YEREL YÖNETİMLERE 6,3 MİLYON AVRO’LUK DESTEK
YEREL YÖNETİMLERE 6,3 MİLYON AVRO’LUK DESTEK
Belediyeler ve yerel paydaşlar arasında iş birliğini artırarak atık oluşumunu azaltmayı ve kaynak verimliliğini teşvik etmeyi amaçlayan “Sıfır Atık Hibe Programı” kapsamında Bilgilendirme Günü etkinliği düzenlendiği bildirildi. Ankara’da gerçekleştirilen Programa, Türkiye Belediyeler Birliğini (TBB) temsilen Birlik Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan katıldı.
“YERELDE SIFIR ATIK HİBE PROGRAMI” BAŞVURULARI BAŞLADI
Nihai faydalanıcısının TBB, sözleşme makamının Çevre, Şehircilik ve ilkim Değişikliği Bakanlığı (ÇŞİDB) – Avrupa Birliği Yatırımları Dairesi Başkanlığı ve eş faydalanıcısının ÇŞİDB Sıfır Atık Uygulamaları Dairesi Başkanlığı olduğu “Yerelde Sıfır Atık Hibe Programı” teklif çağrısı açıldı.
Birliğin internet sitesindeki bilgilere göre, yerel yönetimlere atık yönetimi ve kaynak verimliliği kapsamında etkin çalışmalar yürütmesinde destek olacak olan program kapsamında, Ankara’da “Sıfır Atık Hibe Programı Bilgilendirme Günü” etkinliği gerçekleştirildi. Türkiye’de atık yönetiminin iyileştirilmesi hedeflenen toplam 6 milyon 300 bin avro bütçeye sahip olan programla, belediyeler, il özel idareleri ve katı atık yönetim birlikleri 500 bin ila 750 bin avro arasında değişen tutarlarda hibe desteği alabilecek.
Programın Bilgilendirme Günü etkinliğinin açılış konuşmalarını ÇŞİDB Avrupa Birliği Yatırımları Daire Başkanı Doç. Dr. İsmail Raci Bayer, TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan, ÇŞİDB Sıfır Atık Uygulamaları Dairesi Başkanı Okan Bahrioğlu ve AB Türkiye Delegasyonundan sektör yöneticisi Elif Ceyda Torcu Özden gerçekleştirdi.
Programda konuşan TBB Genel Sekreter Yardımcısı Şengül Altan Arslan, Türkiye’de son yıllarda iklim krizi, hızlı kentleşme ve afetlerin doğal kaynaklar üzerinde oluşturduğu baskıya dikkati çekerek, atık yönetiminin artık bir tercih değil, zorunluluk olduğunu vurguladı.
Arslan, belediyelerin hizmet sunan kurumlar olmaktan çıkıp, kalkınmanın stratejik aktörleri haline geldiğine değinerek TBB’nin “Daha iyi bir gelecek, yerelden gelecek” mottosuyla yerel yönetimlerin yanında olduğunu belirtti. Arslan, Birliğin belediyeleri güçlendirmek amacıyla ulusal ve uluslararası kurumlarla projeler yürüttüğünü ve çeşitli hibe ile eğitim programları sunduğunu kaydederek “Yerelde Sıfır Atık Projesi”nin bu stratejinin somut bir çıktısı olduğunu ifade etti.
Arslan, projenin teknik destek bileşeniyle belediyelerin bilgi ve kurumsal kapasitesinin artırılmasının, hibe bileşeniyle de finansman sağlanmasının amaçlandığını dile getirdi. “Yerelde Sıfır Atık Projesi"nin hibe çağrısının resmi olarak ilan edildiğini söyleyen Arslan, ön başvuru sürecinin 15 Eylül 2025 tarihinde sona ereceğini hatırlattı. Bilgilendirme Günü etkinliği “Sıfır Atık Hibe Programı Tanıtımı”, “Proje Teklifi Hazırlama”, Cinsiyet Eşitliğinin Ana Akımlaştırılması” ve “Soru-Cevap Oturumu” ile sona erdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.