yaşanan depremler bağlamında, Hıdır Çak, merkezi ve yerel yönetimleri, deprem önlemleri ve orta hasarlı binalarla ilgili sorunların bir an önce giderilmesi konusunda bir kez daha kamuoyu nezdinde uyardı. "Bugün alacağımız önlemler, yarın büyük acıların önüne geçebilir. Yetkilileri, bu sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.
İMO Adana Şube Başkanı Hıdır Çak'tan Önemli Uyarılar: Orta Hasarlı Binalar, Büyük Tehlike Oluşturmaya Devam Ediyor!

Adana'nın Kozan ilçesinde 7 Ağustos 2024 sabahı meydana gelen art arda depremler, kentin deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşmesine neden oldu. 4,6 ve 4,5 büyüklüğündeki depremler, can kaybı yaşanmadan atlatılırken, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Hıdır Çak, orta hasarlı binaların yarattığı tehlikelere dikkat çekerek yetkilileri acil önlem almaya davet etti.Hıdır Çak, yaptığı açıklamada, deprem sonrası kentteki orta hasarlı binaların durumunun hala belirsiz olduğunu ve bu binaların büyük bir tehlike arz ettiğini vurguladı. Çak, "6 Şubat depremleri sonrası Adana'da 13 bina yıkıldı, 13 bina ise acil olarak yıktırıldı. Ancak depremde orta hasarlı olarak tespit edilen 4 bin 62 binanın durumu hala muallaktadır. Bu binaların neredeyse tamamı, ağır hasarlı bina statüsüne dönüşmüştür" dedi.

"TEHLİKE SADECE BİNALARLA SINIRLI DEĞİL"

"HAVADA KALAN KARARLAR SORUNU ÇÖZMÜYOR"

Çak, orta hasarlı binaların sadece içinde yaşayanlar için değil, çevresindeki insanlar ve işletmeler için de büyük bir tehlike oluşturduğunu belirtti. "Bu binaların alt katlarında tüm tehlikeye rağmen faaliyet gösteren işletmeler ve meskenlerde oturan vatandaşlar var. Hasarlı binalar, olası bir küçük ya da büyük depremde sadece orada kalanlar için değil, çevresi için de büyük risk teşkil ediyor" diye konuştu. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi konusunda yapılan düzenlemelerin yetersiz kaldığını ifade eden Çak, "Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için ruhsat verme süresi 5 Temmuz 2024’e kadar uzatıldı. Ancak bu uzatma da sorunu çözmekten uzak kaldı. Belediyeler belirsizlikler nedeniyle güçlendirme başvurularına onay vermekten çekiniyor, iskan raporu olmayan binaların başvuruları ise dikkate alınmıyor. Bu durum, vatandaşlarımızı daha da mağdur ediyor" dedi.

"DEPREM ÖNLEMLERİ İÇİN SAMİMİYET ŞART"

"BİR AN ÖNCE HAREKETE GEÇİLMELİ"

Çak, açıklamasının sonunda merkezi ve yerel yönetimleri, deprem önlemleri konusunda samimi olmaya ve halkın yararına olan kararlara imza atmaya çağırdı. "Deprem gerçeğini göz ardı edemeyiz. Merkezi ve yerel yönetimlerin, deprem önlemleri konusunda samimi olması ve bu kararların titizlikle uygulanmasını sağlaması gerekmektedir. Aksi halde, sadece bugünü değil, geleceğimizi de tehlikeye atıyoruz" ifadelerini kullandı. 7 Ağustos 2024’te yaşanan depremler bağlamında, Hıdır Çak, merkezi ve yerel yönetimleri, deprem önlemleri ve orta hasarlı binalarla ilgili sorunların bir an önce giderilmesi konusunda bir kez daha kamuoyu nezdinde uyardı. "Bugün alacağımız önlemler, yarın büyük acıların önüne geçebilir. Yetkilileri, bu sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.