Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği davalık oldu

GÜNDEM 28.08.2025 - 14:26, Güncelleme: 28.08.2025 - 14:26 250 kez okundu.
 

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği davalık oldu

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği Değişikliklerine dava açtı. Dava dilekçesinde, söz konusu değişikliklerin belediyelere verilen denetim ve kontrol görevlerinin, Enerji Verimliliği Kanunu’nda yer almadığına dikkat çekildi. Birliğin internet sitesindeki davayla ilgili şu bilgiler paylaşıldı:
“24 Haziran 2025 tarihli ve 32936 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hakkında Birliğimizce Danıştay nezdinde iptal davası açılmıştır. Dava dilekçemizde şu gerekçelere yer verilmiştir: Anayasa’nın 127. maddesi uyarınca, mahalli idarelerin görev ve yetkilerinin yalnızca kanunla düzenlenmesi gerekirken denetim ve kontrol sorumluluğu Yönetmelikle getirilmiştir. Belediyelere verilen denetim ve kontrol görevleri, Enerji Verimliliği Kanunu’nda da yer almamaktadır. Denetimlerin belediyelere bırakılması uygulamada da ciddi sıkıntılar yaratacaktır. Yönetmeliğin “gerekli önlemler alınır” gibi belirsiz ifadeler içermesi belediyeler açısından öngörülebilir değildir. Belediyelerin denetimleri ya doğrudan ya da hizmet satın almak suretiyle yaptırmak zorunda bırakılması, mali açıdan ek yük getirecek; personel yetersizliği nedeniyle de uygulamada ciddi aksaklıklar doğuracaktır. Davadaki gelişmeler ayrıca belediyelerimizle paylaşılacaktır”
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği Değişikliklerine dava açtı. Dava dilekçesinde, söz konusu değişikliklerin belediyelere verilen denetim ve kontrol görevlerinin, Enerji Verimliliği Kanunu’nda yer almadığına dikkat çekildi. Birliğin internet sitesindeki davayla ilgili şu bilgiler paylaşıldı:



“24 Haziran 2025 tarihli ve 32936 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” hakkında Birliğimizce Danıştay nezdinde iptal davası açılmıştır.
Dava dilekçemizde şu gerekçelere yer verilmiştir:
Anayasa’nın 127. maddesi uyarınca, mahalli idarelerin görev ve yetkilerinin yalnızca kanunla düzenlenmesi gerekirken denetim ve kontrol sorumluluğu Yönetmelikle getirilmiştir.
Belediyelere verilen denetim ve kontrol görevleri, Enerji Verimliliği Kanunu’nda da yer almamaktadır.
Denetimlerin belediyelere bırakılması uygulamada da ciddi sıkıntılar yaratacaktır.
Yönetmeliğin “gerekli önlemler alınır” gibi belirsiz ifadeler içermesi belediyeler açısından öngörülebilir değildir.
Belediyelerin denetimleri ya doğrudan ya da hizmet satın almak suretiyle yaptırmak zorunda bırakılması, mali açıdan ek yük getirecek; personel yetersizliği nedeniyle de uygulamada ciddi aksaklıklar doğuracaktır. Davadaki gelişmeler ayrıca belediyelerimizle paylaşılacaktır”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.