Meliha Savaş
Köşe Yazarı
Meliha Savaş
 

Emeği için mücadele edenler

Ülkemizde “Emek ve Dayanışma Günü ”adıyla 2008 yılından bu güne resmi bayram olarak kutlanmakta olan 1 Mayıs, 1 Mayıs İşçi Bayramı olarak da adlandırılmaktadır. Birçok ülke gibi Türkiye’de de İşçi Bayramı, resmi tatil ilan edilmiş ve ülke genelinde başta işçi örgütleri olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinin organizasyonuyla ve halkın katılımıyla anma ve kutlama etkinlikleri düzenlenmektedir. İşçi sınıfı toplumun büyük bir kısmını kapsamaktadır. İşçilerin dayanışma içerisinde olması birçok sosyal haklara kavuşması anlamına gelmektedir. Kanunlarla verilmiş ve evrensel bir hak olan grev hakkı, çalışan ile işveren arasındaki birçok anlaşmazlıkta uygulanan bir haktır. Emek her zaman kutsal bir hak olup; işverenlerce emeğin karşılığı ödenmelidir. Birçok ülkede emeğin karşılığı tam olarak hiçbir zaman ödenemez.  Emeğinin karşılığını alamayan insanlar her 1 Mayıs’ta meydanlara inerek adil gelir dağılımı ve insanca çalışma ve yaşam haklarının sağlanması için dünyada ve ülkemizde pek çok etkinlikler, gösteriler hem de coşkulu kutlamalar yapmaktadır. Emperyalizm ve sömürüye karşı ‘’Bütün ülkelerin işçileri, birleşin’’ sloganı ile meydanlara dökülen işçi, emekçi sınıfı çalışanlar, tüm dünya işçileri birbirlerinin kardeşidir ve tüm dünyadaki işçiler birleşmelidir, sloganları ile her 1 Mayıs’ta emeğin kutsallığı ve adil gelir dağılımı için mücadele etmektedirler. Ülkemizde ve dünya da, geçmişte kanlı ve acı olaylara sahne olmuş 1 Mayıs’ların artık kardeşlik ve barış ortamında geçmesini diliyor ve sadece işçi sınıfının değil tüm insanların hakları için mücadele edenleri selamlıyoruz.
Ekleme Tarihi: 30 April 2025 - Wednesday

Emeği için mücadele edenler


Ülkemizde “Emek ve Dayanışma Günü ”adıyla 2008 yılından bu güne resmi bayram olarak kutlanmakta olan 1 Mayıs, 1 Mayıs İşçi Bayramı olarak da adlandırılmaktadır. Birçok ülke gibi Türkiye’de de İşçi Bayramı, resmi tatil ilan edilmiş ve ülke genelinde başta işçi örgütleri olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütlerinin organizasyonuyla ve halkın katılımıyla anma ve kutlama etkinlikleri düzenlenmektedir. İşçi sınıfı toplumun büyük bir kısmını kapsamaktadır. İşçilerin dayanışma içerisinde olması birçok sosyal haklara kavuşması anlamına gelmektedir. Kanunlarla verilmiş ve evrensel bir hak olan grev hakkı, çalışan ile işveren arasındaki birçok anlaşmazlıkta uygulanan bir haktır.
Emek her zaman kutsal bir hak olup; işverenlerce emeğin karşılığı ödenmelidir. Birçok ülkede emeğin karşılığı tam olarak hiçbir zaman ödenemez.  Emeğinin karşılığını alamayan insanlar her 1 Mayıs’ta meydanlara inerek adil gelir dağılımı ve insanca çalışma ve yaşam haklarının sağlanması için dünyada ve ülkemizde pek çok etkinlikler, gösteriler hem de coşkulu kutlamalar yapmaktadır.
Emperyalizm ve sömürüye karşı ‘’Bütün ülkelerin işçileri, birleşin’’ sloganı ile meydanlara dökülen işçi, emekçi sınıfı çalışanlar, tüm dünya işçileri birbirlerinin kardeşidir ve tüm dünyadaki işçiler birleşmelidir, sloganları ile her 1 Mayıs’ta emeğin kutsallığı ve adil gelir dağılımı için mücadele etmektedirler. Ülkemizde ve dünya da, geçmişte kanlı ve acı olaylara sahne olmuş 1 Mayıs’ların artık kardeşlik ve barış ortamında geçmesini diliyor ve sadece işçi sınıfının değil tüm insanların hakları için mücadele edenleri selamlıyoruz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.