İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez, ekonomideki gidişatı anlattı.“Seçim sandığı bir an önce kurulmalı”

EKONOMİ 22.05.2022 - 18:15, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:20 2045+ kez okundu.
 

İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez, ekonomideki gidişatı anlattı.“Seçim sandığı bir an önce kurulmalı”

İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez, enflasyonun önünü kesecek bir rüzgar olmadığını belirterek, “İthalat, ihracatın önüne geçmiş durumda. Net enerji ithalatı faturası çok yüksek, kısa dönemli borçlar 176 milyar dolar. Asgari ücret enflasyonun yüzde 11,5 altına düştü, ortalama memur maaşları yüzde 22 eridi, işçi emeklisi enflasyonun 26 puan gerisine düştü. Olağanüstü bir gelir adaletsizliği yaşanıyor” dedi.    İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi’nce 75. Yıl Sanat Galerisi’nde “Enflasyon Yangını: Gidiş Nereye, Çıkış Nerede?” konferansı düzenlendi. İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez, 1975’ten bu yana Türkiye’nin enflasyon serüvenini anlattı. İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, açılışta yaptığı konuşmada, işsizlik, geçim sıkıntısı, barınma sorunu, hayat pahalılığı sebebiyle toplumun alt ve orta gelir grubunun ay sonunu getiremez hale geldiğini söyledi. İnsanların borç içinde yoksulluk girdabına sürüklendiğini anlatan Aksungur, hükümetin ekonomik kriz koşullarında tepkileri muhalif kurum ve yapıları susturarak etkisizleştirmeye çalıştığını öne sürdü. İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez, Türkiye’nin her yerinde çarşı-pazarın el yaktığını kaydetti.   Geçmişte Uluslararası Para Fonu (İMF) yetkililerinin, para politikalarını belirleyen yönde yaptırımları olduğunu anımsatarak, 2001 yılında biriken sorunlardan dolayı merhum eski Başbakan Bülent Ecevit’in Ekonomist Kemal Derviş’i işbaşına getirdiğini ve ekonomik bir reçete uygulandığını anlattı.   AKP’nin işbaşına gelmesiyle düzenlenmiş bir ekonomi devraldığını anımsatan Sönmez, 2018’teki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte bir kırılma yaşandığını, dövizin hızla arttığını, tek adam sistemiyle her şeyin ters gitmeye başladığını ifade etti. Sönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:   “Faizleri ben belirlerim, Merkez Bankasını takmayacağım anlayışıyla devam eden Erdoğan, attığı adımlarla ekonomiyi daha da açmaza sürükledi. Erdoğan’ın faiz alerjisinden fiyatlar iyice arttı. Mayıs’ta yüzde 80, Temmuz’da üç haneli enflasyonu görebiliriz. Enflasyonu tırmandıran faktörler devam ediyor. Çiftçi toprağa küstü. Tarımda üretim azaldı, mazot, gübre fiyatları çok yükseldi, diğer tarım girdileri de öyle. Ulaşımda artış yüzde 105’i buldu. İşsiz sayısı 4 milyon, iş aramaktan yorulan 4 milyonu da eklersek işsiz sayısı 8 milyon. Böyle giderse daha da artacak. Çok ciddi sarsıntı var; iktidar istediği kadar oyalasın, halk seçim sandığını görmek istiyor. Bir an önce seçim sandığı kurulmalı, yanı sıra sandık güvenliği temin edilmeli, adil güvenli bir seçimin şartları yaratılmalı.”

İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez, enflasyonun önünü kesecek bir rüzgar olmadığını belirterek, “İthalat, ihracatın önüne geçmiş durumda. Net enerji ithalatı faturası çok yüksek, kısa dönemli borçlar 176 milyar dolar. Asgari ücret enflasyonun yüzde 11,5 altına düştü, ortalama memur maaşları yüzde 22 eridi, işçi emeklisi enflasyonun 26 puan gerisine düştü. Olağanüstü bir gelir adaletsizliği yaşanıyor” dedi. 

 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi’nce 75. Yıl Sanat Galerisi’nde “Enflasyon Yangını: Gidiş Nereye, Çıkış Nerede?” konferansı düzenlendi. İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez, 1975’ten bu yana Türkiye’nin enflasyon serüvenini anlattı.


İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, açılışta yaptığı konuşmada, işsizlik, geçim sıkıntısı, barınma sorunu, hayat pahalılığı sebebiyle toplumun alt ve orta gelir grubunun ay sonunu getiremez hale geldiğini söyledi. İnsanların borç içinde yoksulluk girdabına sürüklendiğini anlatan Aksungur, hükümetin ekonomik kriz koşullarında tepkileri muhalif kurum ve yapıları susturarak etkisizleştirmeye çalıştığını öne sürdü. İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez, Türkiye’nin her yerinde çarşı-pazarın el yaktığını kaydetti.

 

Geçmişte Uluslararası Para Fonu (İMF) yetkililerinin, para politikalarını belirleyen yönde yaptırımları olduğunu anımsatarak, 2001 yılında biriken sorunlardan dolayı merhum eski Başbakan Bülent Ecevit’in Ekonomist Kemal Derviş’i işbaşına getirdiğini ve ekonomik bir reçete uygulandığını anlattı.

 

AKP’nin işbaşına gelmesiyle düzenlenmiş bir ekonomi devraldığını anımsatan Sönmez, 2018’teki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte bir kırılma yaşandığını, dövizin hızla arttığını, tek adam sistemiyle her şeyin ters gitmeye başladığını ifade etti. Sönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

“Faizleri ben belirlerim, Merkez Bankasını takmayacağım anlayışıyla devam eden Erdoğan, attığı adımlarla ekonomiyi daha da açmaza sürükledi. Erdoğan’ın faiz alerjisinden fiyatlar iyice arttı. Mayıs’ta yüzde 80, Temmuz’da üç haneli enflasyonu görebiliriz. Enflasyonu tırmandıran faktörler devam ediyor. Çiftçi toprağa küstü. Tarımda üretim azaldı, mazot, gübre fiyatları çok yükseldi, diğer tarım girdileri de öyle. Ulaşımda artış yüzde 105’i buldu. İşsiz sayısı 4 milyon, iş aramaktan yorulan 4 milyonu da eklersek işsiz sayısı 8 milyon. Böyle giderse daha da artacak. Çok ciddi sarsıntı var; iktidar istediği kadar oyalasın, halk seçim sandığını görmek istiyor. Bir an önce seçim sandığı kurulmalı, yanı sıra sandık güvenliği temin edilmeli, adil güvenli bir seçimin şartları yaratılmalı.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.