Sümer, ‘don’ afetini Meclis’e taşıdı
Sümer, ‘don’ afetini Meclis’e taşıdı
CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Adana ve başta Çukurova Bölgesinde yaşanan don olayını ve çiftçinin yaşadığı sorunları” Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Orhan Sümer, “Çiftçinin ürünü bir litre mazot almaya yetmiyor” dedi.
ÇİFTÇİ DON FELAKETİYLE SARSILDI
İKİTİDAR GÖRMEZDEN GELİYOR
Orhan Sümer, “Özellikle Adana ve Çukurova bölgesindeki tarım arazilerinde yaşanan don olayı çiftçiyi vurdu. Ürünlerin büyük kısmı zarar gördü, çiftçiler acil destek talebinde bulundu. Bakanlık, acilen zarar tespitinde bulunup çiftçilere destek açıklamasında bulunmalıdır” şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİYE ACİL DESTEK PAKETİ ŞART
Orhan Sümer, daha sonra şunları dile getirdi:
“Çiftçiler için en önemli konulardan bir tanesi tarım sigortası. Bakanlık bu konuyu teşvik etmeli, kolaylaştırmalı ve destek sağlamalıdır. Ancak ne zaman bir felaket ile karşı karşıya kalınsa Bakanlık izleyici olarak kalıyor. Özellikle Türkiye narenciye üretimin büyük bir bölümünü karşılayan Çukurova Bölgesinde ‘don’ olayı çiftçilerimizi perişan etmiştir. Yeniden ekim başta olmak üzere Tarım Bakanlığı izleyici kalmamalıdır.
TARIM ÜRETİCİSİ DESTEKLENMEDİKÇE
MARKETTEKİ RAKAMLAR DÜŞMEYECEK
Çukurova'da son iki gecedir yaşanan dondurucu soğukların tarım ürünlerinde büyük zarara yol açmıştır. Eksi 6 dereceye kadar düşen hava sıcaklıkları, marul, lahana, sera karpuz fideleri, narenciye ve sert çekirdekli meyve ağaçlarını olumsuz etkilemiştir. Ürünlerin zarar görmesi bir yana çiftçilerimizin zararı mutlaka karşılanmalıdır. Çukurova bölgesi Türkiye’nin yaş meyve ve sebze üretiminde, ihracatında en önemli paya sahip yaşanan zarardan iç piyasanın ve ihracatın olumsuz etkilenebileceği aşikardır. Bu konuda çiftçilerin Bakanlıktan başka kapısını çalabileceği bir kurum bulunmuyor”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.