AK Parti ve MHP İşbirliği için 3 Farklı Senaryo

SİYASET 24.01.2017 - 10:06, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2263+ kez okundu.
 

AK Parti ve MHP İşbirliği için 3 Farklı Senaryo

Kulislerde AK Parti ile MHP ittifakının bundan sonra nasıl devam edeceğine ilişkin senaryolar konuşuluyor. İki partinin planında seçim barajından, seçim sistemine bir dizi başlık var.
AK Parti ile MHP arasında Anayasa için yapılan ittifakın bundan sonraki süreçte nasıl devam edeceğine ilişkin yeni senaryolar konuşuluyor. İki partinin planında işbirliği için seçim barajından seçim sistemine kadar bir dizi başlık olduğu iddia ediliyor. İşbirliği için, 'Referandum kampanyası, referandum sonrası ve 2019 sonrası' olmak üzere 3 senaryodan söz ediliyor. AK Parti kulislerine de yayılan değerlendirmelere göre üzerinde konuşulan senaryolar şöyle: 1- REFERANDUM HESAPLARI Birinci senaryoya göre, kabinede referandum öncesi hemen revizyona gidilecek. Üç bakan gidecek, yerine AK Parti içindeki MHP kökenli isimler bakan yapılacak. MHP parti yönetiminden farklı olarak anayasa değişikliğine destek vermeyen MHP tabanına, bu yolla sıcak mesaj verilecek. MHP kökenli isimler kampanyada aktif olarak kullanılacak. Kampanyada, MHP teşkilatlarının ziyaret edilmesi gibi ilişkileri geliştiren adımlar da atılacak. 2- KABİNEYE MHP KÖKENLİ BAKANLAR Bir diğer senaryoya göre, kabine revizyonu referandum sonrasına bırakılacak. Başkanlığa hazırlık sürecinde kabinede MHP kökenli bakan-lar da olacak. Hem mevzuatın başkanlık sistemine göre hazırlanması çalışmalarında bu isimlerden yararlanılacak, hem de olası bir seçimde, bu isimlerin desteği ile MHPtabanına mesaj verilecek. 3- 'BAŞKAN YARDIMCILIĞI' İDDİASI Üçüncü senaryoda ise de anayasa değişiklik paketi referandumda onay alırsa, kabineye MHP kökenlilerin alınması 2019'daki seçim sonrasına sarkacak. Siyasi kulislerde, MHPGenel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Başkan Yardımcısı olarak görev alacağına dair değerlendirmeler de bu üçüncü senaryo için kullanılıyor. Olası bir başkanlık sisteminde, iki cepheli yapının partileri zorunlu işbirliğine yönlendireceği yorumları yapılıyor. Kulislerde, "AKP - MHP sağ bloğu, CHP ve kendini yeniden tanımlayacak HDP de sol bloğu oluşturacak" deniliyor. Ancak bazı AK Partikurmayları ise bugünkü seçim yasalarının değişmemesi durumunda, iki yapılı bir sisteme geçilmesinin mümkün olmayacağını değerlendiriyorlar. SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞİKLİĞİ Seçim sisteminin aynen kalması durumunda, son seçim örneklerinde olduğu gibi, seçim barajı yüzde 7-10 olarak belirlense dahi, en az 4 partili bir parlamentonun ortaya çıkacağı, işbirliği ve ortak hareketin ancak bu partilerin uzlaşmaya varmasıyla mümkün olacağı dile getiriliyor. İki yapılı bir parlamentodan söz edebilmek için seçim sisteminde 'dar bölge veya daraltılmış bölge'ye geçilmesi gerekiyor.
Kulislerde AK Parti ile MHP ittifakının bundan sonra nasıl devam edeceğine ilişkin senaryolar konuşuluyor. İki partinin planında seçim barajından, seçim sistemine bir dizi başlık var.

AK Parti ile MHP arasında Anayasa için yapılan ittifakın bundan sonraki süreçte nasıl devam edeceğine ilişkin yeni senaryolar konuşuluyor. İki partinin planında işbirliği için seçim barajından seçim sistemine kadar bir dizi başlık olduğu iddia ediliyor. İşbirliği için, 'Referandum kampanyası, referandum sonrası ve 2019 sonrası' olmak üzere 3 senaryodan söz ediliyor.

AK Parti kulislerine de yayılan değerlendirmelere göre üzerinde konuşulan senaryolar şöyle:

1- REFERANDUM HESAPLARI

Birinci senaryoya göre, kabinede referandum öncesi hemen revizyona gidilecek. Üç bakan gidecek, yerine AK Parti içindeki MHP kökenli isimler bakan yapılacak. MHP parti yönetiminden farklı olarak anayasa değişikliğine destek vermeyen MHP tabanına, bu yolla sıcak mesaj verilecek. MHP kökenli isimler kampanyada aktif olarak kullanılacak. Kampanyada, MHP teşkilatlarının ziyaret edilmesi gibi ilişkileri geliştiren adımlar da atılacak.

2- KABİNEYE MHP KÖKENLİ BAKANLAR

Bir diğer senaryoya göre, kabine revizyonu referandum sonrasına bırakılacak. Başkanlığa hazırlık sürecinde kabinede MHP kökenli bakan-
lar da olacak. Hem mevzuatın başkanlık sistemine göre hazırlanması çalışmalarında bu isimlerden yararlanılacak, hem de olası bir seçimde, bu isimlerin desteği ile MHPtabanına mesaj verilecek.

3- 'BAŞKAN YARDIMCILIĞI' İDDİASI

Üçüncü senaryoda ise de anayasa değişiklik paketi referandumda onay alırsa, kabineye MHP kökenlilerin alınması 2019'daki seçim sonrasına sarkacak. Siyasi kulislerde, MHPGenel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Başkan Yardımcısı olarak görev alacağına dair değerlendirmeler de bu üçüncü senaryo için kullanılıyor.

Olası bir başkanlık sisteminde, iki cepheli yapının partileri zorunlu işbirliğine yönlendireceği yorumları yapılıyor. Kulislerde, "AKP - MHP sağ bloğu, CHP ve kendini yeniden tanımlayacak HDP de sol bloğu oluşturacak" deniliyor. Ancak bazı AK Partikurmayları ise bugünkü seçim yasalarının değişmemesi durumunda, iki yapılı bir sisteme geçilmesinin mümkün olmayacağını değerlendiriyorlar.

SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞİKLİĞİ

Seçim sisteminin aynen kalması durumunda, son seçim örneklerinde olduğu gibi, seçim barajı yüzde 7-10 olarak belirlense dahi, en az 4 partili bir parlamentonun ortaya çıkacağı, işbirliği ve ortak hareketin ancak bu partilerin uzlaşmaya varmasıyla mümkün olacağı dile getiriliyor. İki yapılı bir parlamentodan söz edebilmek için seçim sisteminde 'dar bölge veya daraltılmış bölge'ye geçilmesi gerekiyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.