KOP projesiyle yılda 77 sulama projesine destek sağlanabilmiş

GÜNDEM 02.12.2022 - 11:06, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 1313+ kez okundu.
 

KOP projesiyle yılda 77 sulama projesine destek sağlanabilmiş

CHP Milletvekili Gürer’in KOP Sulama Projeleriyle ilgili önergesine Bakan Varank yanıt verdi.
    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında projeye dahil olan illere yapılan destek miktarlarının açıklanması istemiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Varank, 2011 yılından bu yana 885 adet projeye toplam tutarında ödenek sağlandığını açıkladı. Yılda 77 proje destek alabilmiş.7 ile dağıtıldığında projelerinde yetersizliği daha somut  görülüyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi: “KOP bölgesinde kuraklığın önlenmesi, sulamada etkinliğin ve verimin artırılması amacıyla mevcut sulama sistemlerinin rehabilite edilmesi ve basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik olarak kaç sulama projesine ne kadar destek sağlanmıştır? Bu konuda dönüşüm sağlaması gereken çiftçi sayısı kaçtır? İllere göre projeden fayda sağlayan çiftçi dağılımı nedir? Hedeflenen dönüşümün sağlanması ne kadar sürede gerçekleşecektir?” CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank,”KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı; KOP Eylem Planı ve Bölge Kalkınma Programı kapsamında; Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı (KÖSİP) uygulamalarını, 2011 yılından bu yana İl Özel İdareleri (Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Yozgat), Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığı ile hayata geçirmektedir” dedi.  Bakan Varank, başka kuraklığın azaltılmasına yönelik çalışmalar olmak üzere sulama projeleri kapsamda, 2011 yılından bu yana 885 adet projeye toplam 877.59 milyon TL tutarında ödenek sağlandığını bildirdi. 2011 -2021 yıllarında fayda sağlayan toplam çiftçi sayısının 69 bin 755 kişi olduğunu belirten Bakan Varank, “ Çiftçi sayısının illere göre dağılımı incelendiğinde ilk üç sırada; Karaman, Konya ve Niğde illerimizin yer aldığı görülmektedir. Bu kapsamda Niğde ilimize; 149 proje için toplam ödenek verilmiş olup, sulamaya açılan alan 15.299 hektar, fayda sağlayan çiftçi sayısı ise 8.159 olmuştur” açıklamasında bulundu. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  7 ili kapsayan KOP bölgesinde Bakanlık verileri yıllara bölündüğünde sorunun varlığı görülüyor. Bölge sulama suyu konusunda en sorunlu bölgedir. Bu nedenle yatırımlar bu bağlamda yetersizdir. 2011 -2021 yıllarında fayda sağlayan toplam çiftçi sayısının 69 bin 755 kişi  olduğunu Bakan açıkladı.  Bölgede yılda 6977  çiftçi bu projelerden fayda sağlaması  ve illere göre de ayrıştırılması ile KOP projelerinin arttırılması gerektiği görülecektir. 7 yılda ortalama 77 proje oluşturulması bölge sorunlarının  yeterince görülmediğinin de yansımasıdır” dedi.  
CHP Milletvekili Gürer’in KOP Sulama Projeleriyle ilgili önergesine Bakan Varank yanıt verdi.

 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında projeye dahil olan illere yapılan destek miktarlarının açıklanması istemiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Varank, 2011 yılından bu yana 885 adet projeye toplam tutarında ödenek sağlandığını açıkladı. Yılda 77 proje destek alabilmiş.7 ile dağıtıldığında projelerinde yetersizliği daha somut  görülüyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“KOP bölgesinde kuraklığın önlenmesi, sulamada etkinliğin ve verimin artırılması amacıyla mevcut sulama sistemlerinin rehabilite edilmesi ve basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik olarak kaç sulama projesine ne kadar destek sağlanmıştır?

Bu konuda dönüşüm sağlaması gereken çiftçi sayısı kaçtır? İllere göre projeden fayda sağlayan çiftçi dağılımı nedir? Hedeflenen dönüşümün sağlanması ne kadar sürede gerçekleşecektir?”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank,”KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı; KOP Eylem Planı ve Bölge Kalkınma Programı kapsamında; Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı (KÖSİP) uygulamalarını, 2011 yılından bu yana İl Özel İdareleri (Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Yozgat), Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığı ile hayata geçirmektedir” dedi. 

Bakan Varank, başka kuraklığın azaltılmasına yönelik çalışmalar olmak üzere sulama projeleri kapsamda, 2011 yılından bu yana 885 adet projeye toplam 877.59 milyon TL tutarında ödenek sağlandığını bildirdi.

2011 -2021 yıllarında fayda sağlayan toplam çiftçi sayısının 69 bin 755 kişi olduğunu belirten Bakan Varank, “ Çiftçi sayısının illere göre dağılımı incelendiğinde ilk üç sırada; Karaman, Konya ve Niğde illerimizin yer aldığı görülmektedir. Bu kapsamda Niğde ilimize; 149 proje için toplam ödenek verilmiş olup, sulamaya açılan alan 15.299 hektar, fayda sağlayan çiftçi sayısı ise 8.159 olmuştur” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  7 ili kapsayan KOP bölgesinde Bakanlık verileri yıllara bölündüğünde sorunun varlığı görülüyor. Bölge sulama suyu konusunda en sorunlu bölgedir. Bu nedenle yatırımlar bu bağlamda yetersizdir. 2011 -2021 yıllarında fayda sağlayan toplam çiftçi sayısının 69 bin 755 kişi  olduğunu Bakan açıkladı.  Bölgede yılda 6977  çiftçi bu projelerden fayda sağlaması  ve illere göre de ayrıştırılması ile KOP projelerinin arttırılması gerektiği görülecektir. 7 yılda ortalama 77 proje oluşturulması bölge sorunlarının  yeterince görülmediğinin de yansımasıdır” dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.