Yorgun uyanıyorsanız dikkat

SAĞLIK-YAŞAM 16.01.2017 - 11:18, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1613+ kez okundu.
 

Yorgun uyanıyorsanız dikkat

  Sabahları yorgun uyanmak, ‘fibromiyalji’ hastalığının belirtisi olabiliyor. Fibromiyalji, çalışan kadınlar ile stresli mesleklere mensup ve mükemmeliyetçi kişilerde daha çok görülüyor   ‘YUMUŞAK doku romatizması’ olarak tanımlanan fibromiyalji hastalığının gözden kaçan belirtileri arasında ‘sabahları yorgun uyanmak’ yer alıyor. Medical Park Tarsus Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Pınar Müge Sarıkaya, “Hastalar çoğu zaman ‘Çok yorgun uyanıyorum, enerjim çekilmiş gibi hissediyorum, her yerim ağrıyor ‘ şikayeti ile gelirler. Stresli işlerde çalışanlarda, mükemmeliyetçi ve kendisinden çok şey beklenen kişilerde ve özellikle çalışan kadınlarda daha yaygındır” dedi.   PSİKOLOJİK FAKTÖRLER VAR Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya, fibromiyaljnin psikiyatrik bir hastalık olmamakla birlikte, oluşumunu tetikleyen önemli sebepler arasında psikolojik faktörlerin öne çıktığını kaydetti. Uzm. Dr. Sarıkaya, “Çağımızın hastalıklarından stres ağrıyı artırırken, ağrı da stresi tetikler. Bu bir kısır döngüye dönüşür. Fibromiyalji hastalarının yaklaşık yüzde 40’ında stres bozukluğu, depresyon ve anksiyete bozukluğu saptanabilir. Ancak ağrılar, bu psikolojik sorunların tedavi edilmesiyle tamamen ortadan kalkmaz” diye konuştu. Uzm. Dr. Sarıkaya, Kişinin hastalığı hakkında bilgilendirilmesi ve endişelerinin giderilmesinin, fibromiyaljinin tedavisinde önemli bir unsur olduğunu vurguladı.   ENDİŞELER GİDERİLMELİ Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya, “Tedavide, hastanın şikayetlerini artıran faktörler belirlenir ve bunlar ortadan kaldırılmaya çalışılır. Uyku kalitesi artırılması, kafein, alkol ve sigara kullanımı engellenmesi  veya azaltılması hedeflenir. Hastaya düzenli egzersiz alışkanlığı kazandırmak da tedavinin önemli bir parçasıdır. Germe ve gevşeme egzersizleri, yürüme, yüzme, pilates ve yoga gibi egzersizler son derece faydalıdır.  Bütün bu düzenlemelerle birlikte çeşitli ilaçlar ve fizik tedavi yöntemlerine (TENS, sıcak uygulama, nöralterapi, hassas nokta enjeksiyonları, ağrı bandı uygulaması, ozon tedavisi v.b.) başvurulabilir” dedi.   BUNLAR HASTALIĞIN BELİRTİLERİ Fibromiyaljinin birçok belirtisi olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya, bunları şöyle sıraladı: “Sabahları yorgun uyanmak, bütün gün yorgunluk hissi, uyku bozukluğu, depresyon, baş ağrısı, stres, anksiyete bozukluğu, sersemlik/baş dönmesi, vücudun çok sayıda bölgesinde ağrı, katılık-tutukluk, hafızada problem yaşanması, unutkanlık, ayaklarda ve ellerde üşüme hissi, yanma, adette düzensizlik, kulak çınlaması, ağız ve göz kuruluğu.”     Not: Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurmak gereklidir.  

 

Sabahları yorgun uyanmak, ‘fibromiyalji’ hastalığının belirtisi olabiliyor. Fibromiyalji, çalışan kadınlar ile stresli mesleklere mensup ve mükemmeliyetçi kişilerde daha çok görülüyor

 

‘YUMUŞAK doku romatizması’ olarak tanımlanan fibromiyalji hastalığının gözden kaçan belirtileri arasında ‘sabahları yorgun uyanmak’ yer alıyor. Medical Park Tarsus Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Pınar Müge Sarıkaya, “Hastalar çoğu zaman ‘Çok yorgun uyanıyorum, enerjim çekilmiş gibi hissediyorum, her yerim ağrıyor ‘ şikayeti ile gelirler. Stresli işlerde çalışanlarda, mükemmeliyetçi ve kendisinden çok şey beklenen kişilerde ve özellikle çalışan kadınlarda daha yaygındır” dedi.

 

PSİKOLOJİK FAKTÖRLER VAR

Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya, fibromiyaljnin psikiyatrik bir hastalık olmamakla birlikte, oluşumunu tetikleyen önemli sebepler arasında psikolojik faktörlerin öne çıktığını kaydetti. Uzm. Dr. Sarıkaya, “Çağımızın hastalıklarından stres ağrıyı artırırken, ağrı da stresi tetikler. Bu bir kısır döngüye dönüşür. Fibromiyalji hastalarının yaklaşık yüzde 40’ında stres bozukluğu, depresyon ve anksiyete bozukluğu saptanabilir. Ancak ağrılar, bu psikolojik sorunların tedavi edilmesiyle tamamen ortadan kalkmaz” diye konuştu. Uzm. Dr. Sarıkaya, Kişinin hastalığı hakkında bilgilendirilmesi ve endişelerinin giderilmesinin, fibromiyaljinin tedavisinde önemli bir unsur olduğunu vurguladı.

 

ENDİŞELER GİDERİLMELİ

Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya, “Tedavide, hastanın şikayetlerini artıran faktörler belirlenir ve bunlar ortadan kaldırılmaya çalışılır. Uyku kalitesi artırılması, kafein, alkol ve sigara kullanımı engellenmesi  veya azaltılması hedeflenir. Hastaya düzenli egzersiz alışkanlığı kazandırmak da tedavinin önemli bir parçasıdır. Germe ve gevşeme egzersizleri, yürüme, yüzme, pilates ve yoga gibi egzersizler son derece faydalıdır.  Bütün bu düzenlemelerle birlikte çeşitli ilaçlar ve fizik tedavi yöntemlerine (TENS, sıcak uygulama, nöralterapi, hassas nokta enjeksiyonları, ağrı bandı uygulaması, ozon tedavisi v.b.) başvurulabilir” dedi.

 

BUNLAR HASTALIĞIN BELİRTİLERİ

Fibromiyaljinin birçok belirtisi olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Pınar Müge Sarıkaya, bunları şöyle sıraladı: “Sabahları yorgun uyanmak, bütün gün yorgunluk hissi, uyku bozukluğu, depresyon, baş ağrısı, stres, anksiyete bozukluğu, sersemlik/baş dönmesi, vücudun çok sayıda bölgesinde ağrı, katılık-tutukluk, hafızada problem yaşanması, unutkanlık, ayaklarda ve ellerde üşüme hissi, yanma, adette düzensizlik, kulak çınlaması, ağız ve göz kuruluğu.”

 

 

Not: Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurmak gereklidir.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.