ENERJİ TASARRUFUNUN YOLU İYİ BİR YALITIMDAN GEÇİYOR

EKONOMİ 29.06.2021 - 16:58, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2739+ kez okundu.
 

ENERJİ TASARRUFUNUN YOLU İYİ BİR YALITIMDAN GEÇİYOR

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) İcra Kurulu Başkanı Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, binalarda yapılacak iyi bir yalıtımla enerji tasarrufu sağlanarak yılda 8-10 milyar düzeyinde tasarruf edilebileceğini söyledi.  VERİMDER, enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği konusunda kamuoyunu bilgilendirmek, farkındalık yaratmak amacıyla Anadolu Buluşmaları'nın 19'uncusu Adana'da gerçekleştirdi.   VERİMDER, Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) ve Dünya Gazetesi iş birliğiyle bir otelde düzenlenen etkinlikte konuşan Emre Alkin, enerji verimliliğiyle ilgili kamuoyunda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Türkiye’nin enerjiye yılda 50 milyar dolar ödediğini anımsatan Alkin, bunun 17,5 milyar dolarının binaların ısıtılması ve soğutulmasına harcandığını bildirdi. Alkin, “Bu rakam yarıya indirilmeli ki cari açığımızda daralma olsun, döviz kuru üzerinde baskı azalsın” dedi. Alkin, enerjinin verimli kullanılması halinde cari açığın önemli ölçüde düşeceğini döviz kurları üzerindeki baskının azalacağını, enflasyon ve faiz oranlarının düşeceğini dile getirdi.  Alkin, şöyle devam etti: “Enerji verimliliğimizi en yukarı seviyeye çıkartarak doğalgaz ithal ettiğimiz Rusya ve İran gibi ülkelere karşı dış politikamızı daha dengeli hale getiririz. Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 44.2’si doğalgazda. Daha az enerji tüketerek aynı randımanı sağlayabiliriz. Ben bunu çeşitli ülkelerde gördüm ve test ettim. Sadece binanın biraz derecesini değiştirerek sıfır enerji tüketen binaların olduğunu gördüm. Enerjiyi verimli kullanamadığımız için alternatif enerjiyi de kullanamıyoruz.” Alkin, yalıtılmış binalarla daha az enerji tüketerek randımanlı bir hayat sürmenin mümkün olduğunu dikkat çekerek, finans kuruluşlarının ileriki günlerde enerji verimliliği sağlamak için de bir kredi sağlayabileceklerine dikkat çekti.  EVDEKİ TÜKETİMİ GÖZ ARDI EDİYORUZ  VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz da otomobil alırken yakıt tüketimi konusundaki özenin ev alırken ‘yalıtım’ konusunda gösterilmediğini söyledi. Korkmaz, havayı ısıtırken değil, soğuturken daha fazla enerji sarfiyatı olduğunu anımsatarak, yalıtımın Adana gibi sıcak iklimlerde daha önemli olduğuna dikkat çekti. Kormaz, her bina için ısı yalıtım maliyetinin 10 bin lirayı bulduğunu anımsatarak, binaların tamamında ısı yalıtımı sağlanması durumunda 9-10 milyar dolarlık tasarruf sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) İcra Kurulu Başkanı Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, binalarda yapılacak iyi bir yalıtımla enerji tasarrufu sağlanarak yılda 8-10 milyar düzeyinde tasarruf edilebileceğini söyledi. 

VERİMDER, enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği konusunda kamuoyunu bilgilendirmek, farkındalık yaratmak amacıyla Anadolu Buluşmaları'nın 19'uncusu Adana'da gerçekleştirdi.  
VERİMDER, Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) ve Dünya Gazetesi iş birliğiyle bir otelde düzenlenen etkinlikte konuşan Emre Alkin, enerji verimliliğiyle ilgili kamuoyunda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
Türkiye’nin enerjiye yılda 50 milyar dolar ödediğini anımsatan Alkin, bunun 17,5 milyar dolarının binaların ısıtılması ve soğutulmasına harcandığını bildirdi. Alkin, “Bu rakam yarıya indirilmeli ki cari açığımızda daralma olsun, döviz kuru üzerinde baskı azalsın” dedi. Alkin, enerjinin verimli kullanılması halinde cari açığın önemli ölçüde düşeceğini döviz kurları üzerindeki baskının azalacağını, enflasyon ve faiz oranlarının düşeceğini dile getirdi. 
Alkin, şöyle devam etti: “Enerji verimliliğimizi en yukarı seviyeye çıkartarak doğalgaz ithal ettiğimiz Rusya ve İran gibi ülkelere karşı dış politikamızı daha dengeli hale getiririz. Türkiye’nin elektrik üretiminin yüzde 44.2’si doğalgazda. Daha az enerji tüketerek aynı randımanı sağlayabiliriz. Ben bunu çeşitli ülkelerde gördüm ve test ettim. Sadece binanın biraz derecesini değiştirerek sıfır enerji tüketen binaların olduğunu gördüm. Enerjiyi verimli kullanamadığımız için alternatif enerjiyi de kullanamıyoruz.”
Alkin, yalıtılmış binalarla daha az enerji tüketerek randımanlı bir hayat sürmenin mümkün olduğunu dikkat çekerek, finans kuruluşlarının ileriki günlerde enerji verimliliği sağlamak için de bir kredi sağlayabileceklerine dikkat çekti. 
EVDEKİ TÜKETİMİ GÖZ ARDI EDİYORUZ 
VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz da otomobil alırken yakıt tüketimi konusundaki özenin ev alırken ‘yalıtım’ konusunda gösterilmediğini söyledi. Korkmaz, havayı ısıtırken değil, soğuturken daha fazla enerji sarfiyatı olduğunu anımsatarak, yalıtımın Adana gibi sıcak iklimlerde daha önemli olduğuna dikkat çekti. Kormaz, her bina için ısı yalıtım maliyetinin 10 bin lirayı bulduğunu anımsatarak, binaların tamamında ısı yalıtımı sağlanması durumunda 9-10 milyar dolarlık tasarruf sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.