Çiğdem Çetin
Köşe Yazarı
Çiğdem Çetin
 

Geç Gelen Adalet , Adalet Değildir.

Adil ve makul sürede yargılanma hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Bir yargılamanın tüm hususları değerlendirilip hızlıca sübuta varılması gerekliliğini ifade etmektedir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. Maddesinde adil yargılanma hakkı çerçevesinde açıkça bir kimsenin makul sürede yargılanma hakkına sahip olduğu belirtilmiştir. Bununla birlikte iç hukukumuzun en üst normu olan Anayasa’da da 141. Maddede ‘’Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması, yargının görevidir‘’ şeklinde bu hak güvence altına alınmıştır.  Ancak ülkemizde maalesef ki mahkemelerin iş yoğunluğu ve başkaca birçok sebepten ötürü yargılamalar çok uzun sürelerde sonuçlanmaktadır. Bu hakkı ihlal edilen kişilerin Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı bulunmaktadır.  Ancak Anayasa Mahkemesi 10. 10. 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Keser Altıntaş 2023/18536 başvuru numaralı kararında bireysel başvuruya konu olan adil sürede yargılanma hakkının ihlali konulu başvuruların 10. 03. 2023 tarihinden sonrakilerde düşme kararı verileceği kararını vermiştir.  Ülkemiz iç hukukunda henüz bu konuda başka bir hak arama yolu bulunmadan Anayasa Mahkemesi’nin 10. 03. 2023 tarihinden itibaren yapılan başvurularda düşme kararı vereceği hakkındaki kararı ile birlikte ne yazık ki halihazırdaki uygulamalarda bile düzenli işlemeyen adalet sisteminin iyice kırılmasına neden olmuştur.  Henüz ülkemizde yargılamaların uzaması sorununa çözüm getirecek uygulamalar bulunmadan ve bu başvuruların yoğunluğunun gözönüne alınmadan böyle bir karar verilmesi hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Şayet Anayasa’nın 36. Maddesi; “Herkes, meşrû vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir. Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz” olarak belirtilmiştir.  Bu sebepten dolayı Anayasa Mahkemesi’nin 10. 03. 2023 tarihinden sonra yapılan bireysel başvuruları da incelemeye devam etmesi gerekmektedir.
Ekleme Tarihi: 11 Ekim 2023 - Çarşamba

Geç Gelen Adalet , Adalet Değildir.


Adil ve makul sürede yargılanma hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa ile güvence altına alınmıştır. Bir yargılamanın tüm hususları değerlendirilip hızlıca sübuta varılması gerekliliğini ifade etmektedir.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. Maddesinde adil yargılanma hakkı çerçevesinde açıkça bir kimsenin makul sürede yargılanma hakkına sahip olduğu belirtilmiştir. Bununla birlikte iç hukukumuzun en üst normu olan Anayasa’da da 141. Maddede ‘’Davaların en az giderle ve mümkün olan süratle sonuçlandırılması, yargının görevidir‘’ şeklinde bu hak güvence altına alınmıştır. 
Ancak ülkemizde maalesef ki mahkemelerin iş yoğunluğu ve başkaca birçok sebepten ötürü yargılamalar çok uzun sürelerde sonuçlanmaktadır. Bu hakkı ihlal edilen kişilerin Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı bulunmaktadır. 
Ancak Anayasa Mahkemesi 10. 10. 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Keser Altıntaş 2023/18536 başvuru numaralı kararında bireysel başvuruya konu olan adil sürede yargılanma hakkının ihlali konulu başvuruların 10. 03. 2023 tarihinden sonrakilerde düşme kararı verileceği kararını vermiştir. 
Ülkemiz iç hukukunda henüz bu konuda başka bir hak arama yolu bulunmadan Anayasa Mahkemesi’nin 10. 03. 2023 tarihinden itibaren yapılan başvurularda düşme kararı vereceği hakkındaki kararı ile birlikte ne yazık ki halihazırdaki uygulamalarda bile düzenli işlemeyen adalet sisteminin iyice kırılmasına neden olmuştur. 
Henüz ülkemizde yargılamaların uzaması sorununa çözüm getirecek uygulamalar bulunmadan ve bu başvuruların yoğunluğunun gözönüne alınmadan böyle bir karar verilmesi hukuk devleti ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Şayet Anayasa’nın 36. Maddesi; “Herkes, meşrû vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakkına sahiptir. Hiçbir mahkeme, görev ve yetkisi içindeki davaya bakmaktan kaçınamaz” olarak belirtilmiştir. 
Bu sebepten dolayı Anayasa Mahkemesi’nin 10. 03. 2023 tarihinden sonra yapılan bireysel başvuruları da incelemeye devam etmesi gerekmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.