Hekimler göçüyor!

SAĞLIK-YAŞAM 13.10.2021 - 17:18, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1861+ kez okundu.
 

Hekimler göçüyor!

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, hekimlerin ülkemizde çalışmak yerine yurtdışında göçmen doktor olmayı tercih ettiklerini söyledi.
Adana Şehir Hastanesi önünde bir araya gelen hekim ve sağlık çalışanları, maaşlarının iyileştirilmesini istedi.  Açıklamaya, Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, hekimler SES Başkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz ve sağlık çalışanları da katıldı.   İki yıldır tüm hekim ve sağlık çalışanlarının canla başla mücadele ettiklerine dikkat çeken  Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının haklarının tarihinde görülmemiş şekilde gerilemeye başladığını söyledi. Menteş, “Angaryalar ve iş yükü de bir o kadar artmaya devam ediyor. Ekonomik ve özlük haklarımızdaki kayıplar, sağlık emekçilerinin omuzlarına yüklenen Covid-19 pandemisiyle mücadele sürecinde de devam etti” ifadelerini kullandı.    Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş   Menteş, bu süreçte 191’i hekim olmak üzere 477 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini bildirdi. Uzun saatler kesintisiz fazla çalışma, sık nöbet tutma, yoğun iş yükü, şiddete maruz kalma sağlık ortamlarının olağan hale dönüştüğünü anlatan Menteş, şöyle devam etti: “36 saat hastanelerden çıkamayan genç hekimler, mesai saati kavramı nedir bilmeyen uzmanlar bulunuyor. Kamunun yanı sıra, özel hastanelerde de yoğun emek harcayan hekimlerin emekleri sömürülmekte, şirket kurdurma ve ciro baskısı gibi ticari zorlamalar meslek onuruna yakışmayan uygulamalar ile karşılaşmaktadırlar. Sorunlarımız yalnızca çalışma saatleri, çalışma alanları, ödemeler ile sınırlı kalmamaktadır.  Mesleğimiz, güvencesizliğin en yaygın olduğu iş kollarından biri haline getirilmiştir. Bu değişim baskının, mobbingin, ayrımcılığın, eşitsizliğin ve kayırmacılığın alabildiğine yaygın hale gelmesine neden olmuştur. Son olarak da hekimler muayene sırasında hemşire veya sağlık personeli olmadan muayene yapmaya zorlanmış. Muayene süreleri ise 5 dakikaya düşürülmüştür. Bu 5 dakikada hastanın tüm anemnezini almamızı ve tanıyı koyarak tedavisini düzenlememiz istenmektedir.”   Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, ise “Salgın döneminde özel hastanelerde hekimler işten çıkarılırken, ücretlerini almazken Sağlık Bakanlığının göstermelik kararlar dışında tepkisiz kaldığını gördük. Kamu hastanelerinde de salgın döneminde işten atmaların devam ettiğine, mezun hekimlerin işe başlatılmadığına şahit olduk” dedi. Ökten, gelinen aşamada hekimlerin “Artık bu şartlarda çalışamıyoruz” diyerek istifa etiklerini bildirdi.
Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, hekimlerin ülkemizde çalışmak yerine yurtdışında göçmen doktor olmayı tercih ettiklerini söyledi.

Adana Şehir Hastanesi önünde bir araya gelen hekim ve sağlık çalışanları, maaşlarının iyileştirilmesini istedi.  Açıklamaya, Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, hekimler SES Başkanı Dr. Mürşit Enis Akyüz ve sağlık çalışanları da katıldı.

 

İki yıldır tüm hekim ve sağlık çalışanlarının canla başla mücadele ettiklerine dikkat çeken  Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının haklarının tarihinde görülmemiş şekilde gerilemeye başladığını söyledi. Menteş, “Angaryalar ve iş yükü de bir o kadar artmaya devam ediyor. Ekonomik ve özlük haklarımızdaki kayıplar, sağlık emekçilerinin omuzlarına yüklenen Covid-19 pandemisiyle mücadele sürecinde de devam etti” ifadelerini kullandı. 

 

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş


 

Menteş, bu süreçte 191’i hekim olmak üzere 477 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini bildirdi. Uzun saatler kesintisiz fazla çalışma, sık nöbet tutma, yoğun iş yükü, şiddete maruz kalma sağlık ortamlarının olağan hale dönüştüğünü anlatan Menteş, şöyle devam etti: “36 saat hastanelerden çıkamayan genç hekimler, mesai saati kavramı nedir bilmeyen uzmanlar bulunuyor. Kamunun yanı sıra, özel hastanelerde de yoğun emek harcayan hekimlerin emekleri sömürülmekte, şirket kurdurma ve ciro baskısı gibi ticari zorlamalar meslek onuruna yakışmayan uygulamalar ile karşılaşmaktadırlar. Sorunlarımız yalnızca çalışma saatleri, çalışma alanları, ödemeler ile sınırlı kalmamaktadır.  Mesleğimiz, güvencesizliğin en yaygın olduğu iş kollarından biri haline getirilmiştir. Bu değişim baskının, mobbingin, ayrımcılığın, eşitsizliğin ve kayırmacılığın alabildiğine yaygın hale gelmesine neden olmuştur. Son olarak da hekimler muayene sırasında hemşire veya sağlık personeli olmadan muayene yapmaya zorlanmış. Muayene süreleri ise 5 dakikaya düşürülmüştür. Bu 5 dakikada hastanın tüm anemnezini almamızı ve tanıyı koyarak tedavisini düzenlememiz istenmektedir.”

 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, ise “Salgın döneminde özel hastanelerde hekimler işten çıkarılırken, ücretlerini almazken Sağlık Bakanlığının göstermelik kararlar dışında tepkisiz kaldığını gördük. Kamu hastanelerinde de salgın döneminde işten atmaların devam ettiğine, mezun hekimlerin işe başlatılmadığına şahit olduk” dedi. Ökten, gelinen aşamada hekimlerin “Artık bu şartlarda çalışamıyoruz” diyerek istifa etiklerini bildirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.