Sarı Kantaron, hem şifa hem bereket

GÜNDEM 08.09.2025 - 12:37, Güncelleme: 08.09.2025 - 12:37 471 kez okundu.
 

Sarı Kantaron, hem şifa hem bereket

Altın sarısı çiçekleriyle doğaya görsel bir şölen katan, şifalı bitkilerin en bilinenlerinden sarı kantaron hem ormanları süslüyor hem de sağlık alanında önemli faydalar sağlıyor.
Çay ve yağ olarak sıkça kullanılan sarı kantaron; küçük yaralardan yanıklara, sıyrıklardan ülserlere kadar pek çok sağlık sorununda yararı bilimsel çalışmalarla da ortaya konmuş durumda. Orman Genel Müdürlüğü’nün internet sitesindeki bilgilere göre, ülkemizin dört bir yanında doğal olarak yetişen sarı kantaronun 96 türü bulunuyor ve bunlardan 46'sı endemik türler arasında yer alıyor. Haziran sonunda toplanmaya başlanan bitkinin hasadı ekim ayına kadar sürüyor. 8 Bin 692 Tonluk Faydalanma Planı OGM’nin, sarı kantaronun yayılış gösterdiği bölgelerde 16 bin 312 hektarlık alanda envanter ve planlama çalışması gerçekleştirdiği belirtildi. Bu çalışmalar sonucunda 8 bin 692 tonluk faydalanma planı hazırlanarak, planlar doğrultusunda sarı kantaronun üretim ve satışı gerçekleştiriliyor. Ayrıca sarı kantaron, arıcılığa katkı sağlamak amacıyla bal ormanlarında da yetiştiriliyor. Kayseri Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde, Kayseri Orman Fidanlık Şefliği'nde yetiştirilen sarı kantaronlar, bölgedeki 50 bal ormanına dikildi. Çiçeklenme süresi uzun olan türlerin tercih edilmesiyle arıcılıkta verimliliğin artırılması hedefleniyor.
Altın sarısı çiçekleriyle doğaya görsel bir şölen katan, şifalı bitkilerin en bilinenlerinden sarı kantaron hem ormanları süslüyor hem de sağlık alanında önemli faydalar sağlıyor.

Çay ve yağ olarak sıkça kullanılan sarı kantaron; küçük yaralardan yanıklara, sıyrıklardan ülserlere kadar pek çok sağlık sorununda yararı bilimsel çalışmalarla da ortaya konmuş durumda.
Orman Genel Müdürlüğü’nün internet sitesindeki bilgilere göre, ülkemizin dört bir yanında doğal olarak yetişen sarı kantaronun 96 türü bulunuyor ve bunlardan 46'sı endemik türler arasında yer alıyor. Haziran sonunda toplanmaya başlanan bitkinin hasadı ekim ayına kadar sürüyor.
8 Bin 692 Tonluk Faydalanma Planı
OGM’nin, sarı kantaronun yayılış gösterdiği bölgelerde 16 bin 312 hektarlık alanda envanter ve planlama çalışması gerçekleştirdiği belirtildi. Bu çalışmalar sonucunda 8 bin 692 tonluk faydalanma planı hazırlanarak, planlar doğrultusunda sarı kantaronun üretim ve satışı gerçekleştiriliyor.
Ayrıca sarı kantaron, arıcılığa katkı sağlamak amacıyla bal ormanlarında da yetiştiriliyor. Kayseri Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde, Kayseri Orman Fidanlık Şefliği'nde yetiştirilen sarı kantaronlar, bölgedeki 50 bal ormanına dikildi. Çiçeklenme süresi uzun olan türlerin tercih edilmesiyle arıcılıkta verimliliğin artırılması hedefleniyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.