DEPREMDE YLIKILAN YAŞAM
DEPREMDE YLIKILAN YAŞAM
Asrın depremi olarak belirtilen ve 11 İl’imizi derinden etkileyen 6 Şubat Depremi: binlerce insanımızın ölümüne neden oldu. Uygarlıkların beşiği olan Antakya depremden en çok etkilenen İl’lerin başında geliyor. Üç Semavi Din için büyük önem taşıyan Antakya’da EZAN sustu, ÇAN çöktü, HAVRA yıkıldı… İskenderun’un bir kısmı denize karıştı…
Binlerce insanımızın enkaz altında kaldığı, yüzbinleri geçen sayıda binanın yıkıldığı, halen enkazların kaldırılamadığı, yaraların sarılamadığı kadim kent Antakya ayağa kalkmaya çabalıyor.
Altyapının hasar gördüğü, su-elektrik ve doğalgazın kesildiği, yıkılan binalar yüzünden yolların kapanması nedeniyle yardımların zamanında ulaştırılamadığı, can pazarının yaşandığı Antakya, 6 Şubat Depreminde yıkımlardan ve ölümlerden payını aldı.
ASRIN DEPREMİ’ni yaşayan ŞAHİYE SAY; aynı zamanda bir gazeteci olarak yaşadıklarını, gözlemlerini, insanların çaresizliğini ve yıkılan yaşamları, kaybolan hayalleri, depremin yarattığı tahribatı, enkaz altında kalan bedenleri ve zamansız gelen mahşeri; “DEPREMDE YIKILAN YAŞAM” adlı kitabıyla gözler önüne seriyor.
Toplumsal sorumluluk anlayışıyla harekete geçen ve adeta hayatta kalma mücadelesi olarak değerlendirebileceğimiz kitabında ŞAHİYE SAY; bir yandan çaresizlik içerisinde kalacak yer arayışını sürdürürken, yaşadığı tüm zorluklara rağmen gazetecilik dürtüsüyle de, “BEN” değil “BİZ” anlayışıyla tüm depremzedelerin sesi oldu.
Depremde yıkılan yaşamları ve 11 İl’de milyonlarca kişiyi etkileyen ASRIN DEPREMİ’ni anlatan kitapta ŞAHİYE SAY; bir çok medeniyete evsahipliği yapmış olan Antakya’da günümüze kadar kardeşçe birlikte yaşayan insanların deprem karşısındaki çaresizliğine dikkat çekiyor.
Depremin hemen ardından yaşananları ve deprem sonrası gerek arama-kurtarma çalışmalarını, gerek yardımları ve gerekse de enkaz kaldırma çalışmalarını kitabında tarafsız bir gözle objektif olarak aktaran Şahiye Say; kadim kent Antakya’nın tarihi dokusuna da vurgu yaparken; “Ezan sustu, Çan çöktü, Havra yıkıldı” diyerek; kardeşçe birlikte yaşayan 3 büyük Din’e mensup insanların acı ve çaresizlik karşısındaki sınavına tanıklık etti.
HABER PEŞİNDE GEÇEN BİR ÖMÜR!
Samandağlı gazeteci Şahiye SAY da depremden etkilenenlerden birisi… Depremde evi yıkılan ve kızkardeşini kaybeden Şahiye Say ömrünü gazeteciliğe adamış bir idealist.
1983’te ortağıyla birlikte Doğuş Gazetesi’ni yayın hayatına hazırlayan, 1987’de Çağdaş Gazetesi’ni kurup yöneten ŞAHİYE SAY; 1988’de kurduğu Samandağ Gazetesi ile yerelde yayıncılık yapıyor.
Haber ve röportaj dallarında 16 ödül alan, sürekli basın kartı sahibi ŞAHİYE SAY’ın daha önce “Dikenli Koza (2003), Dünden Bugüne Samandağ (2004), Su Tanecikleri (2020), Ayrıntılar ve Ötesi (2021), Sihirler (2022) ve AN’lar (2023) olmak üzere yayımlanmış 6 kitabı bulunuyor.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunu olan Şahiye SAY; 7 Nisan 2014’de geçirdiği trafik kazasında 2 kez beyin ve 3 kez sağ kol ameliyatı geçirmesine ve tedavisi hala sürmesine rağmen, aktif gazetecilik yapmaya devam ediyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.