Emek verene emekçi, emektar, emekli diyorken; 8 saatlik iş günü mücadelesinin simgesiolarak kutlayana Mayıs işçisi deriz. Mayıs işçisini Dünya üzerinde bayramlaştırıp resmi tatilyapana da direnişçi deriz. Tarihte nasıl direniş yapılmış göz atalım. Dünya’da ilk kez 1856yılında Avusturya’da taş ve inşaat işçileri, günde sekiz saatlik iş günü için Melbourne Üniversitesinden Parlamento Evine kadar bir yürüyüş düzenleyerek başlanmıştır. 1 Mayıs 1886da Amerika İşçi Sendikaları Konfederasyonu önderliğinde işçiler günde 12 saat, haftada 6 gün olan çalışma takvimine karşı, günlük 8 saatlik çalışma talebiyle iş bıraktılar. Emekse emek, olayın güzel yanı ise siyah ve beyaz işçilerinin yan yana yürümüş olmaları sonucunda önyargı duvarı da yıkılmasıdır. Düşünün ki sokaklar görsel sanat şöleni gibi her yer rengini bulmaya çalışan insan hak yürüyüşü değil artık koşan sanat eseri gibi cümbüş… Bundan sonraki yıllarda ne yazık ki işçi sloganları değil; işçi kanı yasal baskılarla susturulmuştur. Sonraları Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada Birlik, mücadele ve dayanışma günü; olarak kutlanmasına karar verildi. Zamanla 8
saatlik iş günü birçok ülkede resmen kabul edildi. Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatının 1889 Paris Kongresi'nde (II. Enternasyonalin 1. Kongresi), işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda bir günün ortak bayram ilan edilmesi benimsendi. Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine bu gün 1 Mayıs; olarak belirlendi.
Türkiye;de dünyadaki olaylardan farksız olaylar yaşamadı.1 Mayıs ilk kez 1921;de kutlandı. Türkiye Sosyalist Fırkasının (TSF) çağrısı üzerine İstanbul işçileri mayısın birinci pazar günü tatil yapar. Ve Ankara;da ise Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkileri çerçevesinde, 1 Mayıs 1922;de işçi bayramı kutlanır. Cumhuriyetin ilanından sonra 27 Mayıs 1935 tarihli ;Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunile 1 Mayıs "Bahar Bayramı; olarak kabul edilir. 50 yıl aradan sonra ilk açık 1 Mayıs kutlaması, 1975 yılında İstanbul Tepebaşı'nda bir gazinoda yapılır.
İstanbul Taksim;de 1977'deki 1 Mayıs mitingi sırasında çıkan olaylarda 37 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralanır. 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 30 yıla yakın aradan sonra Nisan 2009;da ;Emek ve Dayanışma Günü" olarak resmi tatil ilan edilir. Böylece
1 Mayıs işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazanmıştır.Daha sonraları bir çok alana dokunmuştur.Bunlardan bir tanesi de 1951 yılında kabul edilen Türkiye;de Telif Hakları, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK) tarafından bilimsel ve edebi yayınları, güzel sanatlar ile müzik eserlerini ve filmleri kapsayan hak sahiplerine maddi ve manevi haklar tanıyarak korunmuş olmasıdır. Siyasi eylem deyin, 8 saatlik hak yürüyüşü deyin günümüzde geldiğimiz nokta sosyalist ülkelerde (Çin, Kuzey Kore, Vietnam, Laos, Küba, Venezuela, Nepal, Bolivya) ve daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs;ı işçiler büyük kitle gösterileriyle kutlanmaktadır.