Vali Elban, Tarla Balıkçılığı yapılacak Adalı’yı ziyaret etti, sorunları dinledi
Vali Elban, Tarla Balıkçılığı yapılacak Adalı’yı ziyaret etti, sorunları dinledi
Adana Valisi Süleyman Elban, tarla balıkçılığı yapılacak Karataş ilçesine bağlı Adalı ile Bebeli mahallelerini ziyaret ederek, halkın sorunlarını dinledi.
Vali Elban, Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Ali Tekin, Karataş Kaymakamı Selami Alper Özkan ve Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz ile birlikte iki mahallede, kahvede çay içip vatandaşlarla sohbet etti, talep ve beklentilerini dinledi.
Vali Elban, burada yaptığı konuşmada, vatandaşlarla bir araya gelmekten mutlu olduğunu anımsatarak, “Her fırsatta Adana’nın çeşitli ilçelerini ve mahallelerini ziyaret ediyorum. Vatandaşın istek ve taleplerini kendisinden duymak benim için çok önemli. Her zaman yanınızda olduğumuzu bilin” dedi.
Bu arada, Adana Valisi Süleyman Elban’ın ziyaret ettiği Karataş ilçesi Adalı mahallesine Türkiye’nin ve Avrupa’nın ilk ve tek su ürünleri tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi kuruluyor. Kuruluş Protokolü, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından mart ayı içerisinde onaylanmıştı.
ADALI TARLA BALIKÇILIĞI İLE BÜYÜK ÖNEM KAZANACAK
Organize Sanayi Bölgesi Adalı mahallesinde, Ceyhan nehrinin Akdeniz'e döküldüğü yerdeki 6 bin 337 dekar alanda kurulacak.
Organize Sanayi Bölgesi’nde içerisinde tatlı su, acı su ve deniz suyunda yaşayabilen su ürünleri üretilecek. Bunlar içerisinde yerli türler olacağı gibi, ülkemizde doğal olarak bulunmayan ve dolayısıyla yurtdışından getirtilerek üretilecek yabancı (egzotik) türler de yer alacak.
Yerli türler arasında; çipura, levrek, granyöz, lahoz, mercan, sazan, tilapia, karabalık, vb; akışkan sistem denilen, suyun havuzların bir tarafından girip karşı tarafından drene edildiği sistemlerde üretilebilicek, yabancı türlerin ancak kapalı devre üretim sistemi denen bir teknikle üretimleri söz konusu olacak.
3 BİN İSTİHDAM 250 MİLYON DOLAR İHRACAT
Proje kapsamında organize sanayi bölgesinde; tarla balıkçılığı yapılmak üzere işletmeler kurulacak, işletmelerde tatlı su balıkları, tuzlu su balıkları ve kabuklu deniz ürünleri yetiştirilecek. Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyete geçmesiyle yılda 60 bin ton su ürünleri üretimi yapılması, çoğunluğu kadın olmak üzere 3 bin kişiye istihdam sağlanması, parasal olarak ise 350 milyon dolar hasıla ve 250 milyon dolar ihracat hedefleniyor.
Bu bölgede enerji ihtiyacı saha içerisinde planlanan 20 megawat güneş enerjisinden karşılanacak; yeşil, çevreci ve sıfır atık projesinin uygulanacağı, arıtma tesisinin ileri arıtma tesisi olarak dizayn ve inşa edileceği yeşil bir organize sanayi olması planlanıyor. Yetkililer, tarla balıkçılığının sadece Adana için değil, Türkiye için de önemli bir yere sahip olduğunu anımsatıyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.