Sahursuz oruç sağlığı bozuyor

SAĞLIK-YAŞAM 03.06.2017 - 13:59, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1236+ kez okundu.
 

Sahursuz oruç sağlığı bozuyor

  Uykularını bölmemek için sahura kalkmadan oruç tutanları, kan şekerinin düşmesi, halsizlik ve baş ağrısı bekliyor. Sahursuz orucun bir başka sonucu ise kilo almak       RAMAZAN ayında sahura kalkmadan oruç tutanları uzmanlar uyarıyor. Beslenme ve diyet uzmanları, sahursuz tutulan orucun hem zor olduğunu, hem sağlığa zarar verdiğini hem de kilo alma riskini getirdiğini söylüyor. Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ayşe Şahika Nergiz, “Oruç tutanlar mutlaka sahur yapmalı. Çünkü sahura kalkılmadan oruç tutulursa zaten uzun olan açlık süresi iyice artacaktır. Bu da kişinin metabolizma hızının ve kan şekerinin düşmesine, halsizlik ve baş ağrısına sebep olacaktır. Diğer yandan sahursuz oruç tutanlar, iftarda kendini çok yemekten alamıyor. Bunun yanı sıra tatlı yeme isteği de artıyor ve bu da kilo almaya yol açıyor” dedi.   İFTAR İÇİN ALTIN KURALLAR Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ayşe Şahika Nergiz, sahurda dikkat edilmesi gereken diğer önemli konuları ise maddeler halinde şöyle sıralıyor: -Sahurda ağır yemeklerden kaçınılmalı. Bulgur, esmer pirinç, kepekli makarna gibi glisemik indeksi düşük besinlerle yapılan yiyecekler tüketilerek, tok kalma süresi arttırılmalı. -Sahurda gün boyu kan şekerini dengede tutacak protein içeriği yüksek (yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi) besinlere muhakkak yer verilmeli. -Sahurda tuzlu ve çok yağlı peynir çeşitlerinden (kaşar, tulum, ezine vb.) uzak durulmalı. Yerine lor, az yağlı beyaz peynir tüketilmeli. -Zeytin tuz miktarı yüksek bir besin olduğundan sahurda fazla zeytin tüketmekten kaçınılmalı. -İftarda hazmı kolay yiyecekler tercih edilmeli. -Çok yağlı yiyeceklerin tüketimi reflü, hazımsızlık, kabızlık şikayetlerini arttırdığı için iftarda çok yağlı, kızartılarak yapılan yemeklerden uzak durulmalı. -Hem sıvı ihtiyacımız hem tatlı ihtiyacımızı karşılamak adına iftar sofralarımızda şeker ilavesiz yapılmış komposto ve hoşafa yer vermeliyiz. -İftar sofralarında muhakkak zeytinyağlı sebze yemeklerine, bol yeşillikli salatalara yer vermeliyiz. -İftar sonrası kan şekerini hızlı yükselten ve daha sonra hipoglisemiye yol açan ağır tatlılar yerine sütlü tatlı veya meyve tercih etmeliyiz.  

 

Uykularını bölmemek için sahura kalkmadan oruç tutanları, kan şekerinin düşmesi, halsizlik ve baş ağrısı bekliyor. Sahursuz orucun bir başka sonucu ise kilo almak

 

 

 

RAMAZAN ayında sahura kalkmadan oruç tutanları uzmanlar uyarıyor. Beslenme ve diyet uzmanları, sahursuz tutulan orucun hem zor olduğunu, hem sağlığa zarar verdiğini hem de kilo alma riskini getirdiğini söylüyor. Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ayşe Şahika Nergiz, “Oruç tutanlar mutlaka sahur yapmalı. Çünkü sahura kalkılmadan oruç tutulursa zaten uzun olan açlık süresi iyice artacaktır. Bu da kişinin metabolizma hızının ve kan şekerinin düşmesine, halsizlik ve baş ağrısına sebep olacaktır. Diğer yandan sahursuz oruç tutanlar, iftarda kendini çok yemekten alamıyor. Bunun yanı sıra tatlı yeme isteği de artıyor ve bu da kilo almaya yol açıyor” dedi.

 

İFTAR İÇİN ALTIN KURALLAR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Ayşe Şahika Nergiz, sahurda dikkat edilmesi gereken diğer önemli konuları ise maddeler halinde şöyle sıralıyor:

-Sahurda ağır yemeklerden kaçınılmalı. Bulgur, esmer pirinç, kepekli makarna gibi glisemik indeksi düşük besinlerle yapılan yiyecekler tüketilerek, tok kalma süresi arttırılmalı.

-Sahurda gün boyu kan şekerini dengede tutacak protein içeriği yüksek (yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi) besinlere muhakkak yer verilmeli.

-Sahurda tuzlu ve çok yağlı peynir çeşitlerinden (kaşar, tulum, ezine vb.) uzak durulmalı. Yerine lor, az yağlı beyaz peynir tüketilmeli.

-Zeytin tuz miktarı yüksek bir besin olduğundan sahurda fazla zeytin tüketmekten kaçınılmalı.

-İftarda hazmı kolay yiyecekler tercih edilmeli.

-Çok yağlı yiyeceklerin tüketimi reflü, hazımsızlık, kabızlık şikayetlerini arttırdığı için iftarda çok yağlı, kızartılarak yapılan yemeklerden uzak durulmalı.

-Hem sıvı ihtiyacımız hem tatlı ihtiyacımızı karşılamak adına iftar sofralarımızda şeker ilavesiz yapılmış komposto ve hoşafa yer vermeliyiz.

-İftar sofralarında muhakkak zeytinyağlı sebze yemeklerine, bol yeşillikli salatalara yer vermeliyiz.

-İftar sonrası kan şekerini hızlı yükselten ve daha sonra hipoglisemiye yol açan ağır tatlılar yerine sütlü tatlı veya meyve tercih etmeliyiz.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.