LOŞ IŞIKTA YAKINI GÖREMEYENLER DİKKAT !

SAĞLIK-YAŞAM 29.08.2017 - 12:07, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2747+ kez okundu.
 

LOŞ IŞIKTA YAKINI GÖREMEYENLER DİKKAT !

  Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Ümit Beden konu ile ilgili bilgiler verdi.   Yaşa bağlı yakını görememe (presbiyopi) insanoğlunun en büyük kozmetik sorunlarından biridir.    Elimize aldığımız bir yazıyı okuyamamak (hele uzak görüşümüz sağlam iken) ve yakın gözlüğüne mahkum olmak birçoğumuz için kabullenmesi zor bir problemdir. Gözlerimiz sağlam bile olsa 45 yaşından sonra gözlük kullanmak zorunda kalıyoruz. Bunun nedeni gözümüzün yakını odaklayabilme yeteneğinin azalmasıdır.Uzak görüşümüz ne kadar keskin olursa olsun, yakın görüşü için gözümüzün içinde bulunan merceğin odaklama yapabilmesi gereklidir. Bu güç yaş ile birlikte azaldığı için zamanla yakın görüşteki bu bozulmayı fark etmememiz mümkün değildir.Bu durumun erken belirtileri arasında okuma esnasında oluşan ve özellikle akşama doğru artan baş ağrısı, loş ışıkta okuyamama ve okuma isteğinde azalma sayılabilir.Bu nedenlere bağlı olarak bir çoğumuz belirli bir yaştan sonra yakın görüşü için gözlük kullanımına muhtaç kalmaktayız. bununla birlikte tabi ki gözlük kullanımının birlikte getirdiği kozmetik ve işlevsel sorunlar ile yüzleşme zorunda kalmaktayız. İşin kötüsü bu gibi sıkıntılar bizi hayatın her anında, markette, trafikte, restoranda plajda, evde, kısacası her yerde zora sokmakta, ve bizi her an cebimizde, çantamızda veya boynumuzda asılı olarak yakın gözlüğünü taşımaya mecbur bırakmaktadır.Tabii ki bu gibi sıkıntıları yaşayan bizler bu durumdan nasıl kurtulabileceğimizin çarelerini aramaya başlarken öncelikle çok geniş bir reklam ve bilgi kirliliği ile karşılaşmaktayız. Sıkılıp işi oluruna bırakanlar biryana, çoğumuz gözlüğe mecbur olmaktan nasıl kurtulabileceğimizi aramaya devam etmekteyiz. Bu durumda karşımıza çıkan belli başlı tedavi seçenekleri mevcuttur.Presbiyopinin tedavisinde gözlük kullanımından göz içi cerrahisine kadar bir çok farklı tedavi seçenekleri bulunabilir. Gözlük kullanımı ile sorunu olmayanlar için daha ileri tedavi seçenekleri genellikle değerlendirmeye alınmazken, gözlüksüz bir hayat isteyen bireyler için ise kontakt lens kullanımı, kornea ameliyatları veya göz içi mercek ameliyatları gündeme gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda her hasta için uygun tedavi seçeneğinin farklı olduğu ve karar verilirken detaylı bir göz muayenesi yapılması gerektiği unutulmamalıdır.  

 

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr.Ümit Beden konu ile ilgili bilgiler verdi.

 

Yaşa bağlı yakını görememe (presbiyopi) insanoğlunun en büyük kozmetik sorunlarından biridir. 

 

Elimize aldığımız bir yazıyı okuyamamak (hele uzak görüşümüz sağlam iken) ve yakın gözlüğüne mahkum olmak birçoğumuz için kabullenmesi zor bir problemdir. Gözlerimiz sağlam bile olsa 45 yaşından sonra gözlük kullanmak zorunda kalıyoruz. Bunun nedeni gözümüzün yakını odaklayabilme yeteneğinin azalmasıdır.Uzak görüşümüz ne kadar keskin olursa olsun, yakın görüşü için gözümüzün içinde bulunan merceğin odaklama yapabilmesi gereklidir. Bu güç yaş ile birlikte azaldığı için zamanla yakın görüşteki bu bozulmayı fark etmememiz mümkün değildir.Bu durumun erken belirtileri arasında okuma esnasında oluşan ve özellikle akşama doğru artan baş ağrısı, loş ışıkta okuyamama ve okuma isteğinde azalma sayılabilir.Bu nedenlere bağlı olarak bir çoğumuz belirli bir yaştan sonra yakın görüşü için gözlük kullanımına muhtaç kalmaktayız. bununla birlikte tabi ki gözlük kullanımının birlikte getirdiği kozmetik ve işlevsel sorunlar ile yüzleşme zorunda kalmaktayız. İşin kötüsü bu gibi sıkıntılar bizi hayatın her anında, markette, trafikte, restoranda plajda, evde, kısacası her yerde zora sokmakta, ve bizi her an cebimizde, çantamızda veya boynumuzda asılı olarak yakın gözlüğünü taşımaya mecbur bırakmaktadır.Tabii ki bu gibi sıkıntıları yaşayan bizler bu durumdan nasıl kurtulabileceğimizin çarelerini aramaya başlarken öncelikle çok geniş bir reklam ve bilgi kirliliği ile karşılaşmaktayız. Sıkılıp işi oluruna bırakanlar biryana, çoğumuz gözlüğe mecbur olmaktan nasıl kurtulabileceğimizi aramaya devam etmekteyiz. Bu durumda karşımıza çıkan belli başlı tedavi seçenekleri mevcuttur.Presbiyopinin tedavisinde gözlük kullanımından göz içi cerrahisine kadar bir çok farklı tedavi seçenekleri bulunabilir. Gözlük kullanımı ile sorunu olmayanlar için daha ileri tedavi seçenekleri genellikle değerlendirmeye alınmazken, gözlüksüz bir hayat isteyen bireyler için ise kontakt lens kullanımı, kornea ameliyatları veya göz içi mercek ameliyatları gündeme gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda her hasta için uygun tedavi seçeneğinin farklı olduğu ve karar verilirken detaylı bir göz muayenesi yapılması gerektiği unutulmamalıdır.


 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.