ÖZDİŞ: HÜKÜMET TAZMİNATTA 3 MAYMUNU OYNUYOR

SİYASET 09.06.2017 - 12:01, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1143+ kez okundu.
 

ÖZDİŞ: HÜKÜMET TAZMİNATTA 3 MAYMUNU OYNUYOR

CHP Adana milletvekili İbrahim Özdiş, Mavi Marmara tazminatlarının ‘sebepsiz zenginleşme’ bahanesiyle ailelere verilmemesi hakkında Maliye Bakanlığı'nın bir açıklama yaptığını söyledi.
Özdiş'in konuyla ilgili yaptığı açıklaması şöyle: "Açıklamaya baktığımızda görüyoruz ki 1 Ekim 2016 tarihinden, yani 20 Milyon doların İsrail’den Türkiye’ye havale edildiği tarihten bu yana doğru düzgün bir ilerleme sağlanmamış.  Süreci Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile ortak yürüten Maliye Bakanlığı 8 aydır ailelerle görüşmemiş, kime, hangi makam tarafından, ne oranda ve ne zaman ödeme yapılacağı hususlarında tam bir rehavete ve gaflete düşmüş, rasyonel bir izahı olmayan böylesine bir garabete sebebiyet vermiş, basiretsizce ve beceriksizce   zaman geçirmiştir.  Açıklamada denildiği üzere ailelerce farklı tutarlarda tazminatlar talep edilmiştir.  Ailelerin farklı tutarlarda tazminat talepleri, Haziran 2016 da iki hükümet arasında  imza edilmiş ve TBMM ce onaylanarak yasalaşmış uluslararası sözleşmeden öncedir.  Oysa şimdi ailelere ödenecek rakam bellidir ve tazminatın TAMAMI yakınlarını kaybedenlerin ailelerine TAMAMI ile  ödenerek eritilmelidir.  Halkın namuslu ve haklı taleplerine kör, sağır ve dilsiz olan Hükümet, ailelerin sözleşme öncesi taleplerindeki rakamsal karşılıkları üzerinden mazeret üretme gayretine girmekten derhal kaçınmalı, 8 aydır uhdesine aldığı tazminat bedellerini ilgili muhataplarına derhal ödemelidir.  Ben buradan söyleyeyim, İsrail ile Türkiye arasında imzalanan sözleşmeye göre hayatını kaybeden 10 vatandaşımız için ailelere ödenecek tutar bellidir, 2 milyon dolardır ve bu 2 milyon dolar, elim hadisede yakınlarını kaybedenlerin ailelerine destek yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat olarak, tazminat hukuku çerçevesinde ödenmelidir.   Maliye Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, bakanlık avukatının savunmasında yer alan ‘sebepsiz zenginleşme’ ifadesinin maksadı aştığını, yanlış anlaşıldığını, amaçlarının aileleri rencide etmek olmadığını görüyoruz. Ancak, aynı avukat savunmasının devamındaki gemideki kişilerin yola çıkarken bölgenin ve İsrail-Gazze arasındaki gerilimi bilip, böyle bir saldırıyı öngörmeleri gerektiğini ifadelerini açıklayan herhangi bir özür yazısı göremiyoruz! Ayrıca tazminatların ‘en kısa sürede’ ailelere ödeneceği ifadesinin elle tutulur bir yanı yok. En kısa sürede Maliye Bakanlığına göre nedir? 1 hafta mı? 1 ay mı? 1 yıl mı? 20 Milyon doların gelmesinden bu yana bomboş geçen 8 ayı referans alırsak Bakanlığın tazminatları ödemesi yılları bulabilir. AYRICA 20 MİLYON DOLARIN 8 AYLIK FAİZİ DE YURTTAŞLARA ÖDENMELİDİR. EĞER BU PARAYI 8 AYDIR KULLANAN KİŞİ YA DA KURUM VARSA ONLARLA İLGİLİ DE YASAL İŞLEM BAŞLATILMALIDIR. Maliye Bakanlığı ve hükümet kamuoyu ve basın tepkisini böyle ucuz bir açıklamayla soğutabileceğini düşünüyorsa yanılıyordur! Tepkilerin bitmesi ve adaletin sağlanabilmesi için yapılması gereken en geç 1 hafta içerisinde bu tazminatların ailelere dağıtımını yapmaktır. Bu anlamda süreci yakından takip edeceğim."
CHP Adana milletvekili İbrahim Özdiş, Mavi Marmara tazminatlarının ‘sebepsiz zenginleşme’ bahanesiyle ailelere verilmemesi hakkında Maliye Bakanlığı'nın bir açıklama yaptığını söyledi.

