GÜRER'DEN TARIMDA ZİRAİ DON VE KURAKLIK UYARISI

EKONOMİ 21.05.2025 - 14:23, Güncelleme: 21.05.2025 - 14:23 2411 kez okundu.
 

GÜRER'DEN TARIMDA ZİRAİ DON VE KURAKLIK UYARISI

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında zirai don ve kuraklığın tarım sektörünün üzerinde olup olmadığını değerlendirdi.
 Gürer, "Zirai donun ürünlerin üzerindeki olumsuz etkisi 60 ilde hissedildi. Bu konuda bir komisyon oluşturuldu. Meclisteki tüm siyasi partilerin katıldığı bu komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Bölgelerde sürekli denetim, izleme ve değerlendirme yapıldıktan sonra bir rapor hazırlanacak" dedi. Zirai donun özellikle bahçede büyük kayıplara neden olduğunu söyleyen Gürer, "Elma, üzüm, kayısı, ceviz ve badem gibi bahçe ağaçlarında bu yıl, geçmiş 50 parçalı rekolte kayıpları var. Bazı ağaçlarda yapraklanma başlamasına rağmen çiçek olmadığı için ürün yok. Ancak cevizde çoğu bölgede yaprak bile yok. Ceviz ağaçlarının büyük bir bölümünde ürün verme olasılığı ortadan kalkıyor" diye konuştu. "İKİ YILLIK KAYIP OLUŞTU" CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle Amasya elmasında yaşanan soruna dikkat ederek, "Bölgemizde misket elması, belli bir şekilde bakımı var. Amasya olarak da bilinen bu elma bir yıl verir, bir yıl vermez. Bu yıl verim dönemiydi” dedi. Kuraklık konusuna da değinen Gürer, "Beklenen yağışlar gerçekleşmedi. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yayımlanan fenolojik değerlendirmelere göre kuraklık durumu iyi değil. Buğdayda rekolte kaybı bu yıl bekleniyor. Bazı aralıklarla kar yağışları fayda sağlıyor ancak diğer sorunlar devam ediyor" dedi. "KANUN TEKLİFİMİZİ MECLİS'E SUNDUK" Gürer, tarım sektöründeki krizlere çözüm önerilerini de paylaştı. "Kuraklığı ve donu dikkate alarak bir kanun teklifini Meclis'e sunduk. Tüm çiftçi borçları en az üç yıl süreli ertelemeli ve faizleri silinmeli. Ayrıca, geliri olmayan, ilaç ve gübre alamayan çiftçilere kredi desteği sağlanmalı. TARSİM'in üreticiyi gözetecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyor" diye konuştu. Gürer, “TARSİM, üreticinin ürün dostu gibi davranmak yerine, üreticinin yanında olacak bir kimliğe kavuşmalıdır. 'ÇKS yok, TARSİM'i yok, ben buna destek veriyorum' demek, oradaki ağacın ve ürünü yok olmak göz yummaktır” dedi.
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında zirai don ve kuraklığın tarım sektörünün üzerinde olup olmadığını değerlendirdi.

 Gürer, "Zirai donun ürünlerin üzerindeki olumsuz etkisi 60 ilde hissedildi. Bu konuda bir komisyon oluşturuldu. Meclisteki tüm siyasi partilerin katıldığı bu komisyon çalışmalarını sürdürüyor. Bölgelerde sürekli denetim, izleme ve değerlendirme yapıldıktan sonra bir rapor hazırlanacak" dedi.
Zirai donun özellikle bahçede büyük kayıplara neden olduğunu söyleyen Gürer, "Elma, üzüm, kayısı, ceviz ve badem gibi bahçe ağaçlarında bu yıl, geçmiş 50 parçalı rekolte kayıpları var. Bazı ağaçlarda yapraklanma başlamasına rağmen çiçek olmadığı için ürün yok. Ancak cevizde çoğu bölgede yaprak bile yok. Ceviz ağaçlarının büyük bir bölümünde ürün verme olasılığı ortadan kalkıyor" diye konuştu.
"İKİ YILLIK KAYIP OLUŞTU"
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle Amasya elmasında yaşanan soruna dikkat ederek, "Bölgemizde misket elması, belli bir şekilde bakımı var. Amasya olarak da bilinen bu elma bir yıl verir, bir yıl vermez. Bu yıl verim dönemiydi” dedi.
Kuraklık konusuna da değinen Gürer, "Beklenen yağışlar gerçekleşmedi. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yayımlanan fenolojik değerlendirmelere göre kuraklık durumu iyi değil. Buğdayda rekolte kaybı bu yıl bekleniyor. Bazı aralıklarla kar yağışları fayda sağlıyor ancak diğer sorunlar devam ediyor" dedi.
"KANUN TEKLİFİMİZİ MECLİS'E SUNDUK"
Gürer, tarım sektöründeki krizlere çözüm önerilerini de paylaştı. "Kuraklığı ve donu dikkate alarak bir kanun teklifini Meclis'e sunduk. Tüm çiftçi borçları en az üç yıl süreli ertelemeli ve faizleri silinmeli. Ayrıca, geliri olmayan, ilaç ve gübre alamayan çiftçilere kredi desteği sağlanmalı. TARSİM'in üreticiyi gözetecek şekilde yeniden düzenlenmesi gerekiyor" diye konuştu.
Gürer, “TARSİM, üreticinin ürün dostu gibi davranmak yerine, üreticinin yanında olacak bir kimliğe kavuşmalıdır. 'ÇKS yok, TARSİM'i yok, ben buna destek veriyorum' demek, oradaki ağacın ve ürünü yok olmak göz yummaktır” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.