SUSUZLUK VURACAK!
SUSUZLUK VURACAK!
Adana’da yağışın olmayışı çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Karaisalı’da yaklaşık 2 bin 326 hektar alanı sulayan Nergizlik Barajı, kuraklıktan dolayı sınır değerin altına düştü, ne bahçelere, ne tarlalara su veriliyor.
KURAKLIK VERİMİ DÜŞÜRECEK
Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, kuraklığın her geçen gün etkisini artırdığını belirterek, bu durumun önümüzdeki yıl başta hububat olmak üzere birçok üründe verimi azami düzeyde düşüreceğini söyledi.
SUYUMUZ BOŞA GİDİYOR
Suya en çok gereksinim duyan sektörün tarım olduğuna dikkat çeken İncefikir, “Tarıma harcanan suyun büyük bölümü sulama tekniğindeki aksaklıklardan boşa gidiyor. Sulamada, modern yöntemler kullanılmalı” dedi.
SULAMADA MODERN YÖNTEME GEÇİLECEK
Bu arada Tarım ve Orman Bakanlığı, Aşağı Seyhan Ovası sulama projelerini 11 milyar liraya rehabilite edecek. Tarım arazileri, Seyhan Barajı'ndan basınçlı boru şebekesi ile sulanacak. İhalenin bu yıl bitmeden yapılması planlanıyor.
Kuraklık korkutuyor, her üründe verim düşecek!
Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, yaptığı açıklamada, kuraklığın yağışın uzun yıllar ortalamasından daha az gerçekleşmesi ile ortaya çıkan doğal bir iklim olayı olduğuna değinerek, tarım sektöründe kuraklığın anlamının, diğer sektörlere göre daha farklı olduğunu söyledi. İncefikir,
“Çünkü bitkiler için yıl içerisinde yağan toplam yağıştan çok, büyüme dönemlerinde bitki kök bölgesinde var olan su daha önemlidir. Dolayısı ile bitkilerin çıkış ve gelişme döneminde ihtiyaç duydukları suyun toprakta bulunamaması, tarımsal kuraklık olarak adlandırılır. Ülkemizin, küresel ısınmanın muhtemel etkileri açısından, risk grubu ülkeler arasında yer aldığı, gelecekte özellikle Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerimizin iklim değişikliğinden daha çok etkileneceği tahmin edilmektedir. Tarımsal kuraklığın olumsuz etkilerini azaltmak, kuraklık olmadan önceki dönemlerde alınacak tedbirler ve kuraklığın yaşandığı dönemlerde yapılacak doğru planlamalarla mümkündür. Bu nedenle, kuraklıktan önceki dönemde alınacak tedbirler ve kuraklık yaşanırken atılacak adımlar ayrı ayrı planlanmalıdır. Yağışların devamlılığını sağlayarak, su arzını artırmak elimizde olmasa da kuraklıktan kaynaklanan olumsuz etkileri azaltmak elimizdedir.” diye konuştu.
Ülkemizde bazı yıllarda yıllık buğday üretim miktarları ülke ihtiyacının üstünde olurken bazı yıllarda ise ülke ihtiyacını karşılayamadığını anlatan İncefikir, bunun nedeninin tarım faaliyetleri ile iklim arasındaki sıkı ilişki olduğunu dile getirdi. İncefikir, şunları kaydetti: “Suya en çok gereksinim duyan sektör tarımdır. Tarıma harcanan suyun büyük bir bölümü sulama tekniğindeki aksaklıklardan dolayı boşa gitmektedir. Sulamada, geleneksel yöntemler yerine modern yöntemler kullanılmalıdır. Günümüzde çiftçilerin büyük bir bölümü tarlaya su basarak, ya da suyu paralel hendeklerden akıtarak sulamakta ve suya yön vermek için yerçekiminden yaralanmaktadır. Bu durumda bitkiler suyun çok azını emmekte geri kalanı ise toprağa karışmaktadır. Bu uygulama birçok yerde suyun boşa gitmesine ve kirlenmesine yol açmaktadır. Aynı zamanda toprağın aşınma, suyla dolma ve tuzlanması sonucunda verimini yitirmesine de neden olmaktadır. Günümüzde su gereksinimini neredeyse yarıya indiren çok daha verimli ve çevreye çok daha az zarar veren yöntemler bulunmaktadır. Sulama tekniklerinden en verimli olanı yağmurlama ve damlatmalı sulama sistemidir. Yağmurlama veya damlatmalı sulama sistemi, su kullanımını yüzde 70 azaltırken, ürün miktarını ise yüzde 90 artırmaktadır. Ancak bu sistemlerden ülkemizde çok az faydalanılmaktadır.”
BAKAN PAKDEMİRLİ MÜJDE VERMİŞTİ
Geçtiğimiz ay Adana’ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, İmamoğlu Sulama Projesi'nin 4. kısmında incelemelerde bulunmuştu. Bakan Pakdemirli, İmamoğlu Sulama Projesi'nin Adana çiftçisi ve üreticisi için son derece önemli olduğunu belirterek, proje sayesinde 110 bin hektarlık alanın sulanacağını kaydetmişti. Pakdemirli, özetle şunları söylemişti: "İmamoğlu, Sarıçam, Ceyhan, Kozan ve Yüreğir ilçelerini ilgilendiren bu projemizin su kaynağı Yedigöze Barajı. Seyhan Nehri üzerinde olan bu projemiz, toplam 110 bin hektar alanı kapsayacak. Şu ana kadar 25 bin hektarını bitirdik, 26 bin hektarında şu an inşaat devam ediyor, 19 bin hektarla ilgili de çok kısa bir süre içinde ihaleye çıkıyoruz. Önümüzde daha 40 bin hektarlık proje alanı var. Proje kapsamında 110 bin kişi istihdam edilecek. Projenin toplam maliyeti 4 milyar lira. Bu tutarın üçte biri kadar harcama yapıldı. Kalan kısım için de ödenek ayırdık, en kısa sürede projeyi bitireceğiz. İmamoğlu Sulama Projesi'nin 4'üncü kısmı yaklaşık 27 bin hektarlık bir alan. Yani aşağı yukarı dörtte birini kapsıyor. 2021 öncesi bunun dörtte biri yani 6 bin 200 hektarlık bir alan sulamaya hazır hale getirildi. 2021 yılında da yine 10 bin hektar daha alanı sulamaya açmayı hedefliyoruz. Bu ay itibarıyla da yine 4 bin 800 hektar daha alan sulamaya hazır. Burada da en az 300 milyon lira zirai gelir artışı ve 26 bin kişiye ek istihdam olacak bu proje, Bakanlığımız, Devlet Su İşleri için takip ettiğimiz çok önemli projelerden bir tanesi. Burası da bu yılın maliyetleriyle 535 milyon liraya mal olacak bir proje. Seyhan Barajı'ndan sulanmakta olan tarım arazilerinin basınçlı boru şebekesine çevrilmesi işinin planlanması çalışmaları tamamlanarak 2021 yılı içinde, yani bu yıl aralık ayı bitmeden bu işin de proje ihalesine çıkacağımızı tekrar duyurmak istiyorum."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.