Özdiş'in konuyla ilgili yaptığı açıklaması şöyle: "Açıklamaya baktığımızda görüyoruz ki 1 Ekim 2016 tarihinden, yani 20 Milyon doların İsrail’den Türkiye’ye havale edildiği tarihten bu yana doğru düzgün bir ilerleme sağlanmamış. 

Süreci Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ile ortak yürüten Maliye Bakanlığı 8 aydır ailelerle görüşmemiş, kime, hangi makam tarafından, ne oranda ve ne zaman ödeme yapılacağı hususlarında tam bir rehavete ve gaflete düşmüş, rasyonel bir izahı olmayan böylesine bir garabete sebebiyet vermiş, basiretsizce ve beceriksizce   zaman geçirmiştir. 

Açıklamada denildiği üzere ailelerce farklı tutarlarda tazminatlar talep edilmiştir. 

Ailelerin farklı tutarlarda tazminat talepleri, Haziran 2016 da iki hükümet arasında  imza edilmiş ve TBMM ce onaylanarak yasalaşmış uluslararası sözleşmeden öncedir. 

Oysa şimdi ailelere ödenecek rakam bellidir ve tazminatın TAMAMI yakınlarını kaybedenlerin ailelerine TAMAMI ile  ödenerek eritilmelidir. 

Halkın namuslu ve haklı taleplerine kör, sağır ve dilsiz olan Hükümet, ailelerin sözleşme öncesi taleplerindeki rakamsal karşılıkları üzerinden mazeret üretme gayretine girmekten derhal kaçınmalı, 8 aydır uhdesine aldığı tazminat bedellerini ilgili muhataplarına derhal ödemelidir. 

Ben buradan söyleyeyim, İsrail ile Türkiye arasında imzalanan sözleşmeye göre hayatını kaybeden 10 vatandaşımız için ailelere ödenecek tutar bellidir, 2 milyon dolardır ve bu 2 milyon dolar, elim hadisede yakınlarını kaybedenlerin ailelerine destek yoksun kalma tazminatı ve manevi tazminat olarak, tazminat hukuku çerçevesinde ödenmelidir.  

Maliye Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, bakanlık avukatının savunmasında yer alan ‘sebepsiz zenginleşme’ ifadesinin maksadı aştığını, yanlış anlaşıldığını, amaçlarının aileleri rencide etmek olmadığını görüyoruz. Ancak, aynı avukat savunmasının devamındaki gemideki kişilerin yola çıkarken bölgenin ve İsrail-Gazze arasındaki gerilimi bilip, böyle bir saldırıyı öngörmeleri gerektiğini ifadelerini açıklayan herhangi bir özür yazısı göremiyoruz! Ayrıca tazminatların ‘en kısa sürede’ ailelere ödeneceği ifadesinin elle tutulur bir yanı yok. En kısa sürede Maliye Bakanlığına göre nedir? 1 hafta mı? 1 ay mı? 1 yıl mı? 20 Milyon doların gelmesinden bu yana bomboş geçen 8 ayı referans alırsak Bakanlığın tazminatları ödemesi yılları bulabilir. AYRICA 20 MİLYON DOLARIN 8 AYLIK FAİZİ DE YURTTAŞLARA ÖDENMELİDİR. EĞER BU PARAYI 8 AYDIR KULLANAN KİŞİ YA DA KURUM VARSA ONLARLA İLGİLİ DE YASAL İŞLEM BAŞLATILMALIDIR.

Maliye Bakanlığı ve hükümet kamuoyu ve basın tepkisini böyle ucuz bir açıklamayla soğutabileceğini düşünüyorsa yanılıyordur! Tepkilerin bitmesi ve adaletin sağlanabilmesi için yapılması gereken en geç 1 hafta içerisinde bu tazminatların ailelere dağıtımını yapmaktır. Bu anlamda süreci yakından takip edeceğim."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.