ANIZ YAKIMLARINI BİTİRECEK ÇÖZÜM!

GÜNDEM 12.09.2017 - 13:01, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2247+ kez okundu.
 

ANIZ YAKIMLARINI BİTİRECEK ÇÖZÜM!

Tarım kenti Adana’da anız yakımlarını bitirmek için 10 milyon TL gerekiyor. CHP’li Ulaş Çetinkaya, Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyeleriyle koordine halinde ‘çevre sorununu’ sona erdirebileceğini söyledi.
  Adana’da tüm cezai müeyyidelere ve kontrollere rağmen hala devam eden ekinin biçildikten sonra tarlada kalan köklü sapının (anız) yakımını bitirecek formül CHP’li Ulaş Çetinkaya’dan geldi. Çetinkaya, Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyeleriyle 10 milyon TL’lik bütçeyle bu sorunu çözeceğini söyledi.  Çetinkaya, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündem dışı söz alarak, yaz ayları gelince aşırı nemden dolayı nefes almayı zorlaştıran, tarlada toprağı yakıp solucanından omurgasız hayvanlarına kadar canlı bırakmayan, kimi zaman trafik kazalarına bile yol açan anız yakımına değindi. Çetinkaya, Adana genelinde toplam 640 bin dekar alanda mısır ekimi yapıldığını hatırlatarak, “Çiftçi arkadaşlarla hesap yaptık. 3 metrelik sap parçalama makinası, 100 beygir gücünde bir traktörle dekara 1 litre mazot yakıyor. Sap parçalamanın maliyeti dekarda 15 lirayı buluyor. 640 bin dekar alanda yaklaşık 10 milyon TL. gerekiyor” dedi.  Çetinkaya, Büyükşehir  belediyesinin  koordinasyonunda ilçe belediyelerinin bunu çok rahat yapabileceklerine değinerek,  şunları kaydetti: “İlçe belediyeleri vergi topluyor. Hatta vergi ödemeyince haciz de gönderiyor. Büyükşehir koordinasyonunda bu anız yangını problemi çok rahat bir şekilde biter. Çünkü yasal olarak bu iş yapılabiliyor. Eskişehir Odunpazarı ilçe belediyesi Türkiye’nin en büyük solucan gübresi üretim tesisini kurdu. Belediyeler bunun için kafa yorsun”  Başkanvekili Murat Cevheri Bucak da Çetinkaya’nın anız yakımının durdurulması için yaptığı teklifi uygun buldu. Bucak, ilçe belediyeleriyle ortak komisyon kurularak gerekli ekipmanların alınabileceğini, bu sayede önemli bir çevre sorunun çözüleceğini bildirdi.
Tarım kenti Adana’da anız yakımlarını bitirmek için 10 milyon TL gerekiyor. CHP’li Ulaş Çetinkaya, Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyeleriyle koordine halinde ‘çevre sorununu’ sona erdirebileceğini söyledi.

 

Adana’da tüm cezai müeyyidelere ve kontrollere rağmen hala devam eden ekinin biçildikten sonra tarlada kalan köklü sapının (anız) yakımını bitirecek formül CHP’li Ulaş Çetinkaya’dan geldi. Çetinkaya, Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyeleriyle 10 milyon TL’lik bütçeyle bu sorunu çözeceğini söyledi. 
Çetinkaya, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündem dışı söz alarak, yaz ayları gelince aşırı nemden dolayı nefes almayı zorlaştıran, tarlada toprağı yakıp solucanından omurgasız hayvanlarına kadar canlı bırakmayan, kimi zaman trafik kazalarına bile yol açan anız yakımına değindi. Çetinkaya, Adana genelinde toplam 640 bin dekar alanda mısır ekimi yapıldığını hatırlatarak, “Çiftçi arkadaşlarla hesap yaptık. 3 metrelik sap parçalama makinası, 100 beygir gücünde bir traktörle dekara 1 litre mazot yakıyor. Sap parçalamanın maliyeti dekarda 15 lirayı buluyor. 640 bin dekar alanda yaklaşık 10 milyon TL. gerekiyor” dedi. 
Çetinkaya, Büyükşehir  belediyesinin  koordinasyonunda ilçe belediyelerinin bunu çok rahat yapabileceklerine değinerek,  şunları kaydetti: “İlçe belediyeleri vergi topluyor. Hatta vergi ödemeyince haciz de gönderiyor. Büyükşehir koordinasyonunda bu anız yangını problemi çok rahat bir şekilde biter. Çünkü yasal olarak bu iş yapılabiliyor. Eskişehir Odunpazarı ilçe belediyesi Türkiye’nin en büyük solucan gübresi üretim tesisini kurdu. Belediyeler bunun için kafa yorsun” 
Başkanvekili Murat Cevheri Bucak da Çetinkaya’nın anız yakımının durdurulması için yaptığı teklifi uygun buldu. Bucak, ilçe belediyeleriyle ortak komisyon kurularak gerekli ekipmanların alınabileceğini, bu sayede önemli bir çevre sorunun çözüleceğini bildirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